XS
SM
MD
LG

Nurkić veliča džamiju Ante Pavelića

Muslimanski vjernici širom svijeta obilježavaju početak Ramazana, a tim povodom oglasili su se i brojni sportski klubovi i sportisti.

Jedan od njih je i bh. košarkaš Jusuf Nurkić, ali je on svojom skandaloznom objavom izazvao žestoke reakcije, pa čak i svojih sunarodnika koji su ga molili da ih ne bruka i da ju odmah obriše.

Nurkić je, naime, povodom ramazana postavio fotografiju džamije, ali je slučajno ili namjerno izabrao "Džamiju poglavnika Ante Pavelića“ koju je napravio ustaški vođa 1944. godine u Zagrebu.

Pavelić je zgradu Doma likovnih umjetnosti kralja Petra I Oslobodioca izgrađenu 1938. godine pretvorio 1944. godine u džamiju koja je nazvana po njemu i koju je lično otvorio, a blagoslovio ju je Alojzije Stepinac.

Na ulaznim vratima tada je postavljen natpis:

"U slavu i u znak ljubavi spram Allaha Boga Jedinoga, te u znak pažnje prema muslimanima, podiže poglavnik Dr. Ante Pavelić ovaj velebni hram u glavnom gradu Zagrebu da odani sinovi vitežkog naroda hrvatskoga, iskreni sljedbenici uzvišene vjere Islama, skrušenom molitvom jačaju pregalačke snage u borbi za obranu i napredak lijepe svoje domovine Nezavisne Države Hrvatske, koja da bi vazda sretna bila".

Njegova objava izazvala je žestoke reakcije i osude, a njegovi brojni sunarodnici traže da obriše svoju objavu i da ih ne bruka.

Nurkićev potez je zaista za svaku osudu i teško je vjerovati da nije znao navedene istorijske činjenice s obzirom da je postavio vrijeme i mjesto na kojem se nalazila navedena džamija, koja je poslije Drugog svjetskog rata srušena.

Izvor:mondo.rs