XS
SM
MD
LG

U strahu su goleme oči

Nikada u istoriji fudbala “Dejtonske zemlje” banjalučki Borac, u finišu sezone, nije bio bliži duploj kruni nego što je to ovog proleća. Buđenje krajiškog velikana opasno je uzdrmalo carstvo ekskluziviteta sarajevskih klubova, po kojima je jedino ispravno, da oni večito budu šampioni, pobednici Kupa BiH, učesnici evrokupova…
Fudbalski klub Sarajevo je uoči derbija protiv Borca pokrenulo psihološki rat protkan velikim strahom od gubitka trofeja i neispunjenja ogromno uloženog novca u rovit projekat, te prevazilazi sportske okvire i granice lepog ukusa i manira. Premijerligaš s Koševa je svesno, dva dana pre derbija, napravio veliki pritisak na sudiju Elvisa Mujića iz Banovića putem Udruženja “Bordo prijatelji 1946” kome i jeste jedan od zadataka da bude paravan za zvaničnike FK Sarajevo. 
Retorika koja dopire iz Sarajeva je huškačka i negirajuća za trenutno činjenično stanje koje za bordo tim nije nimalo prijatno. Tako već na Koševu “znaju” da će Borac biti šampion i pitaju se da li je prvenstvo regularno? Pominje se i “povratak u mrak” Premijer lige BiH! A prethodnih godina, i sezona, kada su Sarajevo i Željezničar bili prvaci, sve je bilo ispravno i regularno?! Svetlo je bilo upaljeno, uz odlike časnosti i poštenja!? Razmišljanje svakoga proističe iz postupaka i dela kojim se bavi, pa tako i “poštenog” FK Sarajevo. 
Iz Udruženja “Bordo prijatelji” pominju niz sudijskih odluka iz utakmica Borca, a čojstvo je da se krene od sebe. Pošto im je pamćenje kratko, evo da ih podestimo: sećate li se gospodo s Koševa nedavne utakmice protiv “fenjeraša” Krupe koju ste jedva pobedili 1:0 na domaćem terenu uz obilatu pomoć sudija? To u FK Sarajevo ne pominju jer se radi o njihovoj sramoti! Neće da se sete na Koševu ni marifetluka koje su izvodili s donedavno prvim čovekom Sudijske organizacije FS BiH Ibrahimom Hasanbegovićem, okorelim nacionalistom koji je, zajedno sa Komisijom za sudije i suđenje, smenjen. 
Namerno izvrtanje činjenica i obmanjivanje javnosti o tobož ugroženosti sarajevskih klubova posle neminovnih i neizbežnih promena u, do ovog proleća, korumpiranom i kriminalnom “krovnom” Savezu, služi jedino kao alibi od budućeg eventualnog neuspeha. U toj priči smisleno se potencira Borac “kao argument” negativnih konotacija, klub koji je postigao najviše golova u tekućoj sezoni i koji ima isti broj pobeda kao i Sarajevo. Ali, Borac dolazi iz Republike Srpske i nije “bosanski klub”. A u “multietničkom” federalnom Sarajevu sve što dolazi iz Republike Srpske se negira, omalovažava i ponižava!


Ove stvari su se, nekako, poklopile sa “non pejperom” slovenačkog političara Janeza Janše koji je ionako uzavrele strasti na Balkanu još više podgrejao. Pa su tako, šaljući jasnu poruku Borcu i Banjaluci, najvatrenije pristalice FK Sarajevo “Horde zla” na ulicama grada na Miljacki proslavile Dan Armije BiH uz krilaticu: “Srce heroja, inat tvrd, 15. april – Bosna ili smrt!” Fudbal je na ovim, jugoslovenskim, prostorima uvek bio sinonim za raspadanje!
Sva sreća tribine Olimpijskog zdanja na koševskom brdu biće prazne usled pandemije korona virusa, u protivnom bezbednost banjalučke ekspedicije na derbiju u Sarajevu bila bi ugrožena baš kao i u septembru 2013. godine kada su “Horde zla” utrčale u teren i prekinule meč Sarajevo – Borac. 
Umesto da FK Sarajevo u derbi uđe sa sportskim motovima, ljudski, dostojanstveno i čojstvom, u klubu su primenili taktiku “spinovanja” istine, podmetanjem laži, konstruisanjem zavera i pritiska na sudiju Elvisa Mujića. Maniri malih nikada nisu odlikovali velike, baš kao ni provincijalizam gospodu.
U strahu su, uvek, goleme oči!

Sportski žurnal