XS
SM
MD
LG

Završna svečanost na televiziji

Završna svečanost desete jubilarne manifestacije “Dan fudbala Republike Srpske” biće održana u drugoj polovini februara uz sve preporuke Kriznog štaba povodom pandemije korona virusa.

-Primorani smo da ove godine, usled loše zdravstvene situacije u Republici Srpskoj, ali i celoj Evropi, pa i svetu, na drugačiji način, u specifičnim uslovima, održimo svečanost koja je nadaleko prepoznatljiva kao fudbalska svetkovina. Bez obzira na novonastale okolnosti učinićemo sve da u svet pošaljemo prepoznatljivu i karakterističnu sliku ljubavi prema fudbalu, ali i životu – istakao je Bojan Kušljić, potpredsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Predhodnih devet izdanja “Dana fudbala Republike Srpske” bilo je na visokom nivou, a slika iz banjalučkog hotela “Bosna” otišla je na sve kontinente.

-Zbog nemogućnosti okupljanja velikog broja gostiju na jednom mestu u zatvorenom prostoru nastojaćemo da ovogodišnja završna svečanost bude održana u televizijskog studiju. Trenutno smo u pregovorima s nekoliko televizijskih kuća vezano za direktan prenos dodele nagrada i priznanja – dodao je Kušljić.

Organizatori ove svojevrsne svetkovine koju malo ko, na visokom nivou, može da organizuje su Sportski žurnal i Fudbalski savez Republike Srpske, a prpreme su već uveliko počele.

-Vrlo brzo ćemo imenovati i stručni žiri koji će, zbog svega gore navedenog, raditi u skraćenom kapacitetu, iz razumljivih razloga. Mislimo da će to da bude i mnogo efikasnije jer, objektivno, s nekim stvarima smo i zakasnili. Izdat je nalog i nabavke priznanja i nagrada, koje će da dobiju najbolji u 2020. godinu obeleženoj korona virusom. Na taj način njihova imena postaće besmrtna u našem fudbalu – rekao je protpredsednik FSRS iz Broda.

Prema planu neće biti muzičkih tema na završnoj svečanosti, ali ni gledalaca u studiju, dok će za sve laureate biti urađeni filmovi predstavljanja.

-Tradicionalne stvari ćemo ostaviti i unaprediti, a neke ćemo, zbog specifičnih uslova, ove godine morati da preskočimo. Svi se iskreno nadamo, i verujemo, da će ova nelagodna situacija i nevolja koja je zadesila čovečanstvo brzo proći i prestati, da možemo da se okrenemo normalnom životu i radu – rekao je na kraju Bojan Kušljić u ime organizatora Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Prva svečanost manifestacije “Dan fudbala Republike Srpske”održana je u banjalučkoj “Akvani” januara 2012. godine i od tada je, iz godine u godinu, rasla i postajala svojevrsni simbol i zaštitni znak ne samo fudbala već i Republike Srpske. Mnoge čestitke za organizaciju svečanosti stizale su sa raznih strana sveta. Pored priznanja za najboljeg igrača, trenera, fudbalskog radnika i sudiju, te najperspektivnijeg igrača dodeljuju se i dve vredne nagrade, za životno delo “Doktor Milan Jelić” i internacionalna Zlatna povelja “Miljan Miljanić”, za ukupan doprinos afirmaciju fudbala i dugogodišnjem radu u njemu.

Marić idejni tvorac

Idejni tvorac prestižne manifestacije “Dan fudbala Republike Srpske” je Tomo Marić, poznati pisac i sportski novinar, saradnik Sportskog žurnala.

-Tog decembra 2011. godine za samo nekoliko dana od ideje smo došli do svečanosti i organizovali je na visokom nivou u “Akvani”. Gosti su nam, između ostalih, bili Zvonko Živković, Velimir Sombolac, Vinko Marinović… a na predlog tadašnjeg generalnog sekretara FSRS Rodoljuba Petkovića završna svečanost prešla je u moderniji ambijent hotela “Bosna”. Izuetno smo srećni i ponosni na činjenicu da je danas “Dan fudbala Republike Srpske” manifestacija svetske vrednosti i karaktera – rekao je Tomo Marić.