XS
SM
MD
LG

Nema svađe između Begića i Sofrenića

Након прекинуте седнице Извршног одбора Фудбалског савеза БиХ у Сарајеву 4. јануара на којој је Бугарин Ивајло Петев требало да буде изабран за селектора Змајева Милорад Софренић из Бијељине, потпредседник “кровног” Савеза је Елведина Бегића, председника у техничком мандату окарактерисао као главног кривца и кочничара, оптуживши га да је опструисао седницу “фудбалске владе”.

Тако је пропао и трећи покушај Извршног одбора ФС БиХ да на предлог Стручне комисије именује наследника неуспешног Душана Бајевића обзиром да већ крајем марта ове године фудбалски тим БиХ очекује старт квалификација за Светско првенство у Катару 2022. године гостовањем у Финској. Многи кажу да је ситуација “закована” јер се код Бошњака “пробудио витални национални интерес” по којем Петев не може да буде селектор већ само Сергеј Барбарез. Тако су “у клинч” ушла двојица, до јуче, највернијих сарадника и челника “куће фудбала” из Сарајева.

-Ништа није заковано, Елведин Бегић и ја смо у контакту и очекујем да до краја наредне седмице буде одржан наставак прекинуте седнице Извршног одбора ФС БиХ на тему избора селектора. Елведин Бегић и ја смо имали комуникацију након прекинуте седнице. Разменили смо и поруке, имају неке назнаке да може све бити у реду, па ћемо видети. Наглашавам да су међу нама коректни односи. Једно је сукоб мишљења. То је увек могуће, али не значи да је ситуација изван контроле или да смо у свађи – тврди Милорад Софренић, потпредседник из Републике Српске који је такође у техничком мандату.

Време истиче, све га је мање, улази се у опасан цајтнот, а о томе Софренић каже:

-У току су консултације у вези с термином наставка прекинуте седнице Извршног одбора. Највероватније ће седница која је прекинута 4. јануара бити настављена најкасније до следећег петка. Нећу да лицитирам с датумима, али ове седмице неће бити сигурно.

Због свега што се одвијало у протеклих месец дана овога пута Софренић се није усудио да прогнозира да ли ће наредни састанак изнедрити име новог селектора Змајева.

-Прошли сам пут рекао да ћемо сигурно добити селектора 4. јануара па сам омануо. Рачунао сам на неке договоре који су претходили том састанку, па сада не могу да гарантујем јер људи очито мењају ставове, мишљење и на крају договор. То је најгора ствар. Ја у својој спортској и радној каријери нисам никада сматрао нормалним да се не спроводи договорено. Или се не договарамо или како се договоримо то онда и испоштујемо – навео је Софренић.

Он је 4. јануара, између осталог, тврдио да је Елведин Бегић лобирао код бошњачких представника у Извршном одбору ФС БиХ да не подрже Ивајла Петева, те изразио сумњу у оправданост Бегићевог изостанка с те седнице.

-До Елведина Бегића је. Он би у сваком случају требало да буде укључен у избор селектора, а његова је лична ствар да ли хоће или неће. Мој став је и даље да је питање селектора веома важно и да због тога треба да постигнемо консензус. Kада је реч о именима кандидата, није се ништа променило од прошли пут. Није било контаката – рекао је на крају Милорад Софренић.

Петочлана Комисија за избор селектора у саставу Елведин Бегић, Милорад Софренић, Иван Беус, Вицо Зељковић и Ирфан Дурић, на основу рада Стручне комисије у саставу Звјездан Мисимовић и Емир Спахић предложила је Извршном одбору бугарског стручњака Ивајла Петева за новог селектора, али се на седници 4. јануара није појавио Елведин Бегић, док су бошњачки чланови били против његовог избора.

 

 

Milorad Sofrenić, Elvedin Begić i Ivan Beus