XS
SM
MD
LG

Šta očekuje Igokeu protiv Turk Telekoma i kakve su joj šanse ?

Foto: Eurohoops

Pred košarkašima Igokee novi je izazov. Naime, Igokea u srijedu dočekuje Turk Telekom u okviru FIBA Lige šampiona.

Turk Telekom je izuzetno kvalitetna ekipa. Trenutno su trećeplasirani tim u Turksoj. Imaju pet pobjeda i jedan poraz a ispred njih su samo Fener i Efes. U LŠ su dobro krenuli jer su na svom terenu savladali Hapoel sa 98-94.

Trener Burak Goren voli brzu igru u kojoj se više oslanja na napad nego na odbranu. Ekipu predvodi Kajl Viltdžer. Viltdžer je sjajan strijelac i šuter sa pozicije krilnog centra. Draftovao ga je Hjuston a u Evropi je igrao za Olimpijakos i Unikahu. Njegova loša odbrana je razlog zašto ne igra na ozbiljnijem nivou. Tu je i njegov saigrač iz razvojnog tima Hjustona a kasnije igrač i Lokomotive iz Kubana, Sem Deker. Tu je i Majkl Erik koji je igrao za Darušafaku i Baskoniju u Evroligi a tu je i bivši igrač Lejkersa i Fenerbahčea, Tajler Enis. Od domaćih igrača vrijedi spomenuti Čana Krokmaza (njegov brat Furkan igra u Filadelfiji) te kapitena Bajgula. Bajgul je bio saigrač Erika u Darušafaki, kada su osvojili Evrokup.

Napadački su izuzetno moćna ekipa. Pokušavaju igrati u tranziciji kad god mogu. Često igraju pik en rol na strani a često pik zavrte uz uključivanje trećeg igrača. Saradnja visokih igrača je isto tako dobra i nerijetko Viltdžer asistira Eriku. Na niskom postu imaju različita rešenja. Erik je taj koji sam završava kao i Sem Deker kad se spusti na niski post. Sasvim drugačija situacija je sa Viltdžerom.

Viltdžer je snažan i može lako igrati leđia ka košu sa rivalima. Međutim, ima i dobar pregled igre pa nije rijedak slučaj da sa niskog posta da izlazni pas na šut za tri poena. Licem ka košu je izuzetno ubojit sa niskog posta. Takođe, postoji jedan specijal Gorena koji uključuje Viltdžera na niskom postu. Ukoliko se lopta izvodi ispod koša, tada on kreće sa niskog posta ka korneru i diže se na šut za tri poena. Iz kornera i sa centralne pozicije najviše i voli. Zato kod centralnog pika često izađe u blok i onda se odrola ka šutu za tri poena (tako je Hapoelu dao dvije trojke i jednu promašio). Ako u ovaj pik ulazi Erik onda se on odrola ka košu.

Takođe, nije rijetka situacija da bekovi napadaju kroz sredinu. Deker i Enis pa čak i Baldvin to rade te tako otvaraju šut za tri poena, budući da dođe do pomaganja na njima a onda izlaznim pasom traže igrača na trojci i to najčešće pod uglom od 45 stepeni. 

Defanzivno prilično loše brane tranziciju. Pogotovo je to slučaj sa linijom za tri poena gdje često u tranziciji neko ostane sam, pogotovo na strani. Takođe, generalno loše brane šut za tri poena. Često preuzimaju na piku ali su spori u preuzimanju i zbog toga onda dobiju trojke. Takođe, centralni pik vrlo loše brane. Na niskom postu rijetko kad udvajaju i više pokušavaju odbraniti jedan na jedan.

E sad kad smo izložili kakav je način igre Turk Telekoma, da se posvetimo šansama Igokee u ovom meču.

Igokea u ovaj meč ulazi odmorna i bez pritiska dok Turk Telekom ima najviše ambicije i pravljeni su za napad na titulu u LŠ. Igokea ako nešto želi u ovom meču mora maksimalno usporiti ritam meča i probati nametnuti igru na manji broj poena. Jednostavno, Igokea nema napadačkog potencijala da igra na 100 poena sa Turk Telekomom ali zato defanzivom može itekako stvoriti probleme gostima.

Greške Igokea mora svesti na minimum baš iz razloga što Turk Telekom forsira igru u tranziciji. Povratak u odbranu mora biti brz i ne smije tu kikseva biti. Što se tiče nekog taktičkog dijela, Igokea bi možda trebala igrati čak sa dva centra.

Veliko je pitanje koliko Igokeine četvorke mogu parirati Viltdžeru. Fundić snagom može ali ne i brzinom. Ilić je možda čak spremniji za takav zadatak ali ako se sačuva od faulova. Mada, može se postaviti petorka i tako da Fundić kao četvorka bude na Eriku a Karmajkl na Viltdžeru. Fundić nema visinu Erika ali se fizički može nositi sa njim. Karmajkl je neko ko bez problema može da se nosi sa Viltdžerom jer ima i brzinu a i sjajno čita protivnike i može sigurno Viltdžera braniti na niskom postu a može ga i preuzeti. Naravno, moguća je petorka i sa dva centra gdje bi Jovanović bio na Eriku a Karmajkl na Viltdžeru.

Što se tiče vanjske linije, moraju defanzivno biti koncentrisani i na pravi način pomagati u odbrani, vodeći računa o izlaznim pasovima za šut za tri poena što rade bekovi Turk Telekoma kad imaju priliku za to.

Napadački, Igokea bi trebala forsirati centralni pik. Tu i Jovanović i Karmajkl mogu mnogo toga donijeti a Igokea ima Pota, Atića, Klemonsa koji mogu  da ih pronalaze asistencijama. Takođe, bilo bi dobro i da Igokea bude raspoložena u šutu za tri poena jer Turk Telekom loše brani liniju za tri poena. Igokea i nije šuterski previše potentna ekipa. Voler i Klemons jesu dobri u šutu ali ne bi bilo loše da se dodaju Jošilo i Atić sa trojkaškim raspoloženjem.

Sve u svemu Igokea ima svoje šanse. Samo je bitno da budu koncentrisani i da uvedu meč u sporiji ritam. Ukoliko krene trkanje sa Turk Telekomom i igra na veliki broj poena, šanse Igokee biće minimalne.

Meč u Laktašima na programu je u srijedu sa početkom u 18:30h.


26 .kolo ABA liga
Borac 77 : 82 Cibona
Zadar 70 : 90 Crvena zvezda MTS
Igokea 79 : 88 Mornar
Cedevita Olimpija 85 : 79 Mega Soccerbet
FMP 91 : 85 Krka
Budućnost VOLI 20 : 0 Koper Primorska
Partizan NIS 80 : 58 Split
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 26 23 3 49
2 Budućnost VOLI 26 22 4 48
3 Mornar 26 19 7 45
4 Igokea 26 19 7 45
5 Cedevita Olimpija 26 18 8 44
6 Mega Soccerbet 26 14 12 40
7 Partizan NIS 26 13 13 39
8 FMP 26 11 15 37
9 Cibona 26 10 16 36
10 Zadar 26 9 17 35
11 Borac 26 8 18 34
12 Krka 26 8 18 34
13 Split 26 8 18 34
14 Koper Primorska 26 0 26 26