XS
SM
MD
LG

Počo šahovski šampionat Republike Srpske za žene

U Prijedoru je otvoreno Pojedinačno prvenstvo Republike Srpske za žene na kojem je učešće uzelo 17 takmičarki iz Prijedora, Banjaluke, Dervente, Broda, Obudovca, Bijeljine, Foče i Bileće. Tokom 3 dana šahovskih borbi biće odigrano 7 kola po švajcarskom sistemu uz tempo igre od 30 minuta po igraču + 10 sekundi za svaki odigrani potez.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja prisutnima se obratio predsjednik Šahovskog saveza Republike Srpske - Aleksandar Kovač:

– Epidemija je desetkovala sva sportska takmičenja, ali nama je ovo četvrto u nizu, od avgusta mjeseca. Poslije duže pauze, a zahvaljujući gradu Prijedoru i ŠK "Rudar", organizovali smo ovo prvenstvo za žene. Još dva takmičenja su planirana do kraja godine, ako korona dozvoli. Uzevši sve u obzir mi smo zadovoljni – rekao je Kovač.

Prvi potez na šampionatu povukao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je poželio sreću svim učesnicama.

– Grad Prijedor duži period podržava svoj šahovski klub, koji uzvraća dobrim rezultatima. Prijedor je bio i ostao dobar domaćin svim šahistima, ne samo iz Republike Srpke nego i šire. Ovdje su uvijek održavani dobri turniri, koji na kraju privlače nove šahiste. Ovo je intelektualni sport koji je u ekspanziji, kako u našem gradu tako i u okruženju – poručio je gradonačelnik.

Domaćin i tehnički organizator prvenstva je Šahovski klub "Rudar". Ova umni sport ima budućnost u gradu na Sani, jer ovaj klub okuplja brojne mlade šahiste i šahistkinje, poručuje predsjednik "Rudara" Rade Javorić.

– Prijedor ima perspektivu u šahu. Imamo Mlade šahiste. Dame "Rudara" ekipne su prvakinje RS. Sad smo domaćin pojedinačnom prvenstvu. Jedini problem su nam prostorije, ali ipak smatram da šah u Prijedoru ima budućnost – izjavio je Javorić, koji se zahvalio gradskim valstima na pruženoj podršci.

Parove, rezultate i tabelu pogledajte na: www.chess-results.com

Tokom takmičenja se sprovode sve neophodne epidemiološke mjere prema preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Vlade Republike Srpske:

mjerenje temperature prilikom ulaska u salu

fizička distanca

nošenje zaštitne maske

dovoljna količina dezinfekcionih sredstava