XS
SM
MD
LG

Mora li FК Sarajevo biti šampion, ko mu je to obećao?

Krajnje neartikulisanim, gotovo kočijaškim stilom, prvo Udruženje “Bordo prijatelji 1946”, a potom i sam Fudbalski klub Sarajevo osuli su bujicu teških riječi prema sudiji Elvisu Mujiću iz Banovića svjesno stvarajući pritisak na arbitra koji bi sutra veče trebalo da sudi derbi na Koševu protiv Borca. Naučili u klubu sa olimpijskog zdanja da se do titula stiže nefudbalskim stvarima, pa krenuli da “jauču i kukumaču”, prijete prijavama i dozivaju UEFA i Sportradar, kažu pisaće Čeferinu…

Što to isto nisu uradili poslije nedavne utakmice protiv Krupe kada su “fenjeraša” pokrali na Koševu uz obilatu pomoć sudija? Gledati trun u tuđem oku, a ne viditi balvan u svom… davno je spjevao Branimir Džoni Štulić.

Evidentno je da je rezultatska kriza uhvatila FK Sarajevo, da je liderska pozicija labava, tron se opasno ljulja jer su u Komisiji za sudije i suđenje izgubili Ibrahima Hasanbegovića, okorjelog nacionalistu koji je u pomenutoj komisiji štitio samo bošnjačke klubove (tačnije Sarajevo).

Mora li FK Sarajevo da bude šampion u sezoni 2020/21? Ko mu je to obećao? Da li se Premijer liga trebalo i da igra ako se unaprijed zna šampion? Što još u avgustu Sarajevu nije dodijeljena titula, pa da se niko ne muči?

I sad odjednom za sve je kriv banjalučki Borac?!

Sjetili se u FK Sarajevu da im najveća opasnost prijeti od crveno-plavih pa su digli i kuku i motiku na klub koji je poslije višegodišnjih nepravdi, ponižavanja, omalovažavanja i poniženja uspravno vratio na veliku scenu i postao ozbiljan takmac Sarajevu, Željezničaru, Zrinjskom… počeo da im kvari ustaljenu šemu i vječite vize za Evropu. Nisu se sa Koševa oglašavli poslije Zrinjskog, Širokog Brijega, niti Veleža, rivala od kojih su izgubili ovog proljeća poslije brilijantne jeseni. Ali jesu pred utakmicu s Banjalučanima, kao da gosti nemaju pravo, ne mogu, niti smiju da pobijede u Sarajevu. I to na takav ruralan i neadertalski način!

Neće ni da pomenu u FK Sarajevu da su zimus prodali dva najbolja igrača Benjamina Tatara i Amara Rahmanovića, Mersudin Ahmetović je duže vremena povrijeđen, a nisu angažovali igrače tog kalibra koji bi održali nivo kvalitetnih igara, uspješnih rezultata i siguran hod ka tituli. Već traže alibi u sudiji Elvisu Mujiću za greške od prije nekoliko godina i banjalučkom Borcu koji im je najbliži pratilac.

Sve se to uklapa u priču “smjene generacija” u Fudbalskom savezu BiH, jer za prethodnih osam godina vladavine komitetlije Elvedina Begića FK Sarajevo nije prijetio da će tužiti FS BiH, a sad, odjednom, pred derbi utakmicu možda i sezone, straše strašila u kukuruzištu!

Nekada, kada je FK Sarajevo predstavljao Svetozar Vujović bio je to klub gospodskih manira, fudbalskog karaktera, lijepog ponašanja, ljudskosti… 
Šta će tek da bude ako Aleksandar Čeferin, poput zemljaka Janeza Janše, u Nion donese “non pejper” fudbalskog Balkana? Ako gospodo iz FK Sarajevo želite ligu sa Đerzelezom, Vitezom, Brotnjom, Orašjem, Žepčem, visočkom Bosnom, SAŠK Napretkom… bez uvrede bilo kojeg kluba, BUJRUM!!!
Vama je izgleda ispod časti igrati i takmičiti se s banjalučkim Borcem, osvajačem Mitropa kupa, najstarijeg klupskog takmičenja u Evropi one godine kada se raspadala zemlja u kojoj ste dva puta bili šampioni!

Na gospodski način.

FK Sarajevo nije više što je nekad bilo, negdje se izgubilo…