XS
SM
MD
LG

Na grudima FIFA znak

Luka Bilbija i Dragan Banjac

Luka Bilbija, mladi arbitar iz Prijedora prošle godine je postao internaconalac obzirom da je od starijeg kolege Dragana Petrovića iz Banjaluke nasledio FIFA znak, kao jedini sudija sa A liste iz Repblike Srpske. Na taj način Bilbija je i zvanično overio svoj veliki potencijal i izrasta u jednog od najboljih arbitara u regionu.

-Moja deviza je red, rad  disciplina, konstantno edukovanje i težnja za napretkom. Zaista sam srećan zbog činjenice što ću u 2021. godini na grudima nositi znak FIFA. Jednog dana kada sam ketao u sve ovo, odabrao sudijski poziv, razmišljao sam o ovom trenutku. I, eto, dočekao ga – rekao je skromno Luka Bilbija.

I na domaćoj sceni dobija sve više derbi utakmica, bez obzira na mladost na terenu izgleda kao neprikosnoven autoritet.

-Trudim se da svaku utakmicu na koju budem delegiran odradim na to bolji i profesionalniji način, napravim što manji broj grešaka. Uvek nastojim da kao sudija ne budem u prvom planu – dodao je Bilbija.

Rođen je 1. juna 1989. godine u Rijeci (Hrvatska), kao mali doselio se u Prijedor gde je završio osnovnu i srednju Medicinsko-tehnološku i građevinsku školu. Nakon toga stekao je zvanje diplomiranog inženjera geodezije na Arhitektonsko-građevinsko geodetskom fakultetu u Banjaluci (2008. - 2013. godina), a trenutno je na master studijama na istom fakultetu, smer geodezija. Od jula 2015. godine zaposlen je u JU Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u Banjaluci. Pre toga volontirao je u Republičkoj upravi za geodetsko i imovinsko-pravne poslove, kao i u GeoMapu u Prijedoru.

-Suđenje je moja velika ljubav, pre toga igrao sam fudbal u omladinskim selekcijama Rudar Prijedora, ali čovek pored ovog hobija, koji mnogo voli, treba da stekne i određeno zvanje kako bi mogao da radi i rešava svoju egzistenciju. Škola mi je išla od ruke, završio sam sve na vreme i sada se posvećujem dodatnoj edukaciji, kao profesionalnoj, tako i sudijskoj – rekao je Bilbija.

Fudbalski sudija je postao 21. juna 2008. godine, zvanje republičkog arbitra stekao je 31. decembra 2011, a saveznu kategoriju položio je 20. juna 2014. godine. Dve godine je sudio Regionalnu ligu Republike Srpske, grupa zapad, dve Drugu ligu, isto toliko i na prvoligaškim terenima, a 2018. postao je premjelrigaški sudija. Bio je najbolji sudija Republike Srpske za 2017. godinu na tradicionalnoj manifestaciji “Dan fudbala Republike Srpske”.