XS
SM
MD
LG

Klivlend apsolutni pobjednik, Bruklin najveći gubitnik

Foto: ClutchPoints

Dugo vremena se pričalo o tome kako će Harden završiti u Bruklinu. Hjuston je odbijao tu opciju ali Harden je igrao nezainteresovano, sa pivskim stomakom i bez želje da igra ozbiljnu košarku. Na neki način je izvršio pritisak pa je Hjuston popustio.

Sinoć se trejd desio u kome je Harden završio u Netsima. U trejdu su učestvovale četiri ekipe. Hjuston je uz pikove dobio Leverta iz Netsa, kojeg su proslijedili dalje za Oladipa a iz Netsa su dobili i Kuruca. Dobili su i Dantea Eksuma iz Klivlenda a Klivlend je dobio Džereta Alena i Torijan Prinsa.

Kao i nakon svakog trejda, valja vidjeti ko je kako prošao pa ćemo se baciti u analizu.

KLIVLEND

Klivlend je apsolutni pobjednik ovog trejeda. Nisu dali gotovo ništa a dobili su tako mnogo. Dante Eksum je neko ko se povrijedi i kad naglo ustane iz kreveta. Zvuči šaljivo ali u njegovom slučaju je istinito. Još prije par godina, pokidao je ligamente protiv Slovenije u pripremnom meču. Od tada muku muči sa povredama a i trenutno je povrijeđen igrač.

Klivlend je dobio tako mnogo u Džeretu Alenu. Alen je zaštićeni slobodan igrač na kraju sezone i sigurno je da će Kavsi izjednačiti ponudu kada je on u pitanju. U njemu tako ni krivi ni dužni dobivaju dugoročno rešenje na poziciji centra a isto tako se bar na kraju sezone rešavaju Dramonda. Neće moći zadržati obojicu a Dramond je kočnica Klivlenda ukoliko imaju ozbiljne ambicije u budućnosti.

Foto: Cavs Nation

Alen Klivlendu donosi dosta. Sjajan skakač i sjajan bloker a uz to je prilično efikasan. Dobar je u pik igri te bi se mogao sjajno uklopiti sa Sekstonom i Garlandom. Malo je lošiji u odbrani pika i ne može preuzimati ali u suštini su Kavsi sjajno prošli. 

Prins je i više nego kvalitetna opcija za ''second unit'' i mogao bi sa klupe donositi zaista mnogo, pošto je nekako logično da krene sa klupe. Sada Klivlend zaista ima čemu da se nada u budućnosti. Garland i Sekston su sjajan tandem u vanjskoj liniji. Nens igra kvalitetnu košarku, od Okoroa i Vajndlera se tek očekuje pravi napredak a Osman je dobra opcija sa klupe. Uz Alena i Mekgija imaju dobre centre a tu je i Lav. Njega neće tako lako trejdovati radi velikog ugovora ali čak možda i može biti dobar. Dramonda namjerno ne spominjem jer je tu svakako najkasnije do kraja sezone.

Sve u svemu, Klivlend je ovim potezom sebi omogućio da bude kandidat za plej of naredne sezone. Još kada bi uspjeli trejdovati Lava za neku kvalitetnu četvorku koja se ne povređuje i dobrog bekap pleja, to bi bilo idealno. Mada i bez tog trejda, Klivlend je sada dosta ozbiljniji nego što je bio.

HJUSTON

Hjuston je morao pustiti Hardena. Prosto dalje nije išlo. Nije ga zanimalo da ostane i samo je bilo pitanje šta će izvući za njega. E sad, neko će reći da su možda mogli i više ali pitanje je i ko bi ponudio nešto više. Navodno je bila Filadelfija opcija ali su tražili Simonsa i Tajbula što je ipak previše.

Dobili su Leverta kojeg su pustili dalje da bi dobili Oladipa. E sad, Hjuston ima trojku Vol, Oladipo, Kazins. Ako izbjegnu povrede, pogotovo bekovski duo, ovo će biti dosta dobar posao Hjustona. Svakako su promijenili i trenera i generalnog menadžera pa je red da promjene odrade do kraja a sada su to uradili.

Dobili su još i Kurca. Letonac je sasvim solidna bekap opcija i može im donijeti dobre stvari sa klupe. Dobili su i Eksuma ali tu već neće dobiti vjerovatno ništa jer je previše sklon povredama.

Jasno je bilo i sa Hardenom da će biti velika borba za ulazak u plej of ove sezone. Zato je tajming za trejd Hardena idealan. Dugoročno se može isplatiti a kratkoročno realno neće izgubiti previše. Možda su mogli isposlovati nešto više ali i ovo je dobro.

INDIJANA

Oni su se slučajno našli u priči ali čak su i oni prošli dobro. Oladipo je bio nezadovoljan u Indijani i bile su priče i pred start sezone da želi da ode. Riješili su se nezadovoljnog igrača a dobili fantastično pojačanje. 

LeVert se odlično snalazio u Netsima bilo da kreće sa klupe ili u petorci. To sada i Bjorgrenu daje mnogo više opcija jer ima igrača koji može biti dio second unita a može biti dio i petorke. S obzirom na petorku Pejsersa, meni je logičnije da kreće sa klupe ali vidjećemo kako će ići. Svakako i Indijana je u plusu trejdom.

BRUKLIN

Za kraj ostavljamo Bruklin. Bruklin je odlučio stvoriti veliki trio ali su u tome dali mnogo. Previše je na kocki i djeluje da će Bruklin biti veliki gubitnik ovog trejda.

Sinoć mi se na prvu to čiinilo čak i okej. Ali nakon prespavane noći, djeluje mi kao velika greška. Prvo, odnosi u Netsima nisu idealni. Irving svako malo izigrava klovna na razne načine a sada je tu i Harden. Nisu problem njegove kile i višak istih, Brzo će on njih skinuti ali znamo da je i Harden poprilično neozbiljan u nekim momentima i da zna i on imati dosta neprofesionalnih momenata. Zato je ovo velika kocka.

Igrački, kada gledate trojku Durent-Harden-Irving, jasno vam je da je to nenormalno jak trio. Ali s obzirom koliko je Bruklin dao, ovo i nije tako dobar trejd. Oni su dali LeVerta, koji je bio najčešće prva opcija sa klupe. Dali su Alena koji je bekap centar i dali su Kuruca koji je mogao donijeti dobre stvari ali ajde njega će još i preboljeti. Takođe, ne smijemo zaboraviti i da Dinvidi ima problema sa povredom. To kad se pogleda, jasno vam je kolika je kocka u pitanju. Profitirati iz svega ovog bi mogao Timi Luvavu jer će tek sada imati ogromne minute sa klupe.

Foto: Fadeway World

Bruklin sada ima tri mjesta slobodna i samo 5,75 miliona budžeta. Mogu dovesti neke veterane ali realno su sebi uništili klupu. Želja je jasna, napad na titulu ali su napali sa pogrešnim čovjekom i previše toga su dali. Harden jeste sjajan košarkaš ali je nedorečen košarkaš kad je plej of u pitanju. Od finala protiv Majamija, gdje je ''izgorio'' nikako da odigra dobro one najveće utakmice. 

Kako će sve izgledati, ostaje da se vidi. Ali prvi utisak je da je Klivlend apsolutni pobjednik, da su Indijana i Hjuston dobro prošli a da će Bruklin biti apsolutni gubitnik sinoćnjeg trejda.