XS
SM
MD
LG

Šahovska partija u kojoj je Deki nadmudrio Stanoja

Foto: FK Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde savladali su Partizan u 164. derbiju sa 1-0. U utakmici sa dosta prekida i nervoze, vodila se velika borba i jedna prava šahovska partija između Dejana Stankovića i Aleksandra Stanojevića.

Zvezda je dosta defanzivno ušla u meč. U prvih 15 minuta, Partizan je bio mnogo nadmoćniji rival. Zvezda je imala problem sa prenosom lopte na protivničku polovinu. Partizan je zatvarao Milunovića a Degenekovi pasovi su bili dosta konfuzni. Takođe, Sanogo je imao par loših pasova. Međutim, iako je Partizan bio bolji i diktirao je tempo na početku, nisu stvorili neke velike šanse.

Kako je vrijeme prolazilo, Zvezda se konsolidovala. Međutim, dosta je tu grešaka i nepovezanosti bilo. Čak su u par navrata više imali opasne napade radi grešaka Partizana a ne radi svojih dobrih poteza. Jedinu pravu šansu za Zvezdu propustio je Nikolić.

I dok je Zvezda pokušavala da preuzme kontrolu, Partizan je prijetio igrom u tranziciji. Nemanja Jović bio je neumoljiv po desnoj strani. Nakon jednog njegovog prodora lopta se odbila Holandera koji je pogodio prečku a nakon jednog sjajnog prodora, sam Jović je bio blizu gola ali je Borjan intervenisao.

Izmjene koje su treneri napravili na poluvremenu, u dobrom dijelu presudile su derbi. Dok je Dejan Stanković ubacio Kangu i Falćinelija umjesto Petrovića i Nikolića i tako ojačao ekipu, Stanojević je napravio potpuno nerazuman potez. Možda se uzdao u iskustvo Lazara Markovića ali izmjena gdje je njega uveo a izveo najboljeg igrača u prvom poluvremenu, Nemanju Jovića, bila je osuđena na propast od momenta kada je izvršena. Prosto, Lazar Marković nije ni sjena nekada velikog talenta i izuzev iskustva, nema niti jednu karakteristiku radi koje bi trebao biti na terenu prije mladog Jovića. Posebno jer je Jović odigrao sjajno prvo poluvrijeme.

Dok je Stanojević mijenjao igrače na istoj poziciji, Stanković je izmjenama ojačao ofanzivu. Izveo je dva veznjaka a uveo napadača i veznjaka. Zvezda je cijelo prvo poluvrijeme igra sa Benom kao napadačem i to nije bio dobar potez. Stanković je uvidio grešku pa je Bena gurnuo na bok u nastavku a Falćinelija u špic napada.

I vidjelo se koliko je napravio dobar potez. Zvezda je bila mnogo ofanzivnija i izlazila je visoko prilikom postavljanja defanzivne linije. To je dalo rezultata i skoro cijelo vrijeme se igralo na polovini Partizana. Kao da je bilo samo pitanje vremena kada će pasti gol. Nakon centaršuta Kange iz kornera, Ivanić je pogodio za vodstvo Zvezde.

Stanojević je pokušao reagovati. Izveo je Nathka i Zdjelara te je uveo Sumu i Jojića. U suštini jesu izmjene ofanzivne prirode ali od tih izmjena Partizan nije dobio ono što je Stanojević htio. Jojić je bio nevidljiv na terenu dok je Suma uvijek bio dobro zatvoren kada bi probao uraditi nešto. 

Stanojević je ubrzo uvidio da je u problemu i da mu ponestaje manevarskog prostora. Bio je sve nervozniji i protestvovao je i žučno reagovao pa gotovo na svaku odluku Novaka Simovića. Umjesto da se pokušao fokusirati na to da pomjeranjem linija, pretumbavanjem igrača ili već nekim potezom uradi nešto, Stanojević se odlučio na viku i galamu iako zna da se vikom i galamom ne postižu golovi.

S obzirom da je Stankoviću pokazao žuti karton na prvi žešći prigovor, ostaje nejasno zašto je Simović poštedio Stanojevića iste kazne jer svakako da je bilo elemenata za žuti karton u bar dvije situacije, ako se gleda žuti karton koji je dobio Stanković.

Što se samog Simovića tiče, pokazao je dosta nesigurnosti u nekim momentima i ne može se reći da je bio odličan. Pored toga što je evidentno poštedio Stanojevića kartona, poštedio je kartona i Sanogoa, kada je napravio veoma oštar prekršaj na Nemanji Joviću. Međutim, kad se sve sabere i oduzme, Simović nije napravio neku kardinalnu grešku radi koje je neki tim pobijedio ili izgubio.

Što se tiče završnice derbija, Stanojević je pokušao nešto promijeniti uvođenjem Filipa Stevanovića umjesto Holandera. I ta izmjena je dosta upitna jer je izveo napadača a uveo krilnog fudbalera. Sumu je pomjerio u špic ali Suma i nije baš klasični napadač. S obzirom da je Partizan gubio, možda bi bilo logičnije da je izveo Šćekića i da je krenuo u potpuni napad jer ako ćemo pošteno, nije imao mnogo toga za izgubiti.

Na kraju je Zvezda došla do pobjede kojom je slavila prvi put nakon pet derbija. Tim je povećala prednost u odnosu na Partizan na 12 bodova i na osam kola do kraja je blizu četvrte uzastopne titule prvaka.

Kad se sve sabere i oduzme, derbi je opet razočarao. Kvalitet fudbala bio je na niskom ivou i opet je bilo previše prekida. Ali ako ništa, bar su ovaj derbi odlučili oni koji trebaju, treneri i igrači. Mada, ovaj su faktički odlučili treneri sa potezima na poluvremenu.

Stanković je odlučio rizikovati i krenuo je ofanzivnije u nastavak dok je Stanojević povukao ziheraški potez. Išao je na iskustvo na štetu mladosti i na štetu igrača koji je bio najbolji pojedinac Partizana u prvom poluvremenu. 

U šahovskoj partiji, bitno je nadmudriti protivnika. Rizik i hrabrost se obično isplate, dok se ziheraštvo i kukavičluk obiju o glavu. A tako je na kraju i bilo sa trenerima na derbiju. Stankovića se isplatio rizik i ofanzivnija igra u nastavku dok je Stanojevića kukavičluk u vidu izvođenaja Jovića, u dobrom dijelu koštao poraza na kraju.


Novi Pazar 2 : 1 TSC
Proleter 0 : 1 Čukarički
Spartak ŽK 3 : 0 Voždovac
Mačva 0 : 2 Mladost (L)
Radnički (N) 1 : 2 Napredak
Crvena zvezda 1 : 0 Partizan
Metalac 1 : 2 Javor Matis
OFK Bačka 0 : 2 Radnik
Zlatibor 2 : 2 Inđija
Rad 2 : 0 Vojvodina
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 28 2 0 86
2 Partizan 30 24 2 4 74
3 Čukarički 30 18 7 5 61
4 Vojvodina 30 18 6 6 60
5 Radnik 30 14 6 10 48
6 Spartak ŽK 30 14 5 11 47
7 TSC 30 13 6 11 45
8 Proleter 30 12 6 12 42
9 Mladost (L) 30 10 9 11 39
10 Radnički (N) 30 11 5 14 38
11 Metalac 30 9 11 10 38
12 Javor Matis 30 10 7 13 37
13 Voždovac 30 10 7 13 37
14 Novi Pazar 30 10 6 14 36
15 Rad 30 10 3 17 33
16 Napredak 30 8 8 14 32
17 Inđija 30 9 3 18 30
18 Zlatibor 30 5 7 18 22
19 Mačva 30 6 3 21 21
20 OFK Bačka 30 3 7 20 16