XS
SM
MD
LG

Varda definitivno igra Drugu ligu Republike Srpske

Foto/ Miroslav Tanasković

Nekadašnji član elitnog ranga bh. košarke, višegradska Varda, doživjela je finansijski kolaps zbog kojeg nova uprava kluba i danas osjeća posljedice, pa su se odlučili na takmičenje u Drugoj ligi Republike Srpske.

Saopštenje višegradskog kluba prenosimo u cijelosti:

- Poštovani navijači i simpatizeri KK "Varda-HE",
zbog pojedinih natpisa u medijima poslednjih dana,a koji su vezani za naš klub, osjećamo obavezu da Vam se obratimo ovim putem.

KK "Varda-HE" je prošlu takmičarsku sezonu, koja je zbog pandemije izazvane korona virusom, prekinuta 3 kola prije kraja regularnog dijela prvenstva, završila na 10. mjestu i na taj način izborila opstanak u 1. Muškoj ligi Republike Srpske.

Za sezonu 2020/21 odlučeno je da klub u seniorskoj konkurenciji nastupi u 2. Muškoj ligi Republike Srpske.
Razlozi za ovakav potez su višestruki:

1.Uprava kluba je po preuzimanju kluba 2016. godine,po odigravanju 2. kola, zatekla dugovanja koja gotovo da prelaze godišnji budžet kluba, veliki broj dovedenih igrača, sa za naše uslove jakim ugovorima. Na stolu su nas sačekale i opomene pred tužbu, koje bi da su bile realizovane te 2016. godine ugasile klub. Ideja vodilja je bila da se klub sačuva po svaku cijenu i spriječi gašenje kluba, u čemu smo uz nesebičnu pomoć Opštine Višegrad i ZP "Hidroelektrane na Drini" a.d, i uspjeli.Igrački kadar je maksimalno rasterećen, od pojačanja su zadržani samo najkvalitetniji i najneophodniji, koji su uz našu djecu obezbjedili opstanak kluba u 1. MLRS u košarci. Takva filozofija i praksa je nastavljena i narednih godina i sa sportskog aspekta je dala rezultate.
Nakupljena dugovanja iz ranijeg perioda su velikim dijelom isplaćena, ali je to ostavljalo posledice po dalje poslovanje kluba, jer zbog toga, nismo bili u stanju da ni u jednu narednu sezonu uđemo bez određenih dugovanja iz prethodne godine, ali smo uspjevali, sa određenim kašnjenjima, ponovo zahvaljujući našim sponzorima Opštini Višegrad i ZP "Hidroelektrane na Drini" a.d da izmirimo obaveze i prema Savezu i prema igračkom i trenerskom kadru.

2. Pandemija korona virusa je prekinula sezonu 2019/2020 tri kola prije kraja regularnog dijela, kada je sezona već praktično bila gotova i kad smo imali obezbjeđen opstanak u 1.MLRS. Dobar dio sredstava iz budžeta KK "Varda-HE" za 2020. godinu je potrošen na odigravanje drugog dijela prvenstva i namirivanje dijela obaveza iz jesenjeg dijela prvenstva.Zbog pandemije, rebalansom budžeta Opštine Višegrad je smanjen budžet KK "Varda-HE" za ovu sezonu, i klub se ponovo našao na prekretnici.
Obzirom da su nam sredstva preostala budžetom nedovoljna da izmirimo ranije obaveze, kako smo to činili prethodnih godina, i da adekvatno nastupimo u 1. MLRS odlučeno je da ovu takmičarsku godinu provedemo u nižem rangu takmičenja, gdje su troškovi daleko niži, što bi nam omogućilo da konačno saniramo posledice dugovanja iz 2016. godine.

3.Naredna košarkaška sezona 1. MLRS će, kako stvari stoje, zbog korona virusa, biti najspecifičnija od njenog osnivanja. Ogromne su šanse da će se igrati pred praznim tribinama, uz prisustvo samo igrača i tehničkog osoblja na utakmicama. Košarka se u Višegradu, uvijek igrala i igraće se zbog navijača, pa se postavlja pitanje da li je igranje u 1. MLRS ove sezone,bez publike, vrijedno rizika da se dovede u pitanje samo postojanje kluba?
Smanjenje troškova će nam omogućiti, da konačno izmirimo dugovanja u narednoj sezoni,spasimo klub od gašenja, i na taj način udarimo zdrave temelje za naredne godine, koje će KK "Varda-HE" duboko smo ubjeđeni, igrati u onom rangu gdje joj je i mjesto.

Sigurni smo, da je ovo iz gore navedenih razloga ispravan potez, koji će KK "Varda-HE" sačuvati od sudbine kakvu su doživjeli još neki veliki klubovi, a neki od njih su i nekadašnji prvaci Evrope.
Mlađe kategorije će nastaviti da se takmiče u svojim uzrasnim ligama, a namjera je da seniorski pogon za narednu sezonu sačinjavaju isključivo igrači iz našeg pogona.

Duboko žalimo, što je, ovaj naš potez, postao predmet političkih razmirica i raznoraznih natpisa po društvenim mrežama.Očite su namjere pojedinaca da iz političkih razloga uvuku u predizbornu kampanju i naš košarkaški klub. KK "Varda-HE" je klub otvorenih vrata, za sve ljude dobre volje, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali, vjeri ili naciji.Tradicija i renome kluba nas obavezuju da tako i ostane.

S poštovanjem,
Uprava KK "Varda-HE"


22 .kolo Prvenstvo BiH
Mladost 59 : 56 Posušje
Slavija 89 : 92 Orlovik
Široki 82 : 71 Bosna Meridianbet
Promo 73 : 78 Sloboda
Spars 95 : 81 Leotar
Borac Wwin 72 : 74 Prijedor - Spartak
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Široki 22 20 2 42
2 Bosna Meridianbet 22 17 5 39
3 Sloboda 22 14 8 36
4 Borac Wwin 22 13 9 35
5 Mladost 22 12 10 34
6 Spars 22 12 10 34
7 Orlovik 22 10 12 32
8 Leotar 22 9 13 31
9 Promo 22 8 14 30
10 Slavija 22 6 16 28
11 Posušje 22 6 16 28
12 Prijedor - Spartak 22 5 17 27