XS
SM
MD
LG

Budućnost Krupe i Srpske

Mladen Ilić, direktor Krupe

 

Retko se u fudbalu, kao i u životu, sreću hrabri ljudi, željni izazova i neustrašivi od iskušenja, sa prirodnom elegancijom i lepim vaspitanjem. Pogotovo mlade ljude sa takvim osobinama teško je pronaći, čak i mikroskopom. Međutim, primer Mladena Ilića, mladog i ambicioznog direktora Fudbalskog kluba Krupa ruši sve predrasude i pokazuje, kao najvestliji primer, da je mladost, gotovo uvek, najjači adut za budućnost.

Nekadašnji čuvar mreže istinskog fudbalskog čuda iz kanjona Vrbasa sa 23 godine odlučio je da završi igračku karijeru, posvetio se školovanju i edukovanju, kopačke i rukavice zamenio direktorskom foteljom koja nije nimalo ugodna. Bez obzira radilo se i o mladosti koja ne poznaje posledice i ne strahuje od situacije i neprilika, svaka škola se uči. I to najbolje na vlastitom primeru. Iskustva drugih su samo polazna osnova…

-Nije isto stajati između stativa i dočekivati protivničke napadače i sedeti u kancelariji u fotelji uz administrativne poslove i papire. Razlika je ogromna, ali i jedan i drugi posao su izazovni, branjenje mi je pričinjavalo veliko zadovoljstvo, sada to isto je i sa pozicijom administrativca u klubu. Volim fudbal, to je moj život – počeo je priču Mladen Ilić, direktor Fudbalskog kluba Krupa.

Odmila ga zovu Mlađo, nosi dedovo ime, rođen je 7. novembra 1996. godine, iako je počeo da troši 24. životnu godinu ima bogato iskustvo sticano kroz igračke, a evo sada i funkcionerske dane. Branio je u juniorima Borca, potom za seniore Krupe, Slobode iz Mrkonjić Grada i gradiške Kozare.

-Neprocenjivo je iskustvo koje sam stekao dok sam aktivno igrao, u fudbalu najbolje spoznaš mnoge različite karaktere, vidiš mnoge stvari prema kojima se određuješ na jedan ili drugi način. Situacija diktira mnoge stvari. Sada imam nova iskustva kao direktor, jer do juče sam bio tamo na onoj, igračkoj strani, a sada sam preko puta. To je život u kojem treba da treniramo korektnost i pozitivan odnos prema ljudima – dodao je Mladen Ilić.

Ušao je u istoriju ne samo FK Krupa već i fudbala u Republici Srpskoj i BiH, regiona… Sa 23 godine, u debitantskoj sezoni na direktorskoj funkciji osvojio je titulu u Republici Srpskoj i plavi iz kanjona Vrbasa uspeli su da izbore ekspresan povratak u Premijer ligu. To je istorija koja će još dugo godina biti aktuelna kao raritet u fudbalu i životu.

-Svima nam je žao što je prošla sezona završena prekidom zbog korona virusa, ali smo u oba meča savladali najvećeg konkurenta Rudar Prijedor. Imali smo 11 bodova viška, u 14 odigranih utakmica zabeležili smo 12 pobeda i dva remija, bez poraza. Bili smo superiorni i zaslužili smo drugu titulu u klupskoj istoriji. Povratkom u elitni rang takmičenja iskustva su mnogo veća, ali verujem, i čvrsto se nadam da ćemo ih savladati i prevazići trenutne poteškoće koje su nas snašle. Imamo kapaciteta za to – optimističan je direktor Krupljana.

Zanimljivo je da Mladen, sticajem okolnosti, najuže u sportskom sektoru sarađuje sa dve godine mlađim bratom Vladimirom, koji zajedno sa Markom Mazalicom i Sinišom Mrkobradom trenutno vodi brigu o seniorskom timu Krupe, do imenovanja novog šefa stručnog štaba.

-Saradnja je bratska! Kakva drugačija i može da bude? Vlado i ja odrasli smo u istoj kući i zajedno krenuli u ovu fudbalsku priču, na treniranje, a sada i u klubu koji je naš život, najbolji ambasador Krupe na Vrbasu. Bez obzira na sve profesionalizam je na prvom mestu, zna to i Vlado, a pogotovo ja, kao stariji brat. Zajedno je mnogo lakše i bolje – istakao je Mladen Ilić prisetivši se one istorijske rečenice “brat je najveća svetinja”.

Na kraju, nezaobilazno pitanje, može li se Krupa spasiti od ispadanja iz Premijer lige BiH?

-Naravno, svi verujemo u to. Biće velike borbe, treba uložiti maksimum napora i nadam se da ćemo uspeti. Do kraja jeseni moramo da zbijemo redove i ostvarimo što bolje rezultate, sakupimo što više bodova, a onda na proleće da krenemo u definitivnu borbu za opstanak. Prva u nizu prepreka je mostarski Velež, duel sa Hercegovcima je za nas, u ovom trenutku, najvažniji. Igraće Krupa i naredne sezone u eliti – jasan je bio na kraju bio Mladen Ilić, direktor premijerligaša iz Krupe na Vrbasu.

Nema sumnje da je Mladen Ilić budućnost Krupe i Republike Srpske u fudbalskoj diplomatiji…

 Životni ugovor

Potpisaće Mladen Ilić 5. decembra ove godine još jedan, najvažniji, životni ugovor. Staće na “ludi kamen”, dugogodipšnju vezu sa devojkom Bojanom krunisaće brakom. Svedok u ulozi kuma biće Mirko Bjelogrlić, nekadašnji izuzetno talentovani fudbaler Mladosti iz Gacka, na studijama u Banjaluci, trenutno zaposlen u klupskom kafiću “Premijer” ispod zapadne tribine velelepnog sportskog zdanja u Krupi na Vrbasu.

-Mirko i ja smo prijatelji već dugo godina, a najbolji prijatelji postaju kumovi – kratko je rekao Mladen Ilić.

Učim od oca i stričeva

 

Ktitor Fudbalskog kluba Krupa je porodična firma “Eko Euro tim”, glavni sponzor i nosilac razvoja fudbalske infrastrukture i takmičarskih rezultata u kanjonu Vrbasa. Braća Draško, Dragan i Dragomir Ilić su čvrst temelj Krupljana.

-Mnogo su mi pomogli stričevi Draško i Dragan, kao i otac Dragomir u ovom mom putu stasavanja i fudbalskog odrastanja. Imaju ogromno iskustvo koje prenose na nas mlađe, a mi “upijamo” svaku reč, savet, dobronamernost… Srećan sam što je to tako, što imam na koga da se oslonim i edukujem se – istakao je Mladen Ilić.

Mladen Ilić

 


Željezničar 3 : 0 Krupa
Tuzla City 1 : 2 Zrinjski
Sloboda 0 : 0 Borac
Mladost 0 : 1 Velež
Radnik 0 : 2 Široki Brijeg
Olimpik 0 : 3 Sarajevo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 33 21 4 8 67
2 Sarajevo 33 18 11 4 65
3 Velež 33 16 13 4 61
4 Zrinjski 33 18 5 10 59
5 Široki Brijeg 33 17 8 8 59
6 Tuzla City 33 13 9 11 48
7 Željezničar 33 12 8 13 44
8 Sloboda 33 10 7 16 37
9 Mladost 33 8 6 19 30
10 Krupa 33 7 7 19 28
11 Radnik 33 5 10 18 25
12 Olimpik 33 7 4 22 25