XS
SM
MD
LG

Preminuo Slaven Zambata

Slaven Zambata

Tužne vesti stižu iz Hrvatske...

Legendarni reprezentativac Jugoslavije i proslavljeni kapiten Dinama iz Zagreba, Slaven Zambata, preminuo je u 80. godini života. Dinamo je potvrdio tužnu vest.

"S velikom tugom i bolom u srcu javljamo da nas je u četvrtak, 29. oktobra, rano ujutro zauvek napustio naš proslavljeni fudbaler, naš dragi, omiljeni i nezaboravni “plavi devet” – Slaven Zambata. Jedan od najvećih Dinamovih igrača svih vremena, napadač sa stilom, igrač za fudbalske gurmane i sladokusce, kapiten proslavljene generacije iz 1967. godine, krajem septembra je obeležio svoj 80. rođendan, a duže od šest decenija je bio usko vezan uz maksimirski klub. Bdio je nad svakim rezultatom, svakim potezom, emotivno pratio događanja vezana uz Dinamo. Termin ispraćaja biće saopšteno, a GNK Dinamo ovom prilikom izražava duboko saučešće porodici i prijateljima našeg Slavena", objavili su iz Dinama.

Zambata je rođen u Sinju i karijeru je započeo u lokalnom Junaku, odakle je prešao u Dinamo. Za Modre je odigrao 251 utakmicu i postigao 156 golova i osmi je najbolji strelac u istoriji hrvatskog kluba. U antologijskoj sezoni Dinama (1966/67) kao kapiten je sa 24 gola vodio klub do najvećeg trofeja u istoriji - Kupa sajamskih gradova.

Sa velikim uspehom nastupao je za reprezentaciju Jugoslavije. Odigrao je 31 utakmicu i postigao 21 gol. Debitovao je 16. septembra 1962. u susretu protiv Zapadne Nemačke (2:2), a poslednji put 1968. igrao protiv Španije (0:0) u Beogradu. Kao kapiten reprezentacije igrao je i na Olimpijskim igrama 1964. u Japanu.

Populari Zambi je bio neverovatan strelac, jedan od najboljih Dinamovih napadača svih vremena. Bio je neverovatno brz, borben, oštar, snažan, lukav, snalažljiv...

Izvor:kurir,rs