XS
SM
MD
LG

Srpski inat drži Rusiju

Velimir Petković

KAIRO - Došli smo skromno, sa minimalnim očekivanjima, posebno nakon što smo ostali bez glavnih igrača. Uz to, ne smijemo da koristimo svoje ime, ne možemo da imamo zastavu i grb, ne pušta se himna Rusije... Ipak, uspio sam da igračima usadim naš balkanski inat, rekao je selektor rukometne reprezentacije Rusije Velimir Petković za “Glas Srpske”.

Trofejni stručnjak uspio je nešto poput Tonija Đerone u Srbiji - za kratko vrijeme na klupi “zbornaje” ponovo je ruskom narodu približio rukomet. Najbolji i najbrži način za tako nešto su dobri rezultati, a Petkovićevi momci su sjajno otvorili Svjetsko prvenstvo u Egiptu. Iako su došli sa skoro rezervnom postavom, bez Pavela Atmana, Timura Dibirova, Aleksandra Škurinskog, Dmitrija Santalova, Gleba Karlaša..., a zbog sukoba Rusije i Svjetske antidoping agencije morali su da prihvate da nastupe bez nacionalnih obilježja i pod nazivom Ruska rukometna federacija, to im nije predstavljalo problem. Naprotiv! Prvo su remizirali sa Bjelorusijom (32:32), a potom dobili favorizovane Slovence (31:25) te učinili da posljednji meč grupne faze sa Južnom Korejom bude praktično revijalni. Naravno da su ovakvi rezultati snažno odjeknuli u ruskim medijima, a posebno način na koji je Petković motivisao igrače da pruže i više nego što objektivno mogu.

- Objasnio sam im da sam ja sa Balkana i da mi, kada nam se nešto oduzme, postanemo još ljući. Rekao sam im da su im ljudi koje i ne poznaju oduzeli nešto što im pripada i da baš zbog toga pokažu koliko su jaki. Poslušali su me - otkrio je banjalučki stručnjak.

Zato i ne čudi što su uvodni rezultati snažno odjeknuli u najvećoj zemlji svijeta.

- Došli smo praktično sa samo jednim srednjim bekom koji, uz to, i ne igra u svojoj ekipi. To je mogao da bude problem, ali smo odigrali sjajno i sada je cijela Rusija na nogama, jer ovako nešto nisu vidjeli posljednjih dvadesetak godina. Dobio sam dosta poruka nekadašnjih igrača, posebno nakon pobjede nad Slovenijom koja ima visok rejting i kotirala je kao ekipa koja će možda napasti i medalju. Nismo mi do te pobjede došli slučajno i srećno, nego smo ih na terenu doslovno razbili - s ponosom je istakao Petković.

Iako je već dobrano prebacio očekivanja u svim okolnostima, nema namjeru da se zadovolji učinjenim.

- Onaj ko me poznaje, zna da se nikada ne zadovoljavam učinjenim. Jeste ovo uspjeh, ali želimo još toga. Prvo da dobijemo Južnu Koreju, a onda da se usredsrijedimo na drugu fazu šampionata, pa dokle doguramo - podvukao je Petković.

Hladni Rusi zaigrali kolo

Reprezentativci Rusije veoma emotivno su proslavili pozitivne rezultate, posebno trijumf nad Slovenijom.

- Shvatio sam koliko im ovo znači, bilo mi je jasno tek kada sam vidio kako se raduju, baš kao mala djeca. Poslovično hladni Rusi, koji uglavnom gledaju samo sebe, na terenu su čak igrali kolo. Pa, umalo nisu razvalili svlačionicu od radosti - pojasnio je Petković.

Izvor:Glas Srpske