XS
SM
MD
LG

Sergej Barbarez kamen spoticanja u N/FS BiH:

Izvršni odbor N/FS Bosne i Hercegovine zasedao je u Sarajevu, te sumirao takmičarsku jesen 2020/2021 godine.

Iako je za ovaj Izvršni odbor, između ostalog, bilo planirano i da se govori o izboru novog selektora, do toga nije došlo pošto se na sednici nije pojavio Emir Spahić, koji je zajedno sa Zvjezdanom Misimovićem bio zadužen da razgovora sa potencijalnim kandidatima. Zašto Emira Spahića nije bilo na sednici enigma je i za veći broj članova Izvršnog odbora N/FS BiH.

Do pre nekoliko dana sve je bilo u najboljem redu i delovalo je da Bosna i Hercegovina brzo ide ka izboru novog selektora, međutim tada se sve promenilo. Prema informacijama kojima mi raspolažemo Emir Spahić je u petak hitno otputovao za Dubrovnik, a nekim čelnicima Saveza je rekao da ima porodičnih obaveza. On se do utorka nije vratio u Sarajevo, pa je na sednici bio samo Zvjezdan Misimović koji je došao sa svojim predlogom, ali zbog činjenice da je odsutan Emir Spahić, o selektoru se nije govorilo, te je zakazana posebna sednica za 28. decembar.

Šta se moglo dogoditi? Naši izvori iz N/FS BiH sumnjanju da je nekome u Savezu stalo da se odugovlači pitanje izbora novog selektora. Sergej Barbarez je želja javnosti, a moglo se čuti i da je upravo on najveća želja Emira Spahića. Bojali su se da Sergej Barbarez, čovek koji posle završetka blistave igračke karijere uopšte nije bio u fudbalu, već je profesionalno se bavio pokerom, neće imati dovoljnu podršku delegata u IO N/FS BiH. Isto tako, prema našim saznanjima u Izvršnom odboru Saveza visoko kotira Ivajlo Petev, koji je najbozbiljniji protivkandidat Sergeju Barbarezu, koji ima trenutno i najveću podršku fudbalske javnosti u BiH. Naši izvori iz Saveza govore da je vrlo lako moguće da je neko iz Saveza sugerisao Emiru Spahiću da se povuče na nekoliko dana kako bi se kupilo vreme, a time i prolongirao izbor novog selektora.

Na sednici Izvršnog odbora N/FS BiH usvojeni su izveštaji svih komisija N/FS BiH za jesenji deo polusezone, a ono što je zanimljivo jeste da ostavka predsednika komiteta za suđenje, Zorana Rebca, nije razmatrana. Naime, njegova ostavka nije uopšte bila u sklopu izveštaja komiteta za suđenje, te se nije našla u materijalu koji je dostavljen na raspolaganje članovima Izvršnog odbora. Oni jesu upoznati sa pismom namere Zorana Rebca, no o njoj će se raspravljati nekom drugom prilikom.

Također, N/FS BiH je danas usvojio pravilnik o takmičenju U19 Premijer lige Bosne i Hercegovine u futsalu, koja treba uskoro da starta.