XS
SM
MD
LG

PLS: Kragujevčani promovisani u jesenjeg lidera

Foto: N. Kotlajić (fkradnicki.com)

Pretposlednje 16. kolo prvenstva Prve lige Srbije definitivno je promovisalo Kragujevčane na jesenjem tronu. Najbliži pratilac Kabel odigrao je nerešeno sa GFK Jagodinom i to je bilo dovoljno za nedostižnu prednost lidera. Remi u Novom Sadu iskoristili su najbliži pratioci RFK Grafičar i Kolubara da se primaknu drugoplasiranim Novosađanima  na tri, odnosno četiri boda. Izuzev Dinama i Železničara, koji su bili uspešni, ostali timovi iz ugrožene zone su poraženi i dodatno su otežali nezavidni položaj na tabeli. Od četiri kluba iz donje sredine, koji su pre ovog kola imali isti broj bodova (19) i indetičan odnos pobeda i poraza (5,4,6), uspešni su bili jedino "traktoristi".

Još u petak Radnički je pobedom nad Budućnošću otklonio sve dileme oko prvog mesta. Odsustvo nekolicine bolesnih prvotimaca nije se osetilo u toj meri i uvodni minuti su bili kobni po goste iz Dobanovaca. Doduše ni gosti nisu mogli da izvedu najjači sastav, ali nisu ni mogli očekivati povoljniji rezultat u postojećoj konstalaciji snaga na terenu. U petak je odigran još jedan susret, na Novom Beogradu gde je IMT-e ugostio GFK Dubočicu i za 45 minuta, sa tri gola, otklonio sve dileme oko konačnog ishoda. Najboljih IMT-ovih 45 minuta u prvenstvu dali su razloga za zadovoljstvo treneru Goranu Vukoviću da pohvali sve linije u timu.

"Grafosi" su  ubedljivo nadigrali fenjeraša iz Kraljeva u najboljoj igri ove jeseni . "Ljubičastima" su sav posao obavili za tri minuta zahvaljujuči trostrukom strelcu Stojiću, koji može poneti epitet igrača kola, i raspoloženom Kembelu. Radnički igraju po principu toplo - hladno, najčešće hladno i ovog puta su Pančevci odneli sva tri boda iz Pirota. Presudio im je defanzivac Dašić, a na drugoj strani Kukolj se propisno ispromašivao, mada su gosti mogli biti na kraju i ubedljiviji. Borac plaća danak pandemiji koja je desetkovala redove "zebri". Do skora su imali devet poizivnih igrača i plus trenera Stanisavljevića koji se nalazi u samoizolaciji. Nedovoljno oporavljeni, bez dovoljno svežine, nisu ličili na sebe i bodove iz Čačka su odneli Lazarevčani sa novim-starim trenerom Zoranom Milinkovićem.

Još jedan gost se radovao indetičnoj pobedi (2:1). Reč je o Loznici, najprijatnijem iznenađenju dosadašnjeg toka prvenstva. "Zeleni", ili kako ih popularno zovu "Srpski Real Sosijedad" su pravoj šahovskoj završnici matirali mlad sastav iz Gornje varoši i trenutno su najuspešniji novajlija. U Vranju, gde gosti u poslednje vreme uglavnom ostavljaju bodove, ni Sremskomitrovčani se nisu dobro proveli. Praktično iz dva šuta Dinamo je postigao dva gola, a da ga Radnički nije ozbiljjnije ugrozio. Prvi trener gostiju Dušan Kljajić je u samoizolaciji i ostaje da mu poželimo brz i uspešan oporavak. OFK Žarkovo je odigrao taman koliko je trebalo da upišu minimalac i nova tri boda. U Makiškoj šumi videli smo jedan gol u mereži Trajala a moglo je biti još koji da su strelci bili precizniji. Glavni krivac što gosti nisu odneli bod, a bili su blizu tog cilja,  je Šćekić, kapiten i sjajni čuvar mreže OFK Žarkova koji je u finišu odbranio jedanaesterac.

Poslednji meč koji ćemo podvrgnuti analizi je duel na Štrandu između Kabela i GFK Jagodine. Jedna od najboljih predstava ove jeseni dva kvalitetna rivala završena je najpravičnije podelom bodova, mada će i jedni i drugi žaliti za propuštenim prilikama. Na klupi nije bilo trenera Zorana Vasiljevića, stručnjaka koji je jedini ostao na kormilu jednog prvoligaša, i ostaje da mu poželimo da se što pre oporavi i pridruži svojim igračima.