XS
SM
MD
LG

Ima li u fudbalu BiH osećaja za sramotu?

Zoran Grbić

Pod oznakom “hitno” Fudbalski savez BiH treba da usvoji član u Statutu kojim bi se vratio osećaj sramote i zaustavio bezobrazluk! U protivnom fudbal u “Dejtonskoj zemlji” nema perspektivu u sadašnjim okvirima i biće potreban “non pejper” predsednika UEFA Aleksandra Čeferina da se situacija reši na zadovoljstvo najpopularnije igre i najvažnije sporedne stvari na svetu.

Dva dana pred utakmicu s Borcem u Vrapčićima FK Velež je poslao zahtev Komisiji za sudije i suđenje FS BiH tražeći da pravdu dele sudije iz inostranstva. Da apsurd bude veći Mostarci su se ponudili da plate sve troškove službenih lica?! Kao da u Savezu rade “mutavi i neobavešteni”. Međutim, to se ne može reći za ljude iz Veleža koji su poslali sramotan dopis!

U Popozicijama za takmičenje Premijer lige i Kupa BiH stoji da ove utakmice mogu da sude samo sudije sa “A” i “B” liste elitnog ranga takmičenja, ili u posebnim slučajevima, arbitri iz talent mentor programa sa nižih liga. Dakle, mostarski premijerligaš, tačnije pametnjakovići u njemu, ne znaju ni šta piše u Propozicijama, a takmiče se! Namera je bila, očigledno, druge prirode – da se podigne tenzija i izvrši pritisak na glavnog sudiju Zorana Grbića.
Kakvo nepoverenje prema domaćim arbitrima može da ima klub koji nije poražen u prethodnih 14 utakmica? Velež je poslednji put izgubio u susretima za bodove 31. oktobra prošle godine derbi protiv Zrinjskog “Pod Bijelim brijegom” (1:3), još u 13. kolu. Otkud onda Mostarci tu gde jesu, u borbi za titulu, ako su ih rušile sudije?

Sramota golema, da se pokriješ jorganom po glavi u ovim hladnovito-kišnim, apriliskim danima.  


Doduše, ako ćemo objektivno sagledati situaciju i strogo se pridržavati Dejtonskog sporazuma iza kojeg stoji najmoćnija zemlja sveta Amerika, onda sudija iz Republike Srpske i jeste stranac u Federaciji BiH. To znači da je FS BiH, ipak, udovoljio zahtevu “rođenih” delegiranjem arbitra iz Prijedora.
Ne traba imati dugo pamćenje pa javnosti prezentovati istinu: na poslednja dva gostovanja u Vrapčićima za FK Sarajevo nisu dosuđena ukupno četiri jedanaesterca viđena “iz aviona”, jesenas pri rezultatu 0:0 (sakriveni sporni detalji u bivšem sazivu Komisije za sudije i suđenje) i nedavno kada su “rođeni” slavili 1:0. Treba li da potsećamo kako je Velež pobedio Slobodu na Tušnju uz sumnjiv kazneni udarac, ili da su pre dva kola slavili u Širokom Brijegu uz dva dosuđena penala. Taj meč je upravo sudio Prijedorčanin Zoran Grbić.

I Sarajevo je, pred utakmicu s Borcem, imalo sličan uvod – pritisak na Komisiju za sudije i suđenje i arbitra Elvisa Mujića iz Banovića. Pa, kako je, ono, prošlo?

Fudbal je plemenita igra, a ne hajka na veštice!

Velež je, izgleda, hteo da uplaši samo strašilo u kukuruzištu. Ne osvrćući se na vlastitu sramotu.

Sportski žurnal