XS
SM
MD
LG

Napadi su još veći motiv

Ivajlo Petev

Posle Hrvata Roberta Prosinečkog Bugarin Ivajlo Petev je drugi selektor-stranac u BiH, ako iz te priče izuzmemo Miroslava Ćiru Blaževića koji je rođen na prostorima današnje “Dejtonske zemlje”, tačnije u Travniku.

Nezapamćeno je, i nezabeležno, da jedan selektor još pre izbora protiv sebe ima toliko mržnje i negativne energije koju prosipaju “bosanske patriote”, bivši reprezentativci, izabrana javnost, novinari, a juče su se javili i glumac Emir Hadžihafizbegović daleko poznat po nacionalističko-šovinističkim izjavama, kao i muzičar Nazif Gljiva. Petev nije održao nijedan trening, Zmajeve nije vodio ni u jednoj utakmici, ali je postao “persona non grata” zato to se to ne sviđa muslimanima koji će posle deset godina izgubiti prioritet i ekskluzivitet da vode zajednički Savez!

-Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam postao selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine. Naravno, to sa sobom nosi i veliku odgovornost. Imamo veliki broj kvalitetnih igrača i upravo zbog toga naš cilj će biti postizanje što boljih rezultata. Jedino me interesuju reprezentacija, igrači i sportski uspeh. Ništa drugo – rekao je Ivajlo Petev.

Bugarin je istakao da je stvaranje kulta reprezentacije prioritet na početku njegovog mandata. Po njemu Zmajevi se nalaze na prekratnici.

-Svi zajedno, od igrača, Saveza, stručnog štaba, javnosti i medija moramo zajedničkim snagama da damo svoj doprinos u postizanju što boljih rezultata i stvaranja kulta reprezentacije. Obzirom na igrački kadar koji posedujemo, moramo postići i dobre rezultate. U svakoj utakmici ćemo morati da idemo na pobedu, bez ikakvih kalkulacija – dodao je Petev.

Bugarin se nje osvtao na negativnu energiju i omalovažavanja koja doživljava od onih koji ga uopšte i ne poznaju kao čoveka, ali ni kao trenera, niti njegov sistem rada. Bukvalno, Petev je kolateralna šteta neispunjene želje javnosti  Sarajevu da Sergej Barbarez bude selektor, bez obzira što do sada nikog nikad nije trenirao niti je posedovao uslove za pomenutu funkciju.

-Pratio sam sve šta se pisalo i na neki način razumem te ljude, no te kritike javnosti u BiH su mi motiv više da napravim rezultat. Potrudiću se da razuverim sve one koji smatraju da ne trebam da budem selektor BiH i nadam se da ću im rezultatima pokazati da su pogrešili – govori Petev.

Do prve utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru ostalo je nešto više od dva meseca. Petev ne misli da “sedi skrštenih ruku” već će se odmah prihvatiti posla.

-Najbitnije je da napravimo pozitivnu atmosferu. Zbog toga ću obići većinu igrača pre okupljanja kako bih s njima razgovarao otvoreno jer samo tako se možemo nadati uspesima. Neshvatljivi su mi rezultati koje je BiH ostvarila prošle godine, nemoguće je da sa ovim igračima ekipa nije ostvarila nijednu pobedu. Da budem direktniji, nije normalno da BiH beleži rezultate kao one prošle godine. Moraćemo da napravimo analizu i pronađemo u čemu je bio problem i to da popravimo na vreme, kako bismo spremni dočekali prve kvalifikacione utakmice – poručio je na kraju Ivajlo Petev, novi selektor fudbalske reprezentacije BiH.

 Debi 24. marta

Ivajlo Petev će debitovati na klupi Zmajeva 24. marta na gostovanju u Finskoj u prvom kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru. Potom slede dva duela na domaćem terenu. Tri dana kasnije zakazan je prijateljski duel protiv Kostarike u Zenici, a 31. marta se igra drugo kolo kvalifikacija kada BiH dočekuje Francusku u Sarajevu (stadion Grbavica).