XS
SM
MD
LG

IN ME­MO­RI­AM Tihomir Crnomat

Tihomir Crnomat

 

 

 

 

U Ba­nja­lu­ci je u 75. go­di­ni pre­mi­nuo Ti­ho­mir Cr­no­mat, sve­stra­ni spor­ti­sta, fud­ba­ler, gim­na­sti­čar, atle­ti­čar i ski­jaš, baš ka­ko je sport­ska sve­stra­nost bi­la obe­lež­je ce­le nje­go­ve ge­ne­ra­ci­je.

Bio je omi­ljen kod svih, do­bri­ca i po­šte­nja­či­na pr­ve vr­ste. Igrao je u ju­ni­o­ri­ma Bor­ca, po­sle za zo­na­še Na­pri­jed i BSK, bio je član DTV Par­ti­zan, ali naj­u­spe­šni­ji u ski­ja­nju, gde je bio maj­stor pr­ve vr­ste, de­ča­ci su ga zva­li „To­ni Zaj­ler”, po ču­ve­nom svet­skom asu.

Kao vr­stan ski­jaš do­bio je i za­slu­že­no me­sto u knji­zi o isto­ri­ji ba­nja­luč­kog „be­log spor­ta”.

Ko­li­ko kao ak­ti­van spor­ti­sta, isto to­li­ko dao je spor­tu i kao pre­da­ni rad­nik, od­no­sno kao is­kre­ni na­vi­jač. Ru­ko­met­ni klub Bo­rac sma­trao je, ne sa­mo kao sport­ski sim­bol, već kao traj­no obe­lež­je gra­da, a nje­go­ve aso­ve Ar­sla­na­gi­ća, Ka­ra­li­ća, Po­po­vi­ća, Ra­đe­no­vi­ća, Se­le­ca, Ar­na­u­to­vi­ća, Bje­li­ća, bra­ću Go­lić...kao naj­zna­čaj­ni­je lič­no­sti u isto­ri­ji Ba­nja­lu­ke, oba­ve­zno svr­sta­va­ju­ći na tu li­stu bok­ser­ske šam­pi­o­ne Mar­ja­na Be­ne­ša i An­to­na Jo­si­po­vi­ća, kao i fud­bal­ske ve­le­maj­sto­re To­mu Kne­za i Ve­li­mi­ra Som­bol­ca.

Bio je ži­va en­ci­klo­pe­di­ja ba­nja­luč­kog spor­ta.