XS
SM
MD
LG

Slavija ide putem stare slave

Košarkaški klub Slavija iz Istočnog Sarajeva sitnim koracima nastavlja da korača putem stare slave kojeg je trasirala prije više od decenije.

Nakon što je nekada jaki košarkaški klub Slavija potonuo, rasformirao i ugasio se, trebalo je neko vrijeme da se pojavi grupa entuzijasta koja će pokrenuti klub sa mrtve tačke i početi razmišljati o boljitku. Bili su to braća Stanić, Srđan i Stefan, koji niti jednog momenta nisu napustili klub, ostali su da rade sa djecom, a onda kada je došlo vrijeme da djeca narastu, zajedno sa još nekoliko košarkaškim zaljubljenika, poput Vladimira Šarabe, nastavili su da prave košarkašku priču u Istočnom Sarajevu. 

Godinama unazad pravila se jedna generacija košarkaša koja je ponikla u redovima Slavije. Rezultat nije bio u prvom planu, želja je bila da se formira ekipa od domaćih igrača, bez skupih igrača strane, i da ti klinci koji su napravili prve košaraške korake u Slaviji budu okosnica ekipe.  

I ove sezone došao je na naplatu sav trud, rad i znoj kojeg su u dvorani prolijevali mladi košarkaši predvođeni trenerom Aleksandrom Damjanovićem i ostatkom stručnog štaba. Sokolovi igraju odlično, naročito u 2021. godini, gdje su sada u nizu od pet uzastopnih pobjeda i na pragu su ulaska u doigravanje za prvaka Republike Srpske. Do kraja sezone su ostala dva kola, a već u nedjelju mnogo toga može biti rješeno ukoliko Slavija na svome parketu savlada Prijedor Spartak. Poslije toga, ostaje im i posljednje kolo u kojem gostuju kod bijeljinskog Radnika.

U Slaviji sa ponosom gledaju na svoje rezultate. Iako nećete čuti kako se pred igrače stavlja imperativ Premijer lige, naprotiv, jasno je da bi za klub i za grad bila ogromna stvar kada bi se oni plasirali u elitni rang bosanskohercegovačke košarke. Činjenica da bi se moglo ući u plej of, a i igre koje pruža Slavija, daje jako lijepu sliku povratka Slavije na košarkašku mapu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Neće biti lako, ozbiljne ekipe ostaju u plej ofu, ali Slavija je pokazala da može sa njima da se nosi i da nisu velike razlike. A, čak i ako ne uspiju ove godine, ima naredna godina, pa ima godina i iza toga. Jer, ponavljamo, Slavija nije nametnula nikakav imperativ igračima. Još uvijek je to izrazito mlada ekipa, pred kojom je budućnost.

Sokolovi su izuzetno ponosni što imaju i podršku lokalne zajednice. Ponavljaju da je njihov rad prepoznat od strane lokalnih vlasti i srećni što imaju nekoga takvog uza sebe. Motiv za igranje prvenstva Bosne i Hercegovine je i novoizgrađena dvorana u Istočnom Sarajevu koja treba da bude hram sporta ovoga grada. 

Sjećamo se prije gotovo 15 godina kako su u maloj Slavijinoj dvorani padali tada moćna Bosna, Igokea, Borac, i svi ostali važni faktori u bh. košarci, pa zašto to da se ne ponovi i u dogledno vrijeme. 

 


22 .kolo Prva liga RS
Budućnost BN 72 : 81 Sokolac
Radnik BN Basket 55 : 59 Slavija
Prijedor Spartak 74 : 64 Sutjeska
Student Igokea 76 : 68 Drina Princip
Sloboda 73 76 : 75 Mladost Buldogs
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Radnik BN Basket 20 15 5 35
2 Budućnost BN 20 14 6 34
3 Drina Princip 20 13 7 33
4 Slavija 20 11 9 31
5 Rogatica 20 10 10 30
6 Student Igokea 20 10 10 30
7 Prijedor Spartak 20 10 10 30
8 Sokolac 20 10 10 30
9 Sutjeska 20 9 11 29
10 Mladost Buldogs 20 6 14 26
11 Sloboda 73 20 2 18 22