XS
SM
MD
LG

Sport jači od pandemije

ŠAMAC - Za sport je iz budžeta opštine Šamac u 2021. godini planirano da se izdvoji 200.000 maraka. Taj iznos će prema utvrđenim kriterijumima biti raspodeljen na 16 registrovanih sportskih klubova od kojih je 10 fudbalskih.

Pripreme su počele i igrači Borca, kluba osnovanog pre 102.godine, na terenu su. Jesenji deo sezone završili su na četvrtom mestu Druge lige Republike Srske grupa „Zapad“, a ,kako kažu, u nastavku takmičenja boriće se da ostvare bolje rezultate.

U svim selekcijama imaju preko 120 dece i mladih, uređenu infrastrukturu i podršku opštine na koju uvek mogu računati.

„Što se tiče FK Borac ove godine mi od Sportskog saveza preko opštine Šamac imamo 90.000 maraka. Ceneći da imamo 4 selekcije to je malo, trudimo se da kroz sponzore ostvarimo još neki prihod, otprilike nama u ovoj godini treba oko 120.000 maraka za takmičenje“, kaže Zoran Pupčević, predsednik Upravnog odbora Borca.

Odbojkašice „Crvene zvijezde“ iz Obudovca su jesenji prvaci Republike Srpske i tu poziciju čvrsto drže. Nakon odigranih 12 kola, imaju čak pet bodova više od drugoplasirane ekipe.

Iz granta za sport ove godine će dobiti 35.000 maraka, što je 5000 maraka više nego prošle godine i ,kako kaže trener Milenko Perušinović, to je za sada dovoljno. Naglašava da u Crvenoj zvijezdi redovno trenira 150 devojčica i devojaka.

„Mi smo pre 4 godine pokrenuli ,osim Obudovca, dve škole odbojke u Šamcu i Pelagićevu, da bi povećali bazu jer na osnovu te brojnosti možemo planirati kvalitetniju selekciju u pionirskoj, kadetskoj i juniorskoj selekciji. Trenutno nam se takmiče pionirska koja igra pionirsku ligu RS, kadetska koja nastupa kao seniorska u drugoj ligi i imamo seniorsku ekipu koja je trenutno prvak Srpske“, ističe Milenko Perušinović, trener kluba.

Načelnik Šamca Đorđe Milićević obećao je pomoć i u obezbeđivanju donatora najboljem klubu.

„Kompanija Vitinka će narednih meseci biti jedan od generalnih sponzora ženskog odbojkaškog kluba. Dakle, pored sredstava iz budžeta i lično ću se angažovati da obezbedimo značajan broj donatora kako bi taj klub sledeću godinu dočekao u Premijer ligi BiH“, obećao je Milićević.

Ove godine opštinskim budžetom predviđeno je ukupno 200.000 maraka za sport sa kojim će se finansirati 16 klubova, a osim fudbalskih i odbojkaških, tu su i košarkaški, dva šahovska i karate klub.

Imaju dobre rezultate i što je najvažnije okupljaju veliki broj mladih ljudi.

„Mi smo prošle godine usvojili Program razvoja sporta za period 2020-2023 godina, tokom ove godine planiramo usvajanje i Pravilnika o raspodeli na što transparentniji način sredstava za sport. Najveći deo sredstava izdvajamo za funkcionisanje muškog i ženskog odbojkaškog kluba i za finansiranje FK Borac koji je pretprošle godine slavio 100 godina postojanja“, rekao je Milićević.

Doskorašnji drugoligaš, Mladost iz Donje Slatine , nakon 85 godina postojanja, nedavno je prestao sa radom.

 

Za sportiste uvek ima: Đorđe Milićević