XS
SM
MD
LG

Shvatite već jednom, ABA liga je neophodna za razvoj regionalne košarke

Foto: ABA liga

Košarka je veoma popularan sport u regionu. Naravno to je dobrim dijelom radi bogate istorije i sjajnih rezultata. Jedan od najboljih projekata u regionalnoj košarci jeste ABA liga. Ista ona ABA liga koju mnogi godinama sahranjuju i žele da se ugasi. A isti ti ne razumiju kakva bi šteta nastala gašnjem ABA lige. No, krenimo redom.

Kako je ABA liga nastala ? ABA je nastala u sezoni 2001/02 sa idejom da razvija košarku na EX-YU teritoriji i da klubovi imaju više jakih mečeva nego što bi imali u vlastitim šampionatima. Prve sezone nije bilo timove iz Srbije, kasnije je bilo i ekipa poput Makabija, Solnoka i Nimburka. Ali u suštini ABA se svodi na timove iz regiona a od sezone 17/18 postoji i ABA 2 liga.

U isto vrijeme sa razvojem i postojanjem ABA lige, stalno postoje i priče o njenoj štetnosti. Pogotovo u poslednjih nekoliko godina čujemo priče kako je uskoro kraj, kako će ovo ili ono dovesti i do gašnje ABA lige. Međutim, te priče su smiješne ali i žalosne kada dolaze od nekih koji su duboko u košarci a ima i takvih.

Glavni argument im je često kako ABA neće imati značaj ako ne bude vodila u EL i EK radi novog formata i samog Evrokupa i najavljenih pozivnica. Isti to imaju kratko pamćenje ili su zaboravili popiti anti-senil. Zašto ? Pa ABA se igrala 11 godina a da nije vodila nigdje i kvalitet je često bio na nivou na kojem je sada. Tek od sezone 12/13 ABA je dobila prohodnost ka Evroligi. Samim tim, priča o tome kako će se ABA ugasiti ako više ne bude imala prohodnost ka nečemu, pada u vodu.

Priča se kako bi bilo dobro da se ABA ugasi jer bi se tako pojačala nacionalna prvenstva. E tek je to priča koja je van pameti. Šta mogu pojačati Hrvati na primjer ? Njihovu ligu trenutno prati uža rodbina igrača izuzev derbija između Splita, Zadra i Cibone. O kvalitetu je tek suvišno pričati jer ga nema sem u ova tri kluba i donekle u Gorici. Isti slučaj je i sa Slovenijom čija liga nema kvalitet a slično važi i za Makedoniju. U Crnoj Gori bi otprilike pola mečeva bilo takvo da bi ovi najjači sa juniorima dobijali rivale sa po 20-30 razlike. U Bosni i Hercegovini liga jeste u rastu ali nšta ta liga ne bi bila jača da nema ABA lige. Na raju krajeva Igokea je igrala prošle sezone regularni dio pa je 80% mečeva do poluvremena rješavala i drugo igrala što igrati mora.

Možda bi jedino Srbija imala koliko toliko ozbiljnu ligu ali i to je veliko pitanje. Bez ABA bi i Zvezda, Partizan i ostali iz ABA, u startu mnogo manje ulagali a samim tim bi kvalitet trpio. Opet, i u Srbiji bi bar 30% mečeva bilo bez ikakve težine i zanimljivosti. Ali opet, još bi ta liga na nešto i ličila kada ABA ne bi postojala.

A upravo su ulaganja ključna stvar. Pa šta stvarno neko misli da bi Zvezda, Partizan, Budućnost, Cedevita-Olimpija i ostali ulagali ista sredstva u nacionalnim takmičenjima koja ulažu sad dok su u ABA ? Šta misle neki da bi imali isti broj sponzora i da bi bili jednako privlačni ? Da se razumijemo, klubovi poput Zvezde, Partizana, Budućnosti, uvijek će imati uz sebe određen broj sponzora i određenu lovu. Ali nije isto ako imaju budžet od 700-800 hiljada evra i ako imaju budžet od par miliona evra.

Neko će opet reći, pa super nema para i stranaca eto šanse da se gurnu domaći talenti i da igraju. To je vjerovatno najveća zamka u koju neki upadaju kada navode argumente protiv ABA lige. Zašto ? Vrlo jednostavno. Nije bitno samo da mlad igrač igra nego i protiv koga igra. Da bi se mladi igrač razvijao, mora dobiti minute ali i mora igrati u ligi koja ima kvalitet. U ligi gdje će igrati protiv mnogo velikih zvijeri sa kojima će se boriti, učiti i kupiti iskustvo. To trenutno ni jedno nacionalno prvenstvo ne može donijeti. Nije sporna minutaža nego prosto sam kvalitet takmičenja u kojima mladi nemaju perspektivu za razvoj.

Na kraju krajeva, najveća laž je da se u ABA ne daje šansa mladim igračima. Pa samo Mega je lansirana nekoliko klinaca u košarkašku orbitu. Budući MVP NBA lige, Nikola Jokić, najbolji je primjer ali ne i jedini. Vasa Micić je ponajbolji evropski plej a krenuo je iz ABA lige. Teodosić je krenuo iz ABA lige. Obojica Bogdanovića krenuli su iz ABA lige, Šarić, Zubac, Nurkić, Nedović, Gudurić, Kalinić, braća Dragić, Peković. Ma mogli bi tako u nedogled nabrajati.

Da li bi isti broj talenata bio i da nije bilo ABA lige i jakih mečeva koje su ti igrači igrali kad su bili klinci ? Talenata će uvijek biti na našim prostorima ali sigurno ih ne bi bilo ni blizu toliko koliko ih se probilo zahvaljujući količini jakih mečeva u ABA.

Foto: ABA liga

Na primjer, Nikola Jokić ej sa nepunih 19 godina igrao prvu sezonu u ABA. Te sezone imao je 15ak mečeva protiv krupnih zvijeri i jakih ekipa. Koliko bi takvih mečeva igrao da nije bilo ABA ? Možda šest i to ako bi imao sreće. I tako možemo gledati za svakog ko je kao mlad igrao sjajno u ABA a kasnije napravio velike stvari.

Zato je poprilično nejasno da pojedinci žele kraj ABA ligi. ABA donosi kvalitet i kompetitivnost kakvu neće niti jenda liga imati a isto tako donosi šansu i da se mladi momci razvijaju kroz jake mečeve. Pa evo samo ove sezone smo imali nekoliko klinaca koji su bili sjajni. Petrušev i Simonović su u najboljoj petorci, Roko Prkačin ima odličnu sezonu, Dalibor Ilić uz sve probleme sa povredama bio je dobar. Mali Roko Gnjidić je skrenuo pažnju na sebe. Tu su i neki koji će tek dobijati veći prostor poput Nikole Jovića i Đurišića. Jednostavno, ma koliko pričali i slagali se da u ligi ima i previše stranaca, svaki sezone imamo pa bar pet velikih talenata koji skreću pažnju na sebe svojim igrama.

I da se razumijemo, nije ABA idealna. Ima tu dosta i loših stvari. Organizacija lige je često konfuzna, sudije se nedovoljno kažnjavaju za sav javašluk koji rade a pojedinci poput Čovića, Bokana, Ostoje, često se ponašaju kao da je liga njihovo privatno vlasništvo. Na tim manama lige treba raditi i treba raditi na tome da liga bude još bolja.

No, i ovakva kakva jeste ABA je najbolje što regionalna košarka može imati u ovom momentu i ABA je neophodnost pa šta god to neki mislili.