XS
SM
MD
LG

Odlično izdanje rukometaša BiH, ali Njemačka ipak prejaka

Svoju pretposljednju utakmicu u okviru kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2022. godine. U Bugojnu je gost bila selekcija Njemačke, inače prvoplasirana i neporažena reprezentacija u kvalifikacionoj grupi, i svakako veliki favorit. Nijemci nisu previše kalkulisali sa sastavom, kako se najavljivalo da bi moglo biti, pa su danas bh. momcima suprostavili svoje najbolje rukometaše.

Meč je otvoren dobro i sa jedne i sa druge strane. Gosti su od početka imali minimalnu prednost, ali je BiH uspjevala da održava rezultatski egal. Tako je bilo do ulaska u posljednjih 10 minuta meča. Njemci tada imaju jedan dobar period, pa njihoha prednost dostiže maksimalnih 3 gola. Na semadoru je bilo 9-12. Međutim, onda slijedi potpuni preokret, pa bh. tim pravi veliku seriju od 4-0, a gol Alena Ovčine donosi prvu prednost - 13-12. Do kraja poluvremena Njemačka je anulirala prednost, pa se na odmor otišlo pri rezultatu 15-15.

U nastavku je slijedila odlična rukometna predstava. Domaći  momci uspjevali su na početku drugog dijela da tri puta pređu u vodstvo (18-17, 19-18, 20-19), no već nakon 10 min. nastavka dva brza gola Julijusa Kuna donijela su gostiva +2 (21-23). Mogla je ova prednost vrlo brzo biti i povećana, ali fenomenalni Benjamin Burić opet je imao svoj dan. Skinuo je jedan zicer Njemcima, nakon čega BiH zabija na drugoj strani i vraća se u igru. U posljednja dva minuta gledali smo sličnu sitaciju na terenu. Nakon što je Dejan Malinović jednim "projektilom" sa 10 metara pogodio za 24-25, Njemci nisu iskoristili svoj napad, pa se ukazala prilika za izjednačenje. Ipak, u tom napadu gosti igraju zaista fantastičnu odbranu, a  isforsirani šut na sebe je preuzeo Mirko Herceg. Njemački golman Volf je to odbranio, da bi njegova ekipa u idućem napadu preko Time Kasteninga pogodila za konačnih 24-26.

Fantastičan je u napadu ponovno bio Josip Perić, sa 6 pogodaka, a pratili su ga Alen Ovčina sa 4, te Vladimir Vranješ i dejan Malinović sa po 3. A šta tek reći za Benjamina Burića na golu, koji je vjerovatno i najzaslužniji što je ova utakmica sve vrijeme bila u egalu. Sa 11 odbrana potvrdio je da se nalazi u sjajnoj formi i da je među najboljim golmanima Evrope u ovom trenutku. Istakao se i njegov kolega sa druge strane, Andreas Volf, koji je sakupio čak jednu odbranu više. Skoro sve golove za Njemačku postigao je trojac - Marsel Šiler 10, Timo Kastening 7, i Julijus Kun 5.

Kada se sve sumira bila je to ipak jedna jako dobra predstava rukometaša BiH. U većini utakmice pariralo se velikoj Njemačkoj, koja se zasigurno namučila da dođe do pobjede. No. ništa nije izgubljeno, preostaje još utakmica sa Austrijom u nedjelju. Ako bh. rukometaši zadrže ovaj nivo igre i zalaganja, koji su prezentovali, u dvije utakmice pod vodstvom selektora Obrvana, u austriji sigurno možemo očekivati pozitivan rezultat.

Bosna i Hercegovina - Njemačka 24:26 (15:15)

Dvorana: KSC Bugojno. Sudije: Dalibor Jurinović, Marko Mrvica (Hrvatska). Delegat: Josip Posavec (Hrvatska).

Bosna i Hercegovina: Ovčina 4, Perić 6, Haseljić 2, Vranješ 3, Herceg 1, Burić S. 1, Delić, Stjepanović 1, Burić B. (11 odb.), Terzić 1, Ahmetašević, Karačić 1, Prce 1, Malinović 3, Hamidović, Grđan. Selektor: Ivica Obrvan.

Njemačka: Kastening 7, Golla 1, Wiencek 1, Knorr 1, Schiller 10, Lemke, Wiede, Heymann 1, Weinhold, Kuhn 5, Weber, Groetzki, Hafner, Wolff (12 odb.), Dahmke. Selektor: Alfred Gislason.