XS
SM
MD
LG

Sarajevo bolje od Tuzla Sitija

Na stadionu Tušanj danas je odigrana prva polufinalna utakmica između Tuzla Sitija i Sarajeva. Meč je odigran u vrlo neugodnim uslovima, nakon što je veliki snježni pokrivač tokom utorka napravio probleme , a iz tog razloga je i za jučer planirana utakmica između Borca i Klisa pomjerena za danas.

Tušanj je na vrijeme očišćen kako bi se meč odigrao, ali bilo je jasno da uslovi neće biti sasvim adekvatni i očekivani. I pored toga, ne može se reći da domaći nisu učinili maksimum da teren osposobe za odigravanje ovog duela.

Tuzla Siti nije rotirao previše u ovoj utakmici, ali u vrhu napada je zaigrao Mirsad Ramić, dok je kod Sarajeva ekipa zaigrala uglavnom u standardnom sastavu, s tim da je Haris Handžić ostao van početnog sastava, dok je Sarajevo zaigralo u formaciji 3-5-2, sa Jasminom Mešanovićem i Matiasom Fanimom kako isturenim dvojcem.

Upravo je Mešanović već u prvoj minuti nakon dodavanja Fanima sam izbio pred Muminovića, ali je šutirao preko gola. No, ranije je označena ofsajd pozicija u kojoj se on našao, pa sve i da je postigao pogodak, on ne bi bio priznat. 

Bio je to solidan početak meča, a nedugo nakon šanse za Sarajevo, započeli su i domaći igrati nešto ofanzivnije, pa su u 14. minuti nakon nekoliko polušansi spremili veliku priliku. Poslije ubačaja sa lijeve strane, do lopte je stigao u kaznenom prostoru Sarajeva Nermin Crnkić, ali jako je mlako šutirao i Kovačević je odbranio.

Utakmica je obilovala velikim brojem grešaka sa obje strane, a u 26. minuti je Sarajevo imalo svoju prvu istinsku šansu. Đokanović je uspio izbaciti u kontranapad po desnoj strani Fanima koji iz prijema lopte bježi odbrani domaćina, ali potom odugovlači sa udarcem, te je na kraju primoran da doda u sredinu. Tamo ispred Mešanovića Lučić izbacuje loptu u korner.

Samo dvije minute kasnije, Fanimo i Mešanović dobro kombinuju, ali ispred Mešanovića loptu izbacuje Azir Muminović, koji je dobro pratio akciju. Na drugoj strani, Tuzla City je odigrao još jedan odličan napad po lijevoj strani u 33. minuti, ali Mišić jako loše šutira iz slične situacije u kakvoj se ranije našao Crnkić, te i ova prilika odlazi u nepovrat.

Nije do kraja prvog dijela bilo značajnijih šansi ni sa jedne strane, a na samom startu drugog dijela Sarajevo mijenja formaciju u 4-2-3-1, te započinje igrati nešto kvalitetnije. U 56. minuti, ta se igra Sarajevu isplatila, jer je Fanimo zatresao mrežu domaćih, nakon što je sjajno uhvatio volej poslije izbačene lopte od strane Barišića.

Ovaj gol je okrenuo utakmicu, domaći su krenuli nešto ofanzivnije, ali nisu stvarali šanse. Tek je u jednoj situaciji preko gola šutirao Dofo sa distance. S druge strane, u 71. minuti Milanović bježi odbrani domaćina, odigrava sjajan pas ka Handžiću, ali on se u presudnom momentu okliznuo. Lopta je ipak došla do Pejovića, koji centrira, no Milanović iz nezgodne pozicije ne uspijeva pogoditi mrežu domaćina i riješiti meč.

Tuzlaci su do kraja meča pokušavali napraviti pritisak i riješiti utakmicu u svoju korist, ali uglavnom su njihovi pokušaji bili limitirani na udarce izvana, jer se i Sarajevo dosta solidno branilo. S druge strane, Sarajevo je imalo šansu kad je rezervista Jukić šutirao poslije kontre, a potom je nakon odbijene lopte Sušić šutirao pored gola.

Promjena do kraja meča nije bilo, pa je Sarajevo steklo veliku prednost uoči revanša, koji se igra za dvije sedmice na Koševu.

FK Tuzla Siti - FK Sarajevo 0:1 (0:0)
Stadion: Tušanj, Tuzla
Sudija: Sabrija Topalović (Zenica)
Golovi: 0:1 - Fanimo (56)
Žuti kartoni: Doffo, Musemić (Tuzla City), Dupovac, Miličević, Milkanović (Sarajevo)

FK Tuzla Siti: Muminović, Nukić, Lučić, Morris, Barišić, Karjašević, Brkić, Doffo (74. Maksimović), Crnkić (79. Mehidić), Mišić (42. Džafić), Ramić (74. Badji). Trener: Husref Musemić.

FK Sarajevo: Kovačević, Oremuš, Pidro, Dupovac, Miličević, Adukor, Pejović, Đokanović (74. Sušić), Milanović (74. Jukić), Fanimo (Velkoski 90+3.), Mešanović (60. Handžić). Trener: Vinko Marinović