XS
SM
MD
LG

Dobar nastup Strahinje Erića

Najbolji bosanskohercegovački nordijac, Strahinja Erić, osvojio je danas 80. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Obertsdorfu u trci na 15 kilometara slobodnim stilom, individualni start.

Erić je imao vrijeme 40:27.9 minuta, što je bilo šest minuta i 39 sekundi sporije od pobjednika jučerašnje trke, Norvežanina, Hansa Christera Holunda.

Zajedno sa Strahinjom Erićem nastupio je i drugi bosanskohercegovački nordijac koji je stekao pravo nastupa u glavnoj trci, Miloš Čolić, a on je sa vremenom 44:50.8 i zaostatkom od preko 11 minuta zauzeo posljednje, 102. mjesto, na trci.

Norvežani su apsolutno dominirali na današnjoj trci. Dvadeset sekundi iza svoga sunarodnjaka stigao je Simen Hegstad Krueger i on je zauzeo srebrnu medalju, a trećeplasirani je bio Harald Oestbert Amundsen sa zaostatkom od 35 sekundi za pobjednikom. Alexanderu Bolshunovu je izmaklo zlato za osam sekundi, a on je platio danak jednoj krizi koju je doživio tokom trke, te je naglo izgubio na snazi, koju je kasnije nekako uspio da povrati.

Dodajmo i to da na trci nisu nastupili Italijani Stefano Gardener, Giandomenico Salvadori, Davide Graz i Mirco Bertolina jer je koronavirus ušao u italijansku reprezentaciju, tako da je za njih i ovo Svjetsko prvenstvo završeno, barem što se tiče muške reprezentacije.

Do kraja Svjetskog prvenstva ostale su još štafetne trke u muškoj i ženskoj konkurenciji, 4x5 i 4x10 kilometara, kao i maratoni na 30 kilometara za djevojke, odnosno posljednjeg dana 50 kilometara za muškarce.