XS
SM
MD
LG

Lana Pudar plivačko čudo iz Mostara

Lana Pudar

Četrnaestogodišnja Mostarka Lana Pudar pobijedila je nedjleju na 100 metara u disciplini delfin na plivačkom mitingu u Zagrebu sa vremenom 57.86 i oboroila rekord mitinga stara+ 11 godina.

Plivački miting “Mladost“ održava se inače 48 godina.

Mlada Mostarka ostavila je iza sebe dvadesetčetvorogodišnju sugrađanku Aminu Kajtaz (59.27) i devetnaestogodišnju Milicu Opačić iz Srbije (59.38).

Sjajna Lana plivala je samo nešto više od dvije sekunde sporije od svjetskog rekorda Šveđanke Sarah Sjostrom (55.48) i ovo je svakako čudesan rezultat.

Isplivala je vrijeme na nivou finala Svjetskog prvenstva za seniorke. A tek joj je 14 godina.

Lana je u disciplini 100m delfin oborila rekord za djevojčice do 14 godina (što je i njena kategorija), rekord za djevojčice do 16 godina i seniorski rekord. Takođe je u prolazu oborila i rekord na 50 metara delfin u kategoriji djevojčica do 14 i do 16 godina.

Inače, ovim rezultatom Lana Pudar osvojila je fenomenalnih 840 FINA bodova Svjetske plivačke federacije.

Ova mlada Mostarka definitivno je najveća plivačka zvijezda u Bosni i Hercegovini i najperspektivnija plivačica u regionu, a nema dileme da su pred joj još velike i sjajne pobjede, te da će vrlo brzo napadati svjetske rekorde.

Inače, Lana je kćerka bivšeg Veležovog golmana Velibora Pudara, a kasnije i uspješnog trenera golmana na Bliskom Istoku.

Izvor:tportal.info