XS
SM
MD
LG
24.02.2021 Moja Bijlejina

Sport umire

port umire! 

Sjećate li se rečenice: "Bijeljina - evropski grad sporta"?! Gledajući iz ugla drugih gradova, u Bijeljini je sve idealno!?

Danas pišemo o uslovima tj. neuslovima u kojima se sportski klubovi nalaze. 
Krenimo redom. 
Bijeljina je "Evropski grad sporta" koji nema sportsku dvoranu. Nažalost, da, istina je! Nemamo gradsku sportsku dvoranu. 

Nećemo pisati o imenima sportskih klubova, ali svako ko se nalazi u sportu, prepoznaće o čemu se radi. 

Imamo ekipu u Premijer ligi BiH, a nemaju gdje da treniraju. Najljepša stvar na svijetu, najviše novca se vrti oko tog sporta, a naši premijerligaši putuju u drugo mjesto na trening. Lijepo zvuči, "Evropski grad sporta". 
Kad smo kod istog sporta, moramo napomenuti da mlađe kategorije treniraju i igraju u blatu. Dobro ste pročitali, u blatu!

Idemo dalje. Selimo se do Račanske ulice i dvorane koja nema ime. Nekada je bila dvorana Gimnazije, danas nema ime. Znamo svi dvoranu Pionir, Borik, Mejdan, a kad se pomene "Evropski grad sporta" onda ne znamo kako se dvorana zove. 

E ta ista bezimena dvorana, "hram" je više sportskih klubova. Klubova koji ostvaruju vrhunske rezultate. Iskreno, korona im je bila saveznik. Istjerani su učenici tri srednje škole iz dvorane, a klubovi su dobili dosta više termina za treninge. To se odrazilo i na rezultate. 

Pitate se koji klubovi. Ostala je loša praksa u Bijeljini da se klubovi dijele na gradske i privatne. Preduzeće koja upravlja dvoranom, "gradskim" klubovima daje besplatnu salu dok "privatnim" naplaćuje odigravanje utakmica. Uzmite statut i registraciju i vidjećete da su svi sportski klubovi Udruženja građana koja imaju ista prava i obaveze. 

Kad smo već kod bezimene sportske dvorane, ne možemo, a da se ne prisjetimo par stvari. Ozbiljan novac uložen je u renoviranje bezimene dvorane. Podržavamo svakako!
Bijeljina ne bi bila Bijeljina da nema ali... Rekonstrukcija krova je urađena, postavljen novi parket, rasvjeta, stolarija, svlačionice, fasada, nova kotlovnica... 
Sve izgleda idealno ali do prve kiše. Pade kiša i poče krov da prokišnjava. Od prokišnjavanja parket se počeo podizati na više mjesta. Brusilicu u ruke i sjeci parket na više mjesta, da ne dođe do veće štete. Možemo još pisati o tome ali staćemo. Pitamo, ko je radio nadzor radova?

Idemo dalje. Selimo se par metara od bezimene dvorane. Gimnazija "Filip Višnjić" dobila je donaciju od Vlade Srbije da se za potrebe škole napravi sportska dvorana. Da li vi vidite sportsku dvoranu u sklopu Gimnazije? Ne. Rećemo vam zašto. Novac je prećutno preusmjeren u nastavak renoviranja bezimene dvorane. Zar to nije zločin? Učenici škole koja ima oko 1.000 učenika mogli su da dobiju sportsku salu, a sad nemaju ništa. Da ne pominjemo da se ista mogla staviti u upotrebu sportskim klubovima nakon 19:00 sati kao i subotom i nedeljom. 

Idemo dalje. Patkovača je napokon dobila sportsku salu. Kako naš narod kaže jedva. Salu koja nema sportskih rekvizita!!! Dobili ste salu, snalazite se sami. 

Idemo dalje. Obarska je dobila donaciju za pravljene sale. Radovi su počeli, a kad će biti završeni to niko ne zna. Da li će biti kao sa Patkovačom, a vjerovatno hoće, onda useljenje neće biti u skorije vrijeme. 

E sad, idemo malo da finansija. Kako klubovi žive? Pita li ih iko? Ulazimo u treći mjesec kalendarske godine, a budžeta nema. Šuška se po gradu da će budžet za sport biti smanjen. Nedovoljni budžet za uspjehe sportskih klubova biće smanjen. E to se zove "Evropski grad sporta". 

Klubovi su već bili nezadovoljni dosadašnjom raspodjelom sredstava gdje su se sredstva dijelila po poznanstvu, rodbinskim i političkim vezama, a najmanje po zaslugama, rezultatima i po pravilniku. 

Neko gore, sjedi i razmatra ko je čiji, a niko nije došao da sportskih "rudara" da vide gdje i kako to oni rade. Možda su obilazili ali pred izbore. 

Da sport ne umre, obratite pažnju na ljude koji su istinski ludaci koji rade u nehumanih, nesportskim uslovima, a koji su premalo plaćeni za svoj posao. Ipak su to za djecu koju treniraju drugi roditelji, pedagozi...
Zapitajmo se!

Nastaviće se...