XS
SM
MD
LG

Bosna i Hercegovina savladala Gruziju

Ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedila je u Tbilisiju selekciju Gruziju ubjedljivim rezultatom 0:3 u posljednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine.

Izabranice Samire Hurem odigrale su odličnu utakmicu kroz svih devedeset minuta i potpuno zaluženo odnijele bodove s ovog gostovanja. Reprezentacija Bosne i Hercegovine je kvalifikacije završila na trećem mjestu grupe B sa 18 bodova iza Danske i Italije, a ispred Izraela, Malte i Gruzije.

Na početku utakmica prva je zaprijetila domaća reprezentacija kada je pokušala Tkonina, ali njen udarac otišao je daleko pored gola. Potom, kontrolu nad igrom i terenom preuzima Bosna i Hercegovina, a prvu šansu imala je u 13. minutu Spasojević nakon centaršuta Bektaš, no njen udarac glavom odbranila je Gabunia. Pet minuta poslije Milinković je imala jako dobru priliku nakon jedne odbijene lopte pokušala je da ugrozi golmanicu Gruzije, ali njen šut odlazi pored gola.

Redale su se šanse za gostujuću selekciju, a u 22. minutu izabranice Samire Hurem su povele, a svoje dijelo u pogodak pretvorila je Damjanović, kada je postigla fenomenalan pogodak od prečku i Bosna i Hercegovina je povela rezultatom 0:1. Do kraja prvog poluvremena uporna Milinković pokušavala je na sve načine da postigne pogodak, ali to joj nije dozvolila Tkonina i rezultat se do kraja prvog dijela igre nažlost nije promjenio. 

Prvu priliku u nastavku imala je Marija Aleksić, ali njen šut sa distance Gabunia odbija u korner. U 64. minutu Bosna i Hercegovina udvostručuje prednost. Akciju je započela Kršo koja šalje loptu na desnu stranu protivničkog kaznenog prostora za Mariju Damjanović, a ona je prosljeđuje na peterac gdje se najbolje snalazi Sofija Krajšumović i pogađa mrežu za 0:2.

Samo minutu poslije Damjanović je još jednom poslala loptu na peterac za Krajšumović, ali je gruzijska golmanica ovaj put bila uspješnija. Kršo u 77. minutu izvodi korner sa lijeve strane, a najviša u skoku bila je Maja Jelčić čiji šut glavom Gabunia odbija do Sofije Krajšumović koja postiže treći gol za bh. selekciju. Posljednju priliku na utakmici imala je Aleksić u sudijskoj nadoknadi vremena kad je glavom sa peterca loptu poslala iznad prečke nakon centaršuta Amele Kršo.

Gruzija - Bosna i Hercegovina 0:3 (0:1)
Stadion: „M. Meskhi I“, Tbilisi.
Gledalaca: 0.
Glavni sudija: Elvira Nurmustafina (Kazahstan).
Pomoćnici: Elena Alistratova, Nargis Magau (Kazahstan).
Četvrti sudija: Justina Lavrenovaite (Litvanija).
Žuti katroni: Tchkonia (Gruzija), Vujadin (BiH).

Gruzija: Gabunia, Danelia, Tatuashvili, Sutidze, Kadagishvili, Matveeva (od 77. Bebia), Todadze (od 76. Kakhniashvili), Pasikashvili, Cheminava, Bakradze, Tchkonia (od 90. Bolkvadze). 

Selektor: Levan Bajelidze.

Bosna i Hercegovina: E. Hasanbegović, Vujadin, M. Hasanbegović, Kršo, Bektaš, Aleksić, Milinković (od 84. Velagić), Spasojević (od 56. Jelčić), Kapetanović (od 56. Medić), Krajšumović (od 78. Kamerić), Damjanović (od 78. Šakotić). 

Selektor: Samira Hurem.


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6