XS
SM
MD
LG

Mladi biatlonci nastupili na Svjetskom prvenstvu: Dobri rezultati Alekse Vukovića

Austrijski Obertiliah domaćin je Svjetskog prvenstva u biatlonu za mlade i juniore, a na njemu nastupaju i reprezentativci Bosne i Hercegovine.

Takmičenje u konkurenciji mladih ostvaruju oni biatlonci koji tokom sezone pune 17,18 ili 19 godina, dok se u juniorskoj konkurenciji takmiče biatlonci koji u toku sezone pune 20,21 ili 22 godine.

Prvog dana takmičenja na rasporedu je bio individualni start za mlade, djevojke su trčale na 10 kilometara, a muškarci na 12.5 kilometara. Sara Plakalović je zauzela 92. mjesto sa nešto više od osamnaest minuta zaostatka za pobjednicom Jeanne Richard iz Francuske. Plakalovićeva je na četiri gađanja promašila 14 meta. Druga naša takmičarka, mlada Marija Žiković, zauzela je posljednje mjesto sa zaostatkom od 25 minuta za pobjednicom uz 17 promašenih meta.

Kod muškaraca, Uroš Lalović je zauzeo 79. mjesto sa zaostatkom od 9.16 minuta za pobjednikom Rusom, Denisom Irodovim, uz sedam promašenih meta na četiri stajanja. Aleksa Vuković je zauzeo 88. mjesto sa zaostatkom od 10.58 minuta uz 10 promašaja, Filip Subotić je bio 102. sa zaostatkom od 16.37 minuta i 13 promašaja, a Nikola Bilinac je zauzeo 105. mjesto sa 17.41 minutu zaostatka za Irodovim, uz 13 promašaja. 

Drugog dana takmičenja na redu je bila juniorska distanca, za djevojke na 12.5 kilometara, a za muškarce na 15 kilometara. Jedina bh. predstavnica bila je Anastasija Vojnović koja je zauzela posljednje, 90. mjesto, sa zaostatkom od gotovo 20 minuta za pobjednicom Camille Bened iz Francuske, uz 11 promašaja na četiri stajanja. 

Nakon toga, uslijedio je sprint mladih, djevojke na 6 kilometara, za muškarce na 7.5 kilometara. Sara Plakalović je u njemu zauzela 86. mjesto sa zaostatkom od 5.32 minute za pobjednicom, Slovenkom, Lanom Repinc, uz četiri promašena gađanja na dva stajanja. Marija Živković zauzela je 98. mjesto sa zaostatkom od 9.52 minute za pobjednicom, uz osam promašenih meta.

Kod momaka, Aleksa Vuković je bio odličan, završio je trku na 42. mjestu, sa zaostatkom od 2.23 minute za pobjednikom Denisom Irodovim iz Rusije. Vuković je i gađao jako dobro, te je promašio samo dvije mete. Uroš Lalović je zauzeo 80. mjesto, sa zaostatkom od nešto više od četiri minute, Nikola Bilinac je završio na 88. mjestu sa zaostatkom od 4.43 minute, uz isto tako jako dobro gađanje i samo dvije promašene mete, a Filip Subotić je bio 109. sa zaostatkom od 8.19 minuta, ali uz loše gađanje i devet promašenih meta.

U sprintu za juniorke, Anastasija Vojnović je trku na 7.5 kilometara završila na 87. mjestu sa zaostatkom od 7.19 minuta za pobjednicom, Amy Basergom iz Švajcarske. 

Nakon toga, uslijedila je potjera na 10 kilometara za mlade, a jedini koji je uspio da se kvalifikuje u potjeru bio je Aleksa Vuković i on je na kraju zauzeo 58. mjesto sa osam i po minuta zaostatka za pobjednikom, daleko najboljim takmičarem na Svjetskom prvenstvu, Denisom Irodovim iz Rusije.