XS
SM
MD
LG

Veliki odjek romana Tome Marića “Кrv na crvenom”

Tomo Marić

Kad je pre šest godina na sajmu knjige u Beogradu predstavljen roman “Krv na crvenom” pisca i novinara Tome Marića, inače stalnog saradnika Sportskog žurnala, po reagovanju javnosti i kritikama bilo je očito da je izazvao veliko interesovanje o događajima u Lijevče polju, Potkozarju i Podgrmeču za vreme Drugog svetskog rata. Dugo je bio najtraženija i najčitanija knjiga. 

Usledili su dokumentarno-igrani filmovi o stradalništvu, ali i herojstvu, “junaka” iz Marićevog romana, o Diani Budisavljević, zatim o nestajanju Fudbalskog kluba Krajišnik, a tek o logorskim pogromima, pokolju u Drakuliću, te seriji dokumentarnih – igranih reportaža Milana Pilipovića, da bi svetska premijera filma “Dara iz Jasenovca” odjeknula do tih razmera da je ućutala i sve “zlurade kritičare”.

Pre nekoliko dana započelo je i snimanje filma o herojstvu pilota Kraljevine Jugoslavije koji su se dan nakon bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine povukli na rezervni položaj Novu Topolu, u srcu Lijevča polja, i odatle izveli niz herojskih podviga, pre svega 7. aprila, u znak osvete bombardovali su Linc, kasarnu u Mariboru, kolonu nacističkih jurišnika koji su nadirali kroz Kraljevinu Jugoslaviju.


O tom junaštvu se ćutalo gotovo 80 godina, ali evo ipak progovorilo i već je počelo snimanje prvih kadrova igranog dokumentarnog filma “Letovi za nezaborav”. O tom podvigu 20 pilota Kraljevine Jugoslavije, koje je predvodio heroj Dragiša Miljević, a svi oni odlikovani su 2004. godine “Viteškim mačem” za iskazanu hrabrost i požrtvovanje u odbrani jugoslovenskog neba u aprilskom ratu 1941. godine.

O tom filmu govori i Tomo Marić, sećajući se, svojevremeno, šta je zabeležio u razgovoru sa starinom Nikolom Jankovićem, onda 1941. dečakom, i njegovih impresija o odvažnim pilotima:

-Bili su omiljeni od svih meštana, ali stalno su se morali seliti i sklanjati svoje letelice. U predahu igrali su fudbal, bili su vrlo vešti s loptom, stariji su govorili da su neki od njih igrali u Vojvodini, Radničkom, BSK-u… Nas decu častili su keksom i bombonama.
Film “Letovi za nezaborav” svoju premijeru trebalo bi da ima upravo u Novoj Topoli u aprilu ove godine i već sada izaziva veliku pažnju javnosti.

Narator Zlatan Vidović

Snimanje filma poduprli su Zavičajni muzej Gradiška u saradnji sa lokalnom zajednicom, čak se razmišlja da se u Rovinama i Aleksandrovcu otvori i muzej vezan za ovaj herojski čin koji je gotovo osam decenija prekrivao zaborav.

Autor Milan Pilipović još kaže:

-Narator u filmu biće glumac Zlatan Vidović koji se proslavio u filmu “Dara iz Jasenovca” u ulozi Darinog oca. U okviru obeležavanja osam decenija od tog događaja biće predstavljena knjiga “Ratni dnevnik” Aleksandra Ognjenovića, te prilagođena izložba slika Slobodana Vidovića… 

Sportski žurnal