XS
SM
MD
LG

Banjaluka gubi Svjetsko prvenstvo i milione?

Banjaluka je 2018. godine dobila organizaciju Svjetskog prvenstva u biciklizmu "UCI World championchip Granfondo Banjaluka 2021" međutim, osam mjeseci prije starta grad na Vrbasu gotovo sigurno neće ugostiti oko 9.000 biciklista i članova timova.

Naime, svjesni promjena gradske vlasti u Banjaluci, organizatori Svjetskog prvenstva su od Svjetske biciklističke unije tražili prolongiranje datuma za potpis ugovora, međutim, svi rokovi su probijeni.

"Žao mi je što Banjaluka neće biti domaćin Svjetskog prvenstva i svjetske serije koji će okupiti takmičare iz 70 zemalja. To je projekat na kojem smo moj tim i ja radili više od tri godine. Godine 2018. smo se kandidovali za Svjetsko prvenstvo i tada smo dobili saglasnost Grada Banjaluka i republičkih institucija, bez čije podrške kandidatura ne bi bila moguća. Kada je riječ o broju učesnika Banjaluka i BiH nisu imale ovako veliki događaj i bili smo ponosni kada smo pobijedili u konkurenciji 13 zemalja", rekao je Vladimir Kuvalja, direktor Svjetskog prenstva i dodao:

"Bila mi je želja da domaćin SP bude prije svega RS, a zatim moj rodni grad Banjaluka koja je postala regionalni centar kada je riječ o biciklizmu. Sve delegacije Svjetske biciklističe federacije su obišle stazu, koju smo pripremali nekoliko mjeseci. Neki od najvećih stručnjaka iz svijeta biciklizma su došli i ocijenili ju kao jednu od najljepših staza. Izabrali smo da start bude u Banjaluci, zatim da biciklisti voze kroz kanjon Vrbasa, Krupu na Vrbasu, preko Dabraca, kroz Mrkonjić Grad, preko Čađavice, Sitnice, Han Kola i da se trka završi u Banjaluci. Svjetskoprvenstvo bi trajalo pet dana u pet disciplina."

Kuvalja je podsjetio da je kandidatura poslana u avgustu 2018. godine, mjesec dana prije Kongresa Svjetske biciklističke unije (UCI), te da su u uži izbor pored Banjaluke ušli Trento (Italija), Plumelek (Francuska), Brisel (Belgija) i Igl (Švajcarska). Banjaluka je dobila domaćinstvo događaja koje po broju učesnika premašuje i Olimpijske igre koje su održane u Sarajevu 1984.

Ipak, čini se da sada svi planovi padaju u vodu a grad Banjaluka gubi najmanje 10 miliona KM.

"Veliki su pritisci Svjetske biciklističke unije, jer smo morali do 31. decembra 2020. da podnesemo izvještaje i dostavimo ugovor sa gradom domaćinom, međutim, svjesni promjena u gradskoj upravi Banjaluka nakon izbora uspjeli smo da prolongiramo taj rok, kontaktirali smo grad u više navrata i čekali više od mjesec dana sastanak sa Gradskom upravom Banjaluka, međutim, odgovor do danas nismo dobili. Na žalost svi rokovi su prošli", rekao je Kuvalja.

Da li imate alternativu kada je riječ o domaćinstvu?

"Kao ozbiljna organizacija moramo uvijek da razmišljamo o alternativnim rješnjima. S obzirom da na Svjetsko prvenstvo dolazi više od 9.000 učesnika, od čega je oko 3.000 takmičara, ne mogu sve lokacije da ugoste toliki broj ljudi, ali taj potencijal imaju Istočno Sarajevo i Jahorina i sa njihovim predstavnicima ćemo razgovarati", istakao je Kuvalja.

"UCI World championchip Granfondo" je amatersko Svjetsko prvenstvo, na kojem mogu učestvovati svi licencirani takmičari koji ispune normu, a pravo učešća nemaju samo biciklisti iz prve kategorije (oni koji nastupaju na Tur de Fransu, Điro d'Italiji...) a Banjaluka je kao domaćin SP trebalo da ove godine bude domaćin kvalifikacione trke na istoj stazi na kojoj će biti odražno Svjetsko prvenstvo.

Svjetsko prvenstvo i kvalifikaciona trka donose domaćinu brojne benefite. Procjena je da bi oko 9.000 gostiju, ostvarilo do 45.000 noćena te da bi, s obzorom da ekipe same plaćaju smještaj, hranu i renitranje vozila grad ili region domaćin zaradio oko 10 miliona KM. Tako da će osim na sportskom planu, pomijeranje Svjetskog prvenstva iz Banjaluke sigurno će osjetiti hotelijeri i ugostitelji, ali i turizam ovog dijela Republike Srpske.Ne treba zabraviti da i obavezna kvalifikaciona trka donosi dodatni novac.