XS
SM
MD
LG

Vanzemaljac iz Rod Lejver arene i titula kojom je još jednom dokazao da je najveći

Foto: ATP Tour

U svojoj dnevnoj sobi ste najsigurniji u sebe. Tu ste svoj na svome i tu vrijede vaša pravila igre. E tako je i sa Novakom Đokovićem i ''Rod Lejver'' arenom. Kada uđe u završnicu turnira na Australijan Openu, Nole ne zna izgubiti.

Kada je Danil Medvedev dobio Cicipasa i kada je bilo jasno da će Nole i Medo igrati u finalu Australijan Opena, očekivala se velika borba u četiri pa i svih pet setova. Jednostavno, Medo je bio u naletu, dobio je 20 mečeva zaredom a dobio je i tri od poslednja četiri meča protiv Noleta. Međutim, finale je bilo ipak jednosmjerna ulica.

Ali nije finale bilo jednosmjerna ulica jer je Medvedev bio loš. Baš naprotiv, Rus je igrao odlično. Sa tenisom iz finala, sa kvalitetom razmjena, dobio bi u ovom trenutku bilo kog drugog tenisera. Ali Noletu nije uspio uzeti ni seta.

Nakon što je Nole otvorio meč sa 3-0, Rus se uspio vratiti i doći do 3-3. Do kraja prvog seta vodila se velika borba. Igrao se tenis na nevjerovatno visokom nivou sa mnogo fantastičnih poteza sa obje strane. Ali ipak, Nole je bio prisebniji u završnici seta i dobio ga sa 7-5. Drugi set otvrio je Medo brejkom i očekivala se njegova serija.

I bila bi protiv većine tenisera ali ne i protiv Noleta. Ponovo je pokazao nejverovatnu mentalnu snagu i vratio brejk u narednom gemu. Tim brejkom i brejkom kojim je došao do 4-1 u drugom setu, Nole je mentalno unakazio Medvedeva. 

Rus je bio frustriran. Znao je da igra fantastičan tenis a znao je da će uskoro gubiti 2-0. Pucao je po šavovima i samo se sve više ukopavao greškama i nervozom. Kada se uspio koliko toliko pribrati, Nole je imao 2-0 u setovima i brejk prednosti u trećem setu. Bilo je tada i suviše kasno za povratak i na kraju je Nole mirno priveo meč kraju.

Đokovićeva taktika bila je fantastična. Kao što sam i pisao u najavi, Noletova prednost bili su dugi poeni i taktika ''Žil Simon'' bila je idealna za meč protiv RUsa, odnosno taktika prebacivanja loptice u nedogled. U tim dugim poenima gdje su obojica igrala oko osnovne linije, Nole je bio fantastičan. Skoro uvijek bi se poen okončao greškom Medvedeva u tim dužim razmjenama dok je Nole minimalno grešaka imao u takvim poenima.

Sevis je takođe bio fantastičan. Posebno je bila impresivna igra na drugi servis gdje je Nole bio duplo bolji od Medvedeva. Ali najimpresivniji dio igre je onaj koji nam je toliko živaca pojeo a Noletu toliko odnio, igra na mreži. Nole je odigrao jedan od najboljih mečeva kada su u pitanju poeni na mreži u karijeri. Izgubio je jedan jedini poen a i njega je izgubio radi sjajne defanzive Mede a ne radi svoje greške.

Prije dvije godine Nole je igrao finale protiv Nadala. Nole je u tom finalu slavio sa 3-0. Pobjeda je bila nevjerovatna radi načina na koji je Nole došao do nje. To je bilo toliko surovo i dominantno da je Nadal izgledao kao neki kvalifikant. Djelovalo je tada da nećemo nikada moćniju partiju vidjeti u finalu. Ali uvijek postoji ono ali.

I zasita je tako. Ove godine Nole je odigrao još impresivniji meč. Oni koji Noletu traže mane uuvijek govoriće da Medvedev nije bio pravi. Ali to naprosto nije tako. Bio je Medo odličan u većem dijelu meča ali prosto nije imao oružja za vanzemalja u Rod Lejver areni.

A ova titula je tako velika, velika kao Monter Everest i K2 zajedno. Nakon svih loših stvari u prošloj godini, Nole je smogao snage da odigra impresivan turnir u veoma teškim okolnostima. A na sve probleme i sa virusom, karantinom i specijalnim okolnostima, problem je pravila i povreda.

Mogu neki neupućeni ali iskompleksirani pričati da je Nole glumio ali fakat je da je doživio povredu. Povredu koja je mnogo neugodna za nekog ko preferira igru na forhend strani. Međutim, Nole je uspio savladati sve probleme i protivnike pa i onog zvanog povreda.

Da su Nadal ili Federer uzeli titulu pod okolnostima pod kojim je uzeo Nole, već bi se pravile ideje za dokumentarce na tu temu. Međutim, pošto je uzeo Nole koji misli svojom glavom, to je nebitno i to je samo još jedna obična titula.

Ali koliko god neki pokušali osporiti Noleta, ovogodišnja titula na Australiji je tako velika i zbog same titule ali i zbog načina na koji je Nole došao do titule. Sa povredom kao protivnikom i na terenu i van njega, sa izuzetno teškim žrijebom od starta turnira i sa najtežim mogućim rivalom u finalu bar u ovom trenutku. 

A tog protivnika oduvao je sa terena. Vanzemaljac iz Rod Lejver arene još jednom je dokazao svima da je najveći teniser svih vremena, ma koliko se to nekome svidjelo ili ne.