XS
SM
MD
LG

Gradonačelnik Beograda: Trka "Beograd – Banjaluka" ima višestruki značaj za naša dva grada

Beograd je uz Banjaluku jedna od najvažnijih karika tradicionalne međunarodne trke "Beograd – Banjaluka" koja godinama okuplja vrhunske bicikliste. Beograd će i ovog aprila biti polazna tačka biciklističkog karavana koji će okupiti ekipe poput pro kontitental tima Bardiani-CSF-Faizanè i Voster ATS tima.


"Međunarodna biciklistička trka 'Beograd – Banjaluka' veoma je važna sportska manifestacija za naša dva grada, u kojima žive pripadnici istog naroda. Osim u sportskom, ova trka je veoma značajna u privrednom i ekonomskom smislu, zbog svog međunarodnog karaktera. Biciklizam izuzetno doprinosi promociji zdravih stilova života, a to je jedan od velikih izazova savremenog života", rekao je Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda.


Glavni grad Srbije jedan je od najstarijih gradova Evrope, čija istorija traje 7.000 godina. Za Beograd se vežu burna vremena, ali i ona na koja su svi ponosni. Grad je iznjedrio brojne naučnike, uspješne sportiste, književnike... a to je i grad koji se konstantno razvija. 


Beograd ima niz planova, a Gradskoj upravi ističu Plan održive mobilnosti.


"Grad Beograd ima Plan održive mobilnosti (SUMP) čija je suština ta da je neophodno promeniti hijerarhiju u saobraćaju u velikim gradovima. Ovo je inovativni način planiranja gradskog transportnog i urbanog sistema, a cilj ovakvog planiranja transportnog sistema su pristupačnost odredištu i uslugama, povećanje bezbednosti saobraćaja, samnjenje efekata staklene bašte i potrošnje fosilnih goriva, povećanje atraktivnosti gradskih sadržaja, povećanje kvaliteta života, zdravija životna sredina i smanjeni štetni uticaj na zdravlje građana", rekao je Radojičić i dodao:"Naš grad je ozbiljno pristupio ovom zadatku, imajući u vidu činjenicu da je budućnost rešavanja ovog problema u konceptu kojim grad obezbeđuje infrastrukturu za hijerarhiju na čijem vrhu je pešak, zatim biciklista i na kraju vozač čime će se smanjiti broj automobila na ulicama, koji je iz godine u godinu veći."


Kada je riječ o onome što je urađeno proteklih godina, prvi čovjek Beograda izdvaja biciklističke staze koje su obradovale brojne vozače.


"Naš grad je u prethodnim godinama značajna sredstva uložio u izgradnju biciklističkih staza. U ovom trenutku imamo 100 kilometara biciklističkih staza, što je jedan odsto ukupnog učešća u javnom saobraćaju u Beogradu, a strategija grada je da se taj procenat poveća."