XS
SM
MD
LG

Petev: Pustite me da radim i sudite kroz ostvarene rezultate

 

Novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivajlo Petev za Oslobođenje i Sport1 govori o očekivanjima, kvalitetu našeg tima, kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, reakciji navijača, Premijer ligi BiH, mladoj reprezentaciji...

Novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev za Oslobođenje i Sport1 govori o očekivanjima, kvalitetu našeg tima, kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, reakciji navijača, Premijer ligi BiH, mladoj reprezentaciji...

Poprilično je jasno da je cjelokupna priča koja je stvorena zapravo bilo dokazivanje ko je ko u N/FSBiH. To se prelomilo preko Vaših leđa, pa ste, izgleda, Vi, ni krivi - ni dužni, uvedeni u tu priču. Smatrate li da stanje nije takvo kakvo jeste, da bi sve izgledalo drugačije?

- Došao sam u malo specifičnu sredinu i nisam razmišljao o tome da će moj dolazak izazvati toliko negativnih komentara. Prvenstveno sam došao ovdje da radim pošteno i da se borim na sportski i fer način kako bismo došli do rezultata. Nadam se da ću opravdati povjerenje koje sam dobio i želim se fokusirati samo na sportske stvari. Sa ove pozicije ne mogu govoriti o tome, a moje radno mjesto je teren i bavljenje time kako napraviti što bolji rezultat.

Vaš glavni protivkandidat je bio Sergej Barbarez, koji je istinska fudbalska legenda u BiH. To što je on došao u tu poziciju da Vi i on budete jedini kandidati, a ne ispunjava uslove, to je opet problem Saveza i komisije koja je birala selektora. Generalno, koliko Vam je to napravilo problem ili izazvalo sumnje u to da će baš on zbog svojih ranijih zasluga biti izabran?

- To su normalne stvari da na izboru za selektora postoji više kandidata. Šta mogu reći za Barbareza? To je jedno veliko ime, jedan veliki igrač i vođa reprezentacije BiH i svaka mu čast na tome. Cijenim ga i poštujem, kako njegovu fudbalsku, tako i reprezentativnu karijeru.

Kako ste se osjećali tokom predstavljanja jer je izgledalo da ste spremni za veliki broj negativnih i pozitivnih pitanja?

- Osjećao sam se dobro. Uvijek sam radio pod pritiskom, tako da to nije bilo prvi put, znam kako se trebam ponašati i znam šta je u mojoj glavi. Također, znam šta mogu i kako da to napravim. Mi ćemo pokušati svim snagama da ostvarimo ciljeve.

Paralelno tokom Vašeg predstavljanja, pojavili su se navijači reprezentacije BiH ispred zgrade Nogometnog saveza, koji su negodovali. Tada ste rekli da ih je deset hiljada, onda biste vjerovatno o tome razmišljali. Prošlo je nekoliko dana od toga, kako sada gledate na njihovu reakciju?

- Siguran sam da će se sve to jednog dana okrenuti. Oni imaju svoje mišljenje, stvorila se negativna atmosfera i energija zbog drugih stvari, i sada je sve to većinom palo na mene. Ja sam uredu s tim, mene to neće poremetiti. Mogu reći da mi je žao što oni mene i moj način rada ne poznaju. Vjerujem da će, kada me malo bolje upoznaju, odnosno kada dobiju priliku za to, biti na mojoj strani, odnosno na strani reprezentacije BiH.

Imali ste veliku podršku ljudi koji su Vas predložili iz komisije za izbor selektora i potpredsjednika N/FSBiH. No, sad kada ste izabrani, ovisite samo o sebi i svom radu, odnosno rezultatima koji dolaze. Koji je Vaš prvi konkretan zadatak?

- Prvi moj zadatak će biti posjeta većine naših igrača. Želim sa njima ostvariti bliži kontakt i popričati, shvatiti kako oni razmišljaju. Meni je to jako bitno. Čim vidim i upoznam većinu njih, onda ću znati šta dalje.

Koji je Vaš primarni cilj u narednim kvalifikacijama?

- Primarni cilj je da na svakoj utakmici idemo na pobjedu, da izgledamo kao ekipa koja se bori za svoju zemlju. Želimo na svakoj utakmici igrati fajterski, prva nam je najbitnija protiv Finske. Moramo se skoncentrisati i dati sve od sebe u ovoj prvoj utakmici.

Kvalifikacijska grupa za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru nije nimalo lagana. Tu su Francuska, Ukrajina, Finska i Kazahstan. Kako gledate na naše protivnike?

- U životu, pa tako i u sportu, ništa nije lako, to znam i to sam naučio. Da bismo dobili nešto, imat ćemo neke prepreke. Jedne veće, druge malo manje. Mi ćemo ići korak po korak, odnosno pravit ćemo put da nam sve bude lakše. Znam da sve ovisi o nama, mene jako zanima kako ćemo se ponašati. Uvijek sam govorio i time se vodio kako smo mi kao tim najbitniji, tako da vjerujem da možemo uraditi dobar posao.

Svjesni ste toga da naš tim baš i nije u najboljem stanju, s obzirom na to da, generalno, od osnivanja N/FSBiH nismo imali skromniji roster igrača koji su korišteni. U prethodnoj godini nismo ostvarili niti jednu pobjedu, a javnost ne stoji iza tih momaka kako je prije stajala, jednostavno su svi izgubili vjeru u tu reprezentaciju. Kako mislite da vratite vjeru igračima, a onda i navijačima da ovi momci mogu nešto napraviti?

- U sportu, pogotovo fudbalu, kako to volim reći, najvažnije su matematika i psihologija. Moramo puno pričati, moramo biti iskreni jedni prema drugima, da budemo pošteni i da se sve to pokaže na terenu. Znam da će se samopouzdanje i atmosfera vratiti rezultatima. Rezultat je najbitniji i mi moramo dati sve od sebe da to učinimo.

Rekli ste da ste gledali reprezentaciju i da poznajete igrače. Prije svega, koji sistem igre ćete preferirati, s obzirom na to da imate neku viziju? Koji su to igrači koji bi se mogli naći u rosteru?
-

Poznajem većinu igrača i gledao sam ih dosta. Posljednjih pet-šest godina stalno sam gledao reprezentaciju BiH. Fali nam pet-šest mladih igrača, a tu imamo ove iskusnije koji su već duže u reprezentaciji i njih sve znam. Njihov profil se uklapa u moj sistem igre. Želim da na svakoj utakmici budemo dominantni, da stvaramo više akcija, da imamo dobar posjed. U svojoj ekipi moram imati golgetere koji stvaraju šanse i postižu golove, a na kraju, svi ovisimo jedan o drugom. Ne možemo sada računati na jednog igrača da sam uzme loptu i postigne gol, nije to fudbal kao što je bio prije 30 godina. Moramo raditi kao jedan, jer sam uvijek insistirao na timskom stilu igre i duhu, tako da će to biti i ovog puta. Siguran sam da ćemo napraviti uspjeh, jer se puno promijenio fudbal. Evo pogledajte primjer Atalante. Oni nemaju neke zvijezde, ali funkcionišu kao tim vrlo dobro.

S obzirom na to da ste rekli kako želite biti dominantni, da li mislite na trkačku ili dominaciju u posjedu lopte?

- Ako budemo dominantni u posjedu, trebamo imati koristi od toga. Trebamo napraviti sebi takvu situaciju da budemo nagrađeni za ono što želimo provesti na terenu. Ja sam rekao medijima da je u fudbalu sve logika. Također, tu je bitno da imamo i sreće, ali kada radimo pošteno i ostavimo srce na terenu, onda možemo do pobjede protiv svakoga. Ne možemo ne raditi ništa, a očekivati sreću, to ne ide tako.

U prethodnim kvalifikacijama mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine zabilježila je nekoliko dobrih rezultata i, slobodno možemo reći, profilisala nekoliko dobrih igrača koji bi u budućnosti trebali biti dio A reprezentacije. Da li planirate razgovarati sa selektorom Slobodanom Starčevićem koji vodi mladu reprezentaciju ili ste možda već razgovarali?

- Jako dobro pitanje, to me dosad još niko nije pitao. Plan koji sam donio pred gospodina Emira Spahića i Zvjezdana Misimovića je da sam na jako dobroj relaciji sa ostalim selektorima, da smo na istom fonu. Pokušat ću u kratkom periodu da ostvarimo tu komunikaciju, ja ću njih sve pratiti. Kada sam bio selektor reprezentacije Bugarske i kada sam pravio spisak za A reprezentaciju, dogovarao sam sa selektorom mlade reprezentacije da, ako je bitna utakmica, ne pozivam igrače u prvi tim, da ne oslabim ekipu. Na taj način sam funkcionisao, tako da će biti i ovdje isto tako.

S obzirom na to da ima pet, šest, sedam igrača koji su bili nosioci igre reprezentacije, a izašli su iz U21, da li ćete njih pratiti?

- Ko bude zaslužio da bude u reprezentaciji BiH, taj će i biti. Kod mene u fudbalu nema straha, ja sam u prošlosti davao priliku mladim igračima da se dokažu i pokažu. U tom smislu, ako ima takvih igrača, oni će biti na spisku. Neko će biti u prednosti da nastupi, neko će biti tu možda da osjeti atmosferu. Jasno je da je nekima još rano za nastup, ali će možda kroz godinu ili dvije moći ravnopravno da se nose i da nastupaju za tim.

Ono što javnost interesuje jesu Vaši saradnici. Da li imate nekoga u planu? Postoji li neko koga biste doveli iz Bugarske ili će to biti sve domaći treneri?

- Do 15. februara treba se formirati stručni štab. Razgovarao sam sa nekoliko trenera, bit će tu još razgovora. Meni je najbitniji stručni štab, siguran sam da ću odabrati najbolji.

Dotakli smo se tih mladih fudbalera. Jasno je da dolazi vrijeme, biologija je takva, da Džeko neće moći još dugo igrati na nivou na kojem sada igra, Pjanić je došao u ozbiljne godine. Sada je vrijeme za neku smjenu generacije. Da li se bojite da će Vam to praviti problem?

- Smjenjuju se generacije i generacije, to je tako jednostavno. Šta je meni u glavi? Moramo to napraviti da bude nevidljivo, da se ne odrazi na rezultate, odnosno da ne bude većih oscilacija u ekipi.

Selektor prije Vas je koristio veliki broj igrača, odnosno pozivani su fudbaleri koji nisu i koji jesu trebali biti na spisku. BiH nema veliki bazen kakav imaju naši susjedi iz Srbije i Hrvatske. Da li planirate napraviti kostur tima od 15-16 igrača kojima ćete dodavati konstantno nekoga, pa čak i ove neke mlade igrače koji će možda za dvije-tri godine biti dio prvog tima?

- Kostur ekipe je meni najbitniji. Kada ti imaš dobar kostur, onda je lako uvoditi jednog, drugog, trećeg igrača u tim. Veoma je bitno da, kada dovedeš mladog igrača, on mora biti dobar, pa ga treba na teren uvesti u pravom trenutku. Bitno je da on izgleda dobro, a ne da se izgubi. Kada imaš jak kostur ekipe, pa staviš igrača od 19 godina na teren, on izgleda dobro, na kraju će svi biti zadovoljni. Mi smo svi odgovorni, imamu tu odgovornost prema našoj familiji, prema prijateljima, pa tu je odgovornost prema zemlji za koju nastupaš. Mi se tako trebamo ponašati, odnosno sa odgovornošću, jer ne mogu i ne znam drugačije. Trener mora dovesti igrače u jednu liniju i mi moramo svim snagama da to napravimo.

Na predstavljanju ste spomenuli Premijer ligu Bosne i Hercegovine i kazali kako ćete obići sve klubove. Vi ste ko zna koji po redu selektor i svaki je do sada tako govorio, ali nikada ništa nije uradio. Interesantno je da ćete se u tri kluba susretati sa Vašim suparnicima u borbi za selektorsku poziciju, jer Zrinjski, Željezničar i Tuzla City vode treneri koji su bili u konkurenciji sa Vama za mjesto selektora. Generalno, šta očekujete od trenera i šta očekujete od Premijer lige BiH?

- Očekujem jedan profesionalniji odnos sa trenerima. Rekao sam kako ću svaku ekipu u Premijer ligi BiH ispratiti, pa će tako i biti. Želim imati širu sliku svih igrača, da znam šta ima u Tuzli, Mostaru, Banjoj Luci, ali i drugim gradovima BiH. Nama je bitno da imamo sve informacije, da svakog kvalitetnog fudbalera imamo na radaru.

Da se vratimo na kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Rekli smo i sami da grupa nije nimalo lagana. Šta bi zadovoljilo Vaše ambicije u ovom momentu?

- Mene bi zadovoljilo da vidim na utakmici kako igrači fajterski brane svoju zemlju, kada postignemo pogodak, da vidim ove na klupi da izađu ispred mene i raduju se. Ako to uspijemo, možemo napraviti ekipu i nema šanse da nema rezultata. Kada se to dogodi, to je već ekipa, u to sam sto posto siguran. Kada pogriješi jedan, želim vidjeti da mu ostali igrači pomognu, jer kada mi svi želimo isto, tu nema nazad. Kada djelujemo kao tim, kada smo spremni da jedni za druge damo maksimum, onda je jasno da smo spremni da napravimo dobar rezultat.

Želite da napravite tim, što je sasvim normalno. No, svjesni smo da na pripremnim utakmicama reprezentacije BiH nema puno vremena za rad na nekim taktičko-tehničkim stvarima, više se tu radi na atmosferi i psihi. Jasno je da ova reprezentacija u posljednjoj godini nije zabilježila niti jednu pobjedu. Imali smo dosta problema, izbor za selektora je bio kakav je bio, podijeljenost ljudi u N/FSBiH, napravljena je loša atmosfera. Prema Vašem mišljenju, šta je to što se treba uraditi kako bi reprezentacija izašla iz ove minus faze u kojoj se trenutno nalazi?

- Nije mi prvi put da idem u neki klub, odnosno reprezentaciju i da se susrećem sa takvim problemima. Imam svoj način, meni su najbitniji igrači, jer smo mi jedno. Do glave je sve. Za mene je ključan uspjeh, odnosno način razmišljanja. Na koji način neko razmišlja, da li negativno ili pozitivno. Treba ostaviti sve loše stvari po strani i otvoriti nova vrata. Imat ćemo tih nekoliko dana da popričamo, zato kažem da je do glave sve, odnosno načina razmišljanja. Morat ćemo malo više popričati kako bismo bili iskreni, da znamo šta svaki igrač treba raditi na terenu, odnosno na koji način. Svi trebamo biti kao jedan, ne možemo previše komplicirati, odnosno izmišljati toplu vodu.

Kao što ste rekli da poznajete reprezentaciju BiH, vjerovatno znate kako je BiH složena zemlja u kojoj žive tri naroda, gdje svako vuče na svoju stranu, pa je otprilike takva situacija u N/FSBiH. Generalno, koliko mislite da će Vam to praviti problem u radu?

- Mislim da sam tako rođen da okupljam ljude i da to mogu i ovdje napraviti. Ne dijelim ljude prema nacionalnosti, mene ta klasifikacija ne zanima. Za mene postoje dobri i loši ljudi. Ja sam ovdje došao napraviti dobru sportsku priču. Očekujem da imam podršku u radu rukovodstva N/FSBiH, ali i svih ljudi koji su uključeni u organizaciju utakmica.

Kako ste funkcionisali sa Zdravkom Mamićem dok ste bili u Dinamu?

- Svašta se pričalo o njemu i ne želim da budem njegov advokat. Međutim, volio bih da imamo reprezentaciju kao što to ima Hrvatska. Koliko je samo igrača bilo iz Dinama kada su oni bili drugi na Svjetskom prvenstvu u Rusiji? Čovjek je napravio velike stvari. Ja sam sa njim imao profesionalan odnos, šta se to priča, ne znam. On mi je jednom rekao: Ti si jedini trener koji se ne boji mladih igrača, a ja sam na jednom utakmici stavio njih čak sedam. Kada sam bio trener Dinama, dao sam priliku Gojaku da konstantno igra, sa 18 godina je kod mene igrao Nikola Moro, pa sam kasnije Olma ubacio.

Puno se pominje podatak da niste sa Dinamom osvojili titulu prvaka?

- Nosim odgovornost zbog toga što nisam osvojio titulu sa Dinamom, ali šta je meni bitno. Kada je Mamić dao nedavno izjavu o meni i pohvalno se izrazio, meni je to puno značilo. Svi znamo ko je Zdravko Mamić i šta je napravio. Mi smo puno pričali o tome i znači mi šta on misli o meni, jer je on jedan veliki sportski radnik, a rezultati najbolje govore o njemu.

Svaki čovjek na ovom svijetu ima neki plus, odnosno minus, ali nismo svi genijalni. Istina je da nisam osvojio titulu, ali sam dao priliku četvorici mladih fudbalera, na čijim transferima je Dinamo zaradio više od 60 miliona eura. To je sigurno veći dobitak, ne želeći umanjiti važnost trofeja, nego osvojen trofej u nacionalnoj ligi.

Za kraj Vas moram pitati bojite li se bojkota nekih igrača zbog cjelokupne situacije koja se dešava?

- Vidite, stvar je vrlo jasna. Nijedan igrač koji dobije poziv i priliku za nastup ne može bojkotovati mene, Ivayla Peteva. On ne predstavlja mene, nego svoju državu, himnu i sve one ljude koji ovu državu smatraju svojom. Ja sam samo dio cijelog tima i ova država i reprezentacija su bile i prije mene i tih igrača i bit će poslije mene. Ne želim da razmišljam o tome, jer državni tim ne smije da trpi zbog bilo čijeg ega ili interesa. Siguran sam da ćemo napraviti tim, koji će raditi kao jedan i na kraju napraviti rezultat.


Sloboda : Sutjeska
Omarska : Željezničar
Famos : Radnik
BSK : Ljubić
Laktaši : Velež
Leotar : Romanija
Drina : Rudar Prijedor
Borac : Slavija
Kozara 4 : 1 Modriča
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik 25 18 7 0 61
2 Laktaši 25 15 3 7 48
3 Rudar Prijedor 25 12 9 4 45
4 Famos 25 13 2 10 41
5 Kozara 26 12 4 10 40
6 Željezničar 25 12 3 10 39
7 BSK 25 12 3 10 39
8 Leotar 25 12 3 10 39
9 Sloboda 25 11 3 11 36
10 Sutjeska 25 11 2 12 35
11 Borac 25 10 4 11 34
12 Drina 25 7 10 8 31
13 Velež 25 9 2 14 29
14 Romanija 25 8 4 13 28
15 Slavija 25 7 6 12 27
16 Ljubić 25 8 3 14 27
17 Modriča 26 7 4 15 25
18 Omarska 25 4 4 17 16