XS
SM
MD
LG

Kada drvosječa pljuje najboljeg

Foto: ATP Tour

Mnogi od vas nisu čuli za Sema Grota. A i kako da čujete za tenisera čiji je tenis na nivou amatera. Tenisera koji sem servisa nema niti jedan ni posječan a kamoli dobar udarac.

Međutim, bez obzira što je Grot klasičan drvosječa, sebi je dao za pravo da komentariše postupke najboljeg teniser asvijea (vjerovatno is vih vremena) Novaka Đokovića. Naime, teniseri su u dosta lošim uslovima smješteni u karantin pred Australijan Open. Nole je pokušao izdejstvovati bolje uslove ali nije uspio.

Grot je iskoristio situaciju i nazvao Novaka sebičnim. Pri tome, Noletu su organizatori dodijelili posebne uslove, kao i Nadalu i Timu. On apsolutno nema potrebe bilo šta da radi za poboljšanje uslova jer on ima idealne uslove i odvojen je od ostalih koji su u Melburnu. Nesmetano trenira u Adelejdu i nema osjećaj da je zatvorenik kao ostali koji su u Melburnu.

Ali nikada Nole nije gledao samo sebe. U tome i jeste njegova veličina. Njegovo srce je veliko kao Rusija. Opet je htio pomoći drugima, možda i nepotrebno s obzirom da je u super uslovima, ali on je jednostavno takav. Radiće ono što misli da je u opštem interesu i za dobrobit ostalih tenisera pa makar i on bio napadnut.

Ali ajde da ga napadaju neki teniseri koji su uradili nešto. Ajde da ga napada recimo Nadal, Tim, Marej pa ti momci su bar ostvarili i ostvariće još gomilu sjajnih rezultata. Ali Sem Grot je zadnji koji treba da se javlja.

Čovjek koji nije prošao dalje od trećeg kola na Gren Slemu. Čovjek koji nije bio u TOP50. Čovjek koji nema titule u karijeri a najvažnije od svega, čovjek koji da nema servisa ne bi na Fjučersima prošao dalje od drugog kola jer je njegov tenis očajan. Njegovi udarci sem servisa su katastrofalni. Ali mu je zato jezik dugačak kao u babe tračare.

Mada, koliko god mogli sa punim pravom i argumentima kritikovati Grotov tenis, nešto mu se mora priznati. Inteligentan je momak. Zna da je teniski katastrofalan i da nikada neće dobiti niti jedan bitan meč a kamoli osvojiti turnir pa je iskoristio šansu da skrene pažnju na sebe.

A danas je to u svijetu tenisa lakše uraditi pljuvanjem Novaka nego pobjedom protiv velikog tenisera. Jednostavno, Nole je svima trn u oku i biće jer misli svojom glavom. Ne želi da razmišlja onako kako mainstream većina želi nego razmišlja svojom glavom. Toliko je inteligentan da se može miješati u mnoge stvari a 99% onih koji ga kritikuju nikada mu po inteligenciji neće moći prići. 

Ali će ga kritikovati i neće stati sa tim. Jednostavno živimo u vremenu kada neko ko misli drugačije mora da se utiša i mora da se kritikuje. Žele nam mnogi nametnuti određene istine koje veze sa istinom nemaju ali te istine odgovaraju mainstream većini koja ih nameće. A kada se pojavi neko ko se suprostavlja tim stvarima, na njega se baca drvlje i kamenje.

I tako će biti stalno. Novak šta god radio, uvijek će ga kritikovati i tražiti mu dlaku u jajetu a ''teniseri'' poput Grota će pokušati steći slavu tako što pljuju nekoga kome mogu eventualno donijeti lopticu ili donijeti vode kad ožedni.