XS
SM
MD
LG

Ognjen Valjić UEFA posmatrač suđenja

Ognjen Valjić

Ognjen Valjić nekedašnji internacionalni fudbalski sudija iz BiH i jedan od najboljih arbitara u istoriji Premijer lige dobio je novo priznanje iz Evropske fudbalske unije.

Naime, on je predložen od strane Fudbalskog saveza BiH za UEFA posmatrača suđenja na međunarodnim utakmicama i u naredne dvije godine (od juna 2021. do juna 2023.) obavljaće ovu internacionalnu funkciju.

Inače, Valjić je jako cijenjen u UEFA sudijskim krugovima, ima lično poznanstvo sa velikim brojem svjetskih priznatih i poznatih arbitara, a dok je napredovao na UEFA listi mentor mu je bio Španac Hoze Manuel Garsija Aranda, arbitar koji je isključio Zorana Mirkovića na Maksimiru 1999. godine zbog incidenta sa Robertom Jarnijem, ali poznat i po tome što je protiv Holandije na Mondijalu 1998. u Francuskoj svirao jedanaesterac za SR Jugoslaviju u osmini finala poslije prekršaja nad Vladimirom Jugovićem koji uopšte nije pao u šesnaestercu iz kojeg je Predrag Mijatović pogodio prečku!

Nije ovo samo priznanje za Valjića koji još pet godina, po pravilnicima UEFA, može da sudi međunarodne utakmice, već i za Fudbalski savez, ali i kompletan fudbal Republike Srpske i BiH.

Valjić je odlučio da pređe u posmatrače suđenja tako da će od juna ove godine biti UEFA “refri observer”.
Ognjen Valjić je inače i generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske, a biće treći UEFA sudijski posmatrač iz BiH.

Pored njega na listi kuće fudbala iz Niona su i dvojica Sarajlija Elmir Pilav i Rusmir Mrković.