XS
SM
MD
LG

Vidić progovorio o srpskom fudbalu

FOTO: N.Negovanović

Bivši kapiten Orlova posle višegodišnje medijske „samoizolacije”, iznenadio javnost otvorenim pismom čiju je verodostojnost potvrdio glasovnom porukom

Pismo Nemanje Vidića stiglo je u ranim jutarnjim časovima na adrese više redakcija. Izazvalo je ne malo iznenađenje, jer se kapiten Orlova svojevoljno izolovao od naših medija pre nekoliko godina. Zbog toga je u prvi mah i glasovna poruka u prilogu mejla koja je potvrđivala validnost pisma, uzimana sa rezervom.

Pismo nekadašnjeg kapitena Mančerste junajteda i reprezentacije Srbije vam prenosimo u celini:

„Imam potrebu da kazem ono što mi je na srcu i podelim svoje razmišljanje sa javnošću.

Ovaj sistem je destruktivan i kratkoročan. Troši fudbalske radnike, pravi fudbalere i trenere za kratku upotrebu, postavlja ljude na funkcije sa sumnjivim namerama.

Ceo sistem radi u interesu mendžera i funkcionera, a ne u interesu fudbala. Dozvoljava ljudima, blago rečeno sa sumnjivim biografijama, da zarađuju ogroman novac. Sistem koji smenjuje trenera koji se plasira na Svetsko prvenstvo?!

Fudbaleri i treneri su osuđeni da sarađuju sa takvim ljudima jer su, na žalost, oni ti koji odlučuju o njihovoj sudbini. Uče decu da je za put do uspeha bitno ko je tvoj menadžer, a ne trener, jer kvalitet nije merilo, ni fudbalski a ni ljudski.

Takav način funkcionisanja kreće od mlađih kategorija. Dok igrač dođe u prvi tim on je naučio sve suprotno od onoga što bi trebalo da mu stvara emociju i poštovanje prema dresu koji nosi (sportski i timski duh, fer plej, da najbolji igra...). Tek kad se to bude promenilo onda ce svaki igrač da se bori da igra u takvoj reprezentaciji! Što kaze nas narod: „Kako seješ, tako i žanješ”.

Ovakav sistem traje već dugi niz godina. Kažu, uvek su igrači i treneri krivi, što je i logično, ali ne što nisu dobri fudbaleri već loši ljudi, neće da igraju za reprezentaciju... Nijedan trener/selektor nije valjao u zadnjih 20 godina, čak ni kada se plasira na Svetsko prvenstvo! Ali njihov sistem je i dalje dobar!

Pa, iz kog sistema je izašao taj kadar?

Sram vas bilo!

Javljaju se uvek poslušnici koji kritikuju posledicu, a ne uzrok problema i tako brane predsednika i truli sistem od koga sami imaju koristi godinama, a ne pominju „uspehe” koje je postigao predsednik Saveza (neregularnost prvenstva, nesportski odnosi Zvezde i Partizana, samim tim podele u drustvu, produbio nepoverenje u srpski fudbal i sudijsku organizaciju, da ne pričam o „uspesima reprezentacije”)!

Sposobni ljudi kod nas u fudbalu su oni koji manipulišu sistemom i zakonom! Samo ih pitajte odakle im novac i kako su ga zaradili!

Dok se to ne promeni - nema napretka!

Bas me interesuje koji će sledeći stručnjak da se javi da brani takav sistem!

Nemanja Vidić”