XS
SM
MD
LG

Tradicija jača od korone

Da susrete sa dragim ljudima i dobrim prijateljima ništa ne može spriječiti, pokazao je i ovogodišnji “Pohod na Pjenovac”.

Pohod najljepšim stazama Javor planine

Iako vlasenički planinari, zbog aktuelne situacije i epidemioloških  mjera koje su na snazi, nisu pozivali goste, na nadaleko poznatoj manifestaciji juče se pojavilo oko 250 planinara iz Republike Srpske i regiona, koji su, kroz najljepše predjele Javor planine, prošetali do Pjenovca.

Organizatori pohoda, članovi PED "Acer" Vlasenica: Dragan Žugić, Valentina Vidović, Dragan Ilić, Vesna Došić i Dalibor Vidović

“Mi smo, u skladu sa zdravstvenihm preporukama,  organizovali pohod za pedeset planinara iz Vlasenice. međutim,  samoinicijativno su došli planinari iz Beograda, Loznice, Milića, Han Pijeska, Zvornika, Bijeljine, Pala, Milića, Rudog, Broda, Istočnog Sarajeva…  Bili smo spremni i za ovu situaciju i na stazi smo svima pružili logističku podršku, pazeći da se održi potrebna distanca i da se ne formiraju veće grupe, naravno, u dogovoru sa vođama tih planinarskih društava. Uprkos okolnostima, tradicija duga pedeset godina nije prekinuta”, kazao je za naš portal Dragan Ilić, predsjednik vlaseničkog Planinarsko-ekološkog društva “Acer”, koje je organizator “Pohoda u Pjenovac”.

Planinari iz Beograda na stazi ka Pjenovcu

Vlasenički planinari srećni su što na najbolji način promovišu svoj grad.

“Razgovarali smo sa nekima od gostiju i to su društva koja već godinama dolaze ovdje i za njih je ovo, na neki način, domaći teren. I ove i prethodnih godina svi su ponijeli lijepe uspomene i drago nam je da na ovaj način promovišemo Javor i Vlasenicu. Iako je ove godine izostalo mnogo toga što je specifičnost ovog pohoda, kao što su Planinarsko veče i vojnički pasulj u Pjenovcu, nadoknadićemo sve već naredne, kada će, nadam se, pohod biti organizovan na uobičajen način”, navodi predsjednik “Acera”.

Planinari iz Milića svake godine učestvuju u pohodu

“Pohod na Pjenovac”, se od 1972. godine organizuje prve sedmice u februaru. Omiljena staza planinara širom regiona  duga  je  16,5 km, a do Pjenovca se ide od Pećine,preko Debelog Brda i Igrišta, i sela koja gravitiraju ka Pjenovcu, Potkozlovače i Mrkova.