XS
SM
MD
LG

Bilino polje ostaje pusto

Reprezentacija Bosne i Hercegovine na Bilinom polju

Nekada su Zenica i stadion Bilino polje bili neosvojiva fudbalska tvrđava, koju nisu mogle da pokore ni najbolje reprezentacije sveta, a Danci su kod UEFA izlobirali da utakmicu poslednjeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Portugaliji 2004. godine ne igraju u “gradu crne metalurgije” već na olimpijskom Koševu na kojem su, remijem 1:1, izborili plasman na završnicu kontinentalnog šampionata.

Sedamnaest godina posle Fudbalski savez BiH odlučio je, da do daljnjeg, ne igra reprezentativne utakmice u Zenici, o čemu je juče obaveštena i javnost “Dejtonske zemlje”, što je samo još jedan u nizu elemenata koji govore da mnogo toga u “krovnom” Savezu ne štima i da mnoge negativne stvari nisu slučajne, pogotovo pod rukovodstvom Elvedina Begića, predsednika koji je iz Komiteta za normalizaciju nasledio tročlano Predsedništvo.

Fudbalski savez BiH uputio je pismo gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću u kojem mu je poručeno kako A reprezentacija BiH do daljnjeg neće igrati utakmice u tom gradu. U pismu koje je potpisao Adnan Džemidžić, generalni sekretar FS BiH, a među uzrocima za takvu odluku navedene se uvrede kojima su čelnici Saveza bili izloženi tokom susreta Zmajeva i Holandije u nedelju (0:0).

“Poštovani gradonačelniče, ovim pismom se obraćamo Vama kao prvom čoveku Grada Zenice, a ujedno koristimo priliku da upoznamo i uvažene većnike Gradskog veća Zenice o novonastaloj situaciji. Sramno je ono što smo doživeli u gradu u kojem je FS BiH svojim direktnim angažmanom omogućio da bude mesto vrhunskih sportskih dešavanja, prvi prioritet za odigravanje međunarodnih utakmica i redovna adresa za dolazak velikog broja konzumenata utakmica naše nacionalne selekcije. Sve ono što je moglo biti najbolje, od fudbalskih projekata do epskih utakmica, vezano je za ovaj grad.

I onda se dešava ono čemu je bosanskohercegovačka javnost svedočila, kao i široki TV auditorijum, kada se grupa huligana sa južne tribine od prvog sudijskog zvižduka ustremila i žestoko okomila na sve što ima veze sa FS BiH. Pre svega na predsednika Saveza, time i na članove Izvršnog odbora, kao i stotine radnika koji participiraju u radu krovne kuće fudbala u Bosni i Hercegovini.

Mučno je bilo svedočiti salvama uvreda, slušajući horske vulgarnosti upućene predsedniku i našem Savezu tokom celog prvog poluvremena, što je veoma neprilično i navesti u pisanoj formi. Reči koje su pojedinci koristili potvrđuju spoznaju da više nismo dobrodošli u Zenicu. Teraju nas, psuju nas, vređaju nas, diraju u naše porodice i ljudsko dostojanstvo, a sve je to veoma dobro pripremljeno rukom 'dirigenta' koji je dobro uvežbao svoj orkestar za ovu priredbu”, navodi se u pismu upućenom Fuadu Kasumoviću.

Fudbalski savez BiH je poručio kako do daljnjeg Zmajevi neće igrati u Zenici:

“Ne znamo kako, ali ćete morati bosanskohercegovačkoj javnosti, kako sportskoj tako i onoj široj, detaljno pojasniti zašto naša državna reprezentacija neće više igrati u Zenici. Indikativno je da je sve krenulo pre nekoliko dana kada je u FS BiH stigao dopis iz NK Čelik u kojem se traži prethodna najava za ulazak u stadion našeg osoblja, a sve pred početak nastavka drugog kruga takmičenja UEFA Lige nacija. Jasno i glasno kažemo - reprezentacija Bosne i Hercegovine neće do daljnjeg igrati utakmice na stadionu Bilino Polje dok god budemo 'dežurni krivci' za sve loše što se desilo u prethodnom periodu sportskog života grada Zenice”.

Fudbalski savez BiH je godinama čuvao Čelik u premijer ligi BiH, uprkos višemilionskim dugovanjima zenički klub je uvek dobijao licencu za takmičenje sve do prošle sezone, ali tada je i po tabeli zauzimao mesto koje vodi u niži rang takmičenja. Zbog ogromnog novčanog duga klub se preselio u najniži stepen takmičenja u Federaciji BiH. Pre toga ispaštao je banjalučki Borac koji je pre nekoliko sezona sramno izbačen iz elitnog ranga zbog licence iako je po rezultatima izborio opstanak, a u Premijer ligu BiH je “na silu uguran” Čelik koji je te sezone, po rezultatima, bio ispao.

Inače, Fudbalski savez BiH je u zenici izgradio Sportski centar, ali ostaje nejasno da li će i ostale reprezentativne selekcije bojkotovati Zenicu kao grad domaćin svojih utakmica, ili, ipak, omladinske reprezentacije toliko ne interesuju čelnike Saveza, koliko A tim?!