XS
SM
MD
LG

Nole favorit ali čeka ga pakao u finalu

Foto: ATP Tour

U finalu Australijan Opena sastaće se Novak Đoković i Danil Medvedev. Biće to duel dva tenisera koja su pokazala najviše ali i koja igraju najbolji tenis trenutno.

Nole je do finala došao sa ukupno pet izgubljenih setova. Bez obzira na broj izgubljenih setova, nije bilo toliko drame radi protivnika koliko radi povrede koju je zaradio protiv Frica i o kojoj je već dovoljno rečeno. Imao je nezgodan žrijeb jer je i u drugom kolu imao već ozbiljnog rivala u vidu Tijafoa, koji je igrao četvrtfinale Melburna prije dvije godine. Poslije Frica slijedili su Raonić i Zverev a polufinale može se reći da je bio lakši rival. Može Karacevova Australija biti bajka ali koliko god priča bajkovita bila nerealno je bilo očekivati da uzme i set protiv Noleta.

Što se Medvedeva tiče, on je u najboljoj formi od svih tenisera. Medvedev je nanizao 20 pobjeda zaredom. U tom nizu osvojio je Masters u Parizu, završni Masters i ATP Kup. Što se tiče njegovog puta na Australiji, izgubio je samo dva seta. Treba reći da mu je put bio i nešto lakši od Noletovog. Recimo u prva dva kola imao je Pospišila i Karbaljes-Baenu a oni definitivno nisu pravi test za Rusa. U trećem kolu imao je jedini pravi problem. Mada, vodio je i tada 2-0 ali je Krajinović odveo meč u peti set. Međutim, Medo je tada pokazao klasu i sa 6-0 dobio set. Kasnije je dobio Mekdonalda koji je tradicionalno dobar u Australiji a imponuje način na koji je dobio Rubljova i Cicipasa.

Šta Noleta čeka u finalu ? Najkraće rečeno pakao.

Nole je odigrao odličan turnir. Da nije bilo povrede realno bi Frica dobio sa 3-0 a vrlo vjerovatno ne bi ni od Raonića izgubio set. Forhend ga je služio odlično tokom cijelog turnira a servis je radio fantastično. Čak je bilo mečeva gdje je servis radio nevjerovatno dobro pa je imao na primjer više aseva od Zvereva što i nije očekivano. Generalno, djeluje da je dodatno radio na servisu i djeluje da je radio na ubrzanju prilikom servisa, odnosno da pravi manje pauze između poena. Vjerovatno se negdje tu vidi i pečat Gorana Ivaniševića jer svako ko prati tenis zna kakav je Goran bio na servisu.

Pored odlične igre, Nole je još jednom pokazao i veliku mentalnu snagu. Izdržao je sve i borbe sa rivalima i povredom ali i konstantne napade koje je trpio. Kako je turnir odmicao, sve je manje griješio i sve je više podizao svoju igru. U polufinalu na primjer, djelovalo je da nije dvije greške imao. Kao što na kraju krajeva reče i analitičar ''Eurosporta'', Miša Zverev, Novak ne griješi kada dođe završnica Australije.

Ali i pored svega navedenog i pored činjenice da je povreda sanirana, Noleta čeka pakao u finalu.

Ako gledamo sa teniskog i taktičkog aspekta, nekada je teško objasniti igru Medvedeva. Njegova igra varira od briljantnosti do samouništenja. Nema tu previše taktiziranja a pogotovo kada igra sa Noletom je tako. Bukvalno mu je igra po principu ''ruskog ruleta'' i želi da mu igra takva bude. Ili će vinerima unakaziti rivala ili će greškama unakaziti sebe. Nema sredine.

E sad, kada neko tako igra, teško je da u kontinuitetu pravi rezultate. Ali Medo je izuzetak jer je nanizao 20 pobjeda. Poslednji poraz doživio je još u četvrtfinalu Beča od Andersona. Nakon tog meča, krenula je njegova nevjerovatna serija koja i dalje traje.

Servira fantastično, forhend mu je sjajan a djeluje i da je popravio bekhend i ritern. Međutim, djeluje da ključni napredak i nije ostvario u samoj igri nego u onom što je Noletovo najjače oružje, u glavi. Prijašnji Medo bi igrao odlično ali sitnica bi ga iznervirala i krenulo bi samouništenje. Sada tih momenata nema. Čak i protiv Filipa nije bilo samouništenje nego je Filip zaigrao opuštenije i hrabrije te je od 0-2 došao do 2-2. Na kraju krajeva u tom meču je i pokazao veliku mentalnu snagu jer je sa 6-0 dobio peti set. S obzirom na stil igre Medvedeva, ako tome dodamo i jaču mentalnu snagu onda dobijemo zvijer. A Medo je bukvalno kao zvier trenutno.

Ta zvijer je posebno moćna protiv Novaka. Do sada su igrali ukupno sedam puta a Nole vodi 4-3. Međutim, od poslednja četiri meča, Medvedev je dobio tri. Poslednji meč igrali su na završnom Mastersu i taj meč Medvedev je baš nadmoćno dobio i djeluje da Nole ne bi taj meč dobio ni pet dana da su igrali. Nole poslednju pobjedu ima na ATP Kupu prošle godine ali i tada su igrali tri seta i bio je to spektakularan meč.

Igrali su jednom i na Australijan Openu. Bilo je to prije dvije godine i to u osmini finala. Nole je dobio taj meč sa 3-1 ali u prva dva seta Medvedev je bio fantastičan. Kasnije je pao i intenzitet njegove igre nije bio na nivou iz prva dva seta ali tek će kasnije Medvedev dići svoju igru na viši nivo.

Kad se sve sabere i oduzme, trebali bi gledati spektakularno finale. Svi bi mi voljeli da Nole sa 3-0 dobije ali bojim se da to i nije realno. Kako god se okrene, djeluje da je nemoguće da se meč završi bez minimum četiri seta.

Servis će biti veoma važan. Obojica su odlično servirala tokom Australije. To bi moglo značiti i da bi mogli gledati taj brejkove. To bi morala biti Noletova prednost jer znamo kakva je njegova mentalna snaga kada se igra taj brejk i da tada faktički ne griješi. Mada, ove godine i nije tako siguran u taj brejku.

Pored sservisa, važan će biti odnos vinera i neforsiranih grešaka. Nole će vjerovatno manje griješiti ali je bitno da bude što bliže Rusu po vinerima. U principu duži poeni bi morali odgovarati Noletu jer će u dužim razmjenama Rus prije rizikovati i pokušati završiti poen. Na neki način, Nole treba biti ''Žil Simon'' sutra. Znamo svi kako je Francuz igrao u najboljim danima i da je u nedogled znao prebacivati lopticu na drugu stranu. To ne bi bila loša taktika sutra, ukoliko bi Medvedev griješio. Međutim, ako bi pravio veliki broj vinera, od te taktike bi se moralo brzo odustati.

Nole je favorit sutra jer je Nole protiv svih u finalu Australije favorit. On je tako siguran na ''Rod Lejver'' stadionu da mu je to kao dnevna soba. A kako i da ne bude siguran kad ga je toliko puta osvojio. Međutim, ma koliko bio favorit, neće mu biti lako. Vjerujemo da će naći načina da dobije meč i da po deveti put osvoji pehar. Prognozirati ovakve mečeve nije zahvalno ali neka prognoza bude 3-1 za Novaka.


Sledeća vest
Bravo Lids!