XS
SM
MD
LG

Predstavljen Ivajlo Petev

Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH, Ivaylo Petev, predstavljen je danas u prostorijama Saveza kao novi selektor BiH. 

Ivaylo Petev je odgovarao na mnoga pitanja novinara, kojih odavno nije bilo više u prostorijama N/FS BiH, a više puta je istakao da mu je isključivi cilj da stvori zajedništvo koje će dovesti do željenih rezultata.

On ističe da ga je na neki način i iznenadio veliki interes javnosti za njegov dolazak.

- Na neki način me iznenadilo, ali prije svega želim da se zahvalim medijima i javnosti. Velika je čast meni biti selektor BiH i odgovornost, a za one koji su bili protiv mene, mogu im reći da vjerujem u sebe i da ću sve učiniti da napravimo dobar rezultat. Sa ovim mogu odgovoriti mnoga vaša pitanja, rekao je Ivaylo Petev, pa onda dalje nastavio:

- Atmosfera u reprezentaciji je po meni najbitnija. Grupa je nezgodna a mi ćemo napraviti preduvjete sa svim snagama da izvučemo maksimum i da idemo na pobjedu svaku utakmicu, bez obzira na ime protivnika. Šta će biti mislim da niko ne zna, a pokušaćemo sve što je danas.

Ističe da su mu očekivanja velika, te da on nikada ne odustaje.

- Moja očekivanja su velika, zato sam i prihvatio. Ja sam uvijek radio pod velikim pritiskom, tako da to meni nije bio veliki problem meni. Opet, ponavljam se. Mi trebamo raditi, zbog toga sam došao, da odradim svoj posao i siguran sam da će rezultati biti. Moramo raditi svi kao jedan, da svi imamo isti cilj i korak po korak.

- Ja nikada ne odustajem, radim svoj posao srcem. Znam šta mogu, nisam najidealniji na svijetu, nisam najljepši na svijetu, ali s obzirom na to šta imamo od igrača mislim da možemo napraviti dobar posao. I to je glavna stvar koja me tjera da istrpim ovo što sam istrpio.

Za sada se nije čuo sa igračima.

- Imaću priliku da se čujem sa igračima, za sada nisam. U narednim danima ću i to uraditi.

Ističe i da će pomno pratiti Premijer ligu.

- Hvala na pitanje, to je jako bitno pitanje. Ja ću sve pogledati, sve i jednu ekipu iz Premijer lige uživo. Tako da ću sve igrače naučiti za kratko vrijeme.

Ivaylo Petev se nada da će se publika u velikom broju vratiti na stadion i bodriti reprezentaciju BiH.

- Ja bih želio da situacija sa koronom prođe sutra i da prva utakmica bude pun stadion. Ja bih volio da navijači navijaju za Bosnu i Hercegovinu, ja bih volio da igramo dobro i da pobijedimo. I onda će se sve to preokrenuti. Radićemo na tome. Imam energiju. Radićemo od nula do 24. 

O prethodnim utakmicama nije želio govoriti, ali ističe da je gledao utakmicu baraža Lige nacija.

- Šta je bilo prije, nije fer da ja pričam o tome. Situacija je bila kakva je. Mi gledamo ka sutra. Šta je falilo? Ja sam gledao baraž i mislim da je falio samo taj jedan gol da se zatvori utakmica. U fudbalu možeš da igraš dobro i da izgubiš, to je fudbal i zato smo svi bolesni za fudbalom.

Kriterij za poziv u reprezentaciju biće svakako kontinuitet igara i dobre igre.

- Posao je posao. Moramo biti pošteni i korektni prema poslu. Igrači u kontinuitetu, igrači u boljoj formi naravno da će biti u reprezentaciji. Ne možeš da ne igraš mjesec dana i da budeš u reprezentaciji. Imam ja neke principe. Onio što je najbolje biće ovdje. Meni je bitno kako ćemo kliknuti, kako ćemo komunicirati između sebe i bitno je da igramo svi kao jedan. Fudbal je timska igra i mi moramo insistirati na tome.

Na pitanje šta misli kako je došao na mjesto selektora, odgovorio je kratko.

- Ako je bio neko kvalitetniji od mene, on bi bio ovdje danas. To je logično. 

Stručni štab će birati on, ali od trenera sa bh. državljanstvom, koji rade u BiH ili u inostranstvu.

- Meni je jako bitan stručni štab. U naredne dvije sedmice ćemo to zaključiti. Ne smeta mi uopšte što je stručni štab  samo iz BiH. Za mene je jako bitno da imam cijelu sliku, kako od igrača koji igraju u Premijer ligi tako i vani, i onda ćemo izabrati šta najbolje paše. 

O Edinu Džeki i Miralemu Pjaniću kaže:

- Pratim naravno. Najisksuniji igrači, jako dobri igrači. O njima ne treba pričati. Ja se nadam da će se sa njima situacija riješiti u narednim danima. Svaka reprezentacija na svijetu bi platila milione da ima igrače poput Džeke i Pjanića i ja se nadam da će oni biti ok i da će u prvoj utakmici dati po gol. Oni su drugačiji igrači, ja ne želim dijeliti igrači, ali to su igrači koji su nivo iznad ostalih.

Na kraju, ponovio je da je njegova težnja da BiH ide u Katar na Svjetsko prvenstvo.

- Ja nemam 60 ili 70 godina, imam 45. Da mi zajedno idemo u Katar meni bi otvorila mnoga vrata u budućnosti. Meni je jedini cilj uspjeh i ništa drugo. Ja bih bio najsretniji da mi to napravimo. Vi ćete biti i za 5 i za 10 godina ovdje. Ja imam svoj cilj u životu, ja stavljam ispred sebe velike ciljeve i onda radimo na tome. Osjećam se odlično ovdje, imam puno prijatelja ovdje koji me vole i ne osjećam se kao stranac.