XS
SM
MD
LG

Ko će se popeti na košarkaški Mont Everest ?

Foto: Miami Herald

Svoj na svoga, prošlost na sadašnjost, Florida na Kaliforniju, vrijeme je za završni čin. Čin u kome pobjedu može odnijeti samo jedan tim. Dva su izazivača a na tronu može biti samo jedan. Pitanje svih pitanja je Majami ili Lejkersi ?

Nakon dva mjeseca igranja u balonu, NBA liga došla je do završnog čina. U velikom NBA finalu sastaće se Majami i Los Anđeles Lejkersi. Majami je bio najbolji na Istoku dok su Lejkersi bili najbolji na Zapadu. I jedni i drugi izgubili su po samo tri meča. Majami je izbacio Indijanu sa 4-0, Milvoki sa 4-1 te Boston sa 4-2. Lejkersi su izbacili sve ekipe, odnosno Portland, Hjuston i Denver, sa po 4-1.

Ova serija biće zanimljiva iz brojnih uglova. Dosta učesnika velikog finala, igraće protiv ''svojih'' odnosno ekipe u kojoj su nekada bili. Alfa i omega Majamija, Pet Rajli, bio je i igrač i pomoćnik a onda i trener u Lejkersima i apsolutna je legenda Lejkersa. Kao igrač bio je prvak 1972. godine a kao trener 1982, 1985, 1987 i 1988 godine. Međutim, nije Rajli jedini koji igra protiv bivših.

Igračka alfa i omega trenutnih Lejkersa, LeBron Džejms, igra protiv bivšeg kluba. LeBron je četiri sezone proveo u Majamiju, igrao četiri finala te osvojio dvije titule. Bio je ključni igrač Majamija u tom periodu i bio je neko ko je oba puta predvodio Majami do titule. Pored njega, i Dion Vejters igra protiv bivših. S tim što on sa Majamijem nije uzeo titulu. On je ove sezone bio u Majamiju pa će osvojiti titulu kako god se završilo finale (dovoljno je biti dio šampionske ekipe makar u nekoj fazi sezone).

A sad da se pozabavimo samom serijom. U finalu se sastaju dvije ekipe koje su odigrale dva meča ove sezone. Oba su dobili Lejkersi ali ti mečevi stvarno nemaju nikakav značaj za ovo finale jer su odigrani prije deset mjeseci. Zato je nepotrebno izvlačiti statistike iz tih mečeva jer neće nam te statistike mnogo toga reći.

Majami je igrao sjajno u plej ofu. Ne zna se da li je igra bila ljepša u napadu ili u odbrani. Spolstra je sve sjajno posložio a znaju se i uloge jako dobro. Ključeve ekipe drže Dragić i Batler a od ostatka ekipe najbitniji je Adebajo. Ubjedljivo najbolji ''two-way'' igrač u ekipi Majamija i neko ko je nestvarno mnogo napredovao. Uz to, uvijek se neko doda.

Protiv Milvokija Krauder je šutirao nestvarno a imao je momenata i protiv Bostona. Igudala je radio posao u oba smjera tokom cijelog plej ofa. Uvijek su raspoloženi Robinson ili Hiro a često i obojica. Spolstra uvijek prvu akciju igra za njih. Kada meč kreće u 90% situacija ide akcija za Robinsona jer je igrač takav da ako pogodi prvu, može dati 15-20 poena. Ali ako promaši, teško da će dati i pet poena. 

Hiro je drugačiji igrač i mnogo je kompletniji. Ne zavisi toliko od šuta njegov doprinos ali se često pravi i za njega akcija čim uđe sa klupe u igru. Pored sjajnog šuta, Hiro ima nevjerovatno samopouzdanje a uz to, sjajno kreira i za sebe i za druge a aktivan je i na skoku. Kada na sve što donose igrači dodate još i Spolstrinu genijalnost, jasno vam je koliko je Majami posebna ekipa.

Foto: Sun Sentinal

Spolstra je takav da nikad ne znate šta će uraditi. Lenarda drži u ''zamrzivaču'' i samo ga odjednom ubaci u igru a ovaj da bar defanzivno doprinos. Hila ne koristi u plej ofu, ubaci ga radi odbrane protiv Bostona i iznenadi Seltikse. Olinik na nekim mečevima ima slobodu da opali 15 trojki valjda a na nekima ne igra uopšte. I pored toga što znate šta je osnov igre Majamija, sa ovim stvarima vas Spolstra uvijek može iznenaditi i izazvati paniku u vašim redovima. Pa pobogu, zato i jesu u finalu.

Lejkersi sa druge strane ne igraju toliko lijepo kao Majami. Mnogo više se oslanjaju na snagu nego na ljepotu ali su i oni sjajni. Ne bi bili u finalu da nisu takvi. Sve kreće od tandema LeBron-Dejvis. LeBron je zaista košarkaški genije. Vjerovatno ne postoji igrač u košarkaškoj istoriji koji je bolje pokrivao sve pozicije. I sa skoro 36 godina, igra maestralno i predvodi svoju ekipu. Ima Dejvis možda neke statistike bolje ali jasno je od koga sve kreće ir adi koga je i Dejvisu lakše igrati.

Dejvis je neko kome je toliko dugo falio pravi plej. Da bi pokazao svu svoju moć, trebao mu je sjajan plej. U Pelikansima ga je imao samo na jedno ljeto kada je tu bio Rondo. A sada u Lejkersima ima tog istog Ronda ali ima i LeBrona. Fizički snažan, odličan u oba pravca a kada se okrene licem ka košu, pitanje je da li ga 2% igrača u ligi može braniti.

A kada na ovaj tandem dodate plej of Ronda, dobijete i trećeg ključnog čovjeka. Jednostavno, Rondo radi što ekipi treba. Ako treba skok, skakaće. Ako treba asistirati, asistiraće. Ako treba trojka, pogodiće je iako nije neki šuter. Ako treba odbrana, odbraniće. Jednostavno igrač kakav vam treba kada želite napasti titulu.

Što se pratećeg osoblja tiče, igrali su promjenjivo u plej ofu. KCP daje stalno defanzivni doprinos a često je bio odličan i u napadu. Markif Mors je imao nekih sjajnih napadačkih partija ali je defanzivno rupa. Slična priča sa Kuzmom. Grin je defanzivno odlučan ali se u napadu raspada. Hauvard je odigrao sjajnu seriju protiv Denvera, Mekgi igrao od sjaja do očaja a Karuzo je uvijek davao sjajan doprinos. Prije svega uvijek je igrao sa sjajnom energijom.

Jedan od ključnih duela u ovoj seriji, biće duel Bema Adebaja i Entonija Dejvisa. I jedan i drugi su sjajni u oba pravca, i jedan i drugi imaju izuzetak košarkaški IQ a i jedan i drugi su snažni igrači. Djeluje da će pobjednik ovog duela, donijeti svojoj ekipi ogromnu prednost u seriji. Naravno, biće tu važno još nešto. Biće važno i šta će igrati Dejvis. Ako bude igrao krilnog centra, moguće da će Adebajo imati dupli problem u određenim moemntima (Dejvis i Hauvard). Nekako je logično da Vogel i forsira Hauvarda iz više razloga.

Foto: USA Online Sportsbooks

Ako je on na petici, Adebajo htio ili ne mora da ga čuva. Samim tim, nastaje problem. Ako pričamo o idelanim okolnostima za Majami, njihova ideja je da Bajo čuva Dejvisa a Krauder LeBrona. Ako je uz Dejvisa i LeBrona Hauvard u petorci, tu nastaje problem. Donekle će taj problem Majami neutralisati svojim sjajnim rotacijama ali opet će im praviti probleme. E sad, pravi način za eliminisanje Hauvarda jesu bekovi Majamija. Svojim prodorima moraće ga prisiliti na faulove i eliminisati ga tako iz igre.

Jer dok je Hauvard u paru sa Dejvisom, nije samo problem za odbranu Majamija. Problem je i za napad. Sa njima dvojicom, manevarski prostor za prodore Dragića i Batlera svodi se na minimum. Kad su tu Mekgi, Kuzma ili Moris uz Dejvisa, tad već neće biti toliko problema. Pogotovo jer će se Dejvis morati pozabaviti Adebajom u tim trenucima. 

Drugi ključan duel jeste duel LeBrona i Kraudera. Mada, neće samo Krauder imati svoju ulogu da čuva LeBrona. Sigurno će Spolstra za istu stvar koristiti i Igudalu. Igudala je znao praviti probleme LeBronu u finalima Kavsa i Golden Stejta a Krauder je poznat kao defanzivni specijalac. Međutim, vjerovatno je ključ u drugoj stvari.

Nije čak ni ključ zaustaviti LeBrona nego zaustaviti njegovu igru sa Dejvisom. Ako neutrališete Dejvisa, neutralisali ste i dio štete koju će vam LeBron napraviti. A opet, Majami sa Adebajom itekako ima oružja da zaustavi Dejvisa. E ako bi Majami zaustavio Dejvisa, LeBron bi ih morao na neki način sam pobijediti. Ovaj Majami bi mogao sam dobiti samo kada bi odigrao finale bolje nego što je ikad iko odigrao. A ni to nije nemoguće gledajući poslednji meč protiv Denvera gdje je bio brutalan.

Foto: Fox News

Još jedna stvar je važna. Zona Majamija i kako će se Lejkersi snalaziti. Zona 2-3 koju Majami igra, pravila je dosta problema njihovim rivalima. Doduše, Boston je imao dobra rešenja ali prosto šutevi nisu ulazili. 

Ako gledamo procente pratećeg osoblja u Lejkersima, moglo bi se i njima slično desiti. Nije rijetko da Grin i kompanija ne mogu pogoditi ništa uz sve otvorene šuteve koje im LeBron namjesti. Ako Lejkerse ne bude išao šut, Majamijeva zona bi mogla biti jedna od ključnih stvari (kao odbrana Nursa na Kariju sa ''box and one'' odbranom ili kvadratom kako bi se moglo prevesti).

Takođe, odbrana Lejkersa na bekovima Majamija će biti izuzetno važna. Spominjali smo već napad na obruč i zaštitu od strane Lejkersa. Čak i da ne mognu završiti, Dragić i Batler uvijek mogu dati izlazni pas. Zato Lejkersi nisu završili posao ako zaštite obruč. Ako to urade, uvijek ih mogu trojkama izrešetati Robinson ili Hiro. Zato će biti važan i defanzivni doprinos vanjske linije Lejkersa. A iako su davno igrali ove sezone, taj dio posla su sjajno odrađivali i svodili su Majami na niske procente šuta.

Mnogo je detalja i mnogo opcija i varijanti. Kada bi sve razlagali, trebalo bi nam tri dana da sve odradimo. Zato ćemo se ovde zaustaviti i podvući crtu. Za ovaj duel ključno je ko će biti bolji u duelu Adebaje i Dejvisa, kako će bekovi Majamija napadati obruč ali i kako će šutirati za tri poena, kako će Majami braniti LeBrona i kako će Lejkersi napadati Majamijevu zonu. Uz to, nemojte se iznenaditi ako X faktor finala bude ili Hauvard sa jedne ili Igudala sa druge strane.

U finalu ćemo sigurno uživati i djeluje da mora biti bar šest utakmica. Koliko god plijenila Majamijeva igra, razum kaže da ovo Lejkersi dobijaju sa 4-2.

Da li će tako i biti, ostaje da se vidi. Nikad duži maraton ulazi u završne kilometre a ostalo je još samo da vidimo ko će se na kraju popeti na košarkaški Monte Everest.......