XS
SM
MD
LG

Ko je siguran u ABA plej ofu, kome šta treba i ko može koji biti do kraja ?

Foto: ABA liga

Do kraja ABA lige ostalo je još jedno kolo. Međutim, ima dosta utakmica koje treba nadoknaditi. Te utakmice će se nadoknaditi prije poslednjeg kola pa će se ono tek onda odigrati.

U vrhu je velika gužva a još je mnogo duela ekipa iz prvih pet, odnosno ekipa koje se bore ili koje su u plej ofu. Naime, trebaju se nadoknaditi oba meča Zvezde i Cedevita-Olimpije, meč Mornara i Budućnosti kao i duel Budućnosti i Igokee.

Kakva je trenutno situacija u ABA ?

Budućnost i Zvezda osigurali su plej of. Oba tima su na tri poraza i bore se za pro mjesto. Budućnost drži sve u svojim rukama jer će sa tri pobjede do kraja biti prva budući da je međusobno bolja od Budućnosti. Zvezda može biti i prva ali može biti i četvrta. Prva će biti ako dobije sva četiri meča do kraja a Budućnost izgubi jedan. Zvezda može biti treća ako Cedevita Olimpija dobije Zvezdu oba puta te dobije i preostala dva meča koje ima a uz to Igokea doživi bar jedan poraz do kraja. Ukoliko Cedevita-Olimpija dobije Zvezdu oba puta a Igokea dobije i Budućnost i Mornar, tada bi COL bila druga, Igokea treća a Zvezda četvrta. 

Što se tiče Cedevita-Olimpije, ona može biti druga ali može biti i van plej ofa. Objasnili smo u kojoj varijanti može biti druga. Takođe, druga bi bila kada bi se pravili krugovi u troje sa pet poraza (Budućnost, COL i Zvezda) te četvero sa pet poraza (Budućnost, COL, Igokea i Zvezda). Kako COL može ispasti iz plej ofa ? Ukoliko Mornar dobije oba meča do kraja a COL izgubi tri meča do kraja. Jedino u toj varijanti COL ostaje bez plej ofa.

Igokea čak može biti i prva a može biti i van plej ofa. Doduše, za prvo mjesto bi im trebalo dosta toga. Morali bi dobiti oba meča do kraja te bi morali dobiti Budućnost sa više od četiri razlike. Uz to, trebala im tri poraza Zvezde do kraja i jedan poraz Cedevite. Igokea može završiti druga ukoliko dobije oba meča do kraja,  Budućnost izgubi od njih i Mornara, Zvezda ne doživi više od poraza a Cedevita izgubi jedan meč. 

Igokea može biti treća sa svoje dvije pobjede i jednim porazom Cedevite do kraja sezone. Igokea može biti treća i ukoliko bude imala isti omjer kao Cedevita Olimpija. Takođe, ukoliko bi četiri kluba imala po pet poraza, Igokea bi bila treća a Zvezda četvrta mada je to malo vjerovatna varijanta. Igokea neće u plej of ukoliko izgubi oba meča do kraja a Mornar dobije oba meča do kraja i COL ne doživi više od dva poraza. Ukoliko bi bio krug od tri tima sa sedam poraza, COL i Mornar idu u plej of a Igokea otpada.

Mornar može biti treći ukoliko bi oni, Cedevita i Igokea imali po sedam poraza. Tu bi Mornar bio treći, COL četvrta a Igokea peta. Mornar ukoliko doživi jedan poraz u preostala dva meča, može ući u plej of samo sa sve četiri poraza Cedevite. Takođe, ukoliko izgube oba meča ne mogu u plej of. Sa svoje dvije pobjede, dva poraza Igokee i maksimalno jednim porazom COL do kraja sezone, Mornar bi bio četvrti a Igokea peta radi boljeg međusobnog omjera koji bi Mornar imao tad. Moguće je i da Zvezda, COL, Igokea i Mornar budu na po sedam poraza a ako bi se to desilo COL bi bila druga, Zvezda treća, Mornar četvrti a Igokea bi bila peta.

Kao što vidite mnogo je kombinacija oko samih pozicija. No pokušaćemo pojednostaviti kome šta treba za plej of a da ne gledamo pozicije. Ukoliko Igokea dobije jedan meč do kraja, Igokea je u plej ofu. Igokea je u plej ofu i ako Mornar izgubi bar jedan meč. Igokea će u plej of i ako Cedevita-Olimpija doživi bar tri poraza do kraja. 

Cedevita-Olimpija ide u plej of sa svije dvije pobjede u preostala četiri susreta. Može ići i sa jednom pobjedom ako Mornar izgubi jedan meč a može ići i sa svim porazima ako Mornar izgubi oba meča do kraja.

Mornar je faktički u najgorem položaju. Oni ne zavise isključivo od sebe. Može se desiti da dobiju oba meča do kraja sezone a da ne uđu u plej of. No, da bi bar bili u prilici, moraju dobiti oba meča do kraja sezone i nadati se da Igokea neće dobiti nikog ili da će COL doživjeti tri poraza. Svaka druga varijanta ostavlja Barane van plej ofa.

Sve u svemu mnog je kombinacija a mnogo je još i bitnih duela. U srijedu zaostale mečeve igraju Zvezda i Cedevita-Olimpija te Budućnost i Igokea. Već nakon te dvije utakmice, dosta toga bi moglo biti jasnije. Potom u nedelju igraju Cedevita-Olimpija i Zvezda te Mornar i Budućnost. 

Možda ni tada neće biti sve gotovo i možda će zadnje kolo odlučiti ko ide u plej of te bi duel Igokee i Mornara mogao biti direktan duel za plej of. No, da bi se to desilo, Cedevita do tada ne bi smjela doživjeti više od jednog poraza, Mornar bi morao dobiti Budućnost a Budućnost Igokeu.

Sve u sveu, biće mnogo drame do kraja sezone i definitivno vrijedi pratiti ABA ligu.


SC Derby 80 : 93 Budućnost VOLI
Partizan Mozzart Bet 113 : 74 Zadar
FMP Soccerbet 111 : 94 Mornar Barsko zlato
Borac Mozzart 101 : 83 Krka
Cibona 72 : 97 Cedevita Olimpija
Igokea m:tel 78 : 92 Mega MIS
Split 73 : 92 Crvena zvezda Meridianbet
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda Meridianbet 26 22 4 48
2 Partizan Mozzart Bet 26 20 6 46
3 Budućnost VOLI 26 19 7 45
4 Mega MIS 26 16 10 42
5 Cedevita Olimpija 26 16 10 42
6 Zadar 26 14 12 40
7 Igokea m:tel 26 13 13 39
8 SC Derby 26 11 15 37
9 Split 26 11 15 37
10 Borac Mozzart 26 10 16 36
11 FMP Soccerbet 26 10 16 36
12 Cibona 26 9 17 35
13 Mornar Barsko zlato 26 6 20 32
14 Krka 26 5 21 31