XS
SM
MD
LG

Koliko vas boli što je Borac lider ?

Foto: FK Borac Banja Luka

O kvalitetu Premijer lige Bosne i Hercegoine, možemo diskutovati ali je činjenica da je ove sezone liga veoma veoma izjednačena. Umjesto da se sa uzbuđenjem prate mečevi i gleda isključivo teren, priča se često o drugim stvarima koje više imaju veze sa politikom nego sa sportom. Zašto ? Zato što je trenutno lider neko ko to očito ne bi smio biti.

Nakon prvog dijela sezone, Sarajevo je imalo ogromnu prednost. Djelovalo je da neće imati previše problema oko osvajanja titule u proljetnom dijelu, bez obzira što su prodali Tata i Rahmanovića. Međutim, kako je proljetni dio krenuo, Sarajevo nije ličilo na sebe i veliku bodovnu prednost uspjeli su prokockati.

Paralelno sa lošim igrama Sarajeva, došle su fenomenalne igre Borca. Iako prve dvije utakmice sa Markom Maksimovićem na klupi nisu obećavale, Borac je uhvatio dobar ritam a sve je začinila maestralna pobjeda nad Sarajevom na ''Koševu'' rezultatom 2-0. A nakon prošlog kola i pobjede nad Širokim, Borac je preuzeo prvo mjesto.

U kolu koje je počelo juče, Borac je gostovao Veležu, koji je bio treći sa dva boda manje od Borca. Sama uvertira u utakmicu bila je sve samo ne sportska. Kukanje Veleža na suđenje a da meč nije počeo i traženje stranih sudija, djelovalo je kao pravljenje cirkusa i priprema alibi priče za eventualni neuspjeh. Malo je nejasno zašto su čelni ljudi Veleža to radili s obzirom da je gostovanje kod Veleža jedno od najtežih za Borac ako se gleda tradicija.

Što se same utakmice tiče, na kraju je završeno 1-1. I opet je krenula kuka i motika jer je Borac došao do boda. U kuknjavi se smjenjuju i federalni mediji ali i neki bivši fudbaleri gdje je najskandalozniju poruku poslao Džemal Berberović. Naime, svima smeta dosuđeni penal za Borac iz kojeg je Vranješ dobio bod Borcu.

Što se same igre tiče, možemo polemisati da li je Borac zaslužio bod. Činjenica je da Borac nije briljirao i da je mogao odigrati bolje i ne bi bilo sa te strane nezasluženo da je Velež dobio. Ali da je penal bio, bio je. Kada sudija svira penal, prvo što morate gledati je reakcija igrača koji je skrivio jedanesterac. Radović se nije bunio svjestan da je napravio čist jedanesterac. E sad što je to suđeno u korist Borca, to je druga stvar jer očito bi neki voljeli da postoji pravilo prema kome se ne smije suditi penal za Borac pa makar bio veliki kao vrata.

A trenutna kuknjava će trajati dok god je Borac prvi. Tražiće se alibi u suđenju pa čak i kad je ono odlično kao sinoć u Mostaru. Tražiće se alibi kroz poziciju Vice Zeljkovića u savezu. Tražiće se alibi valjda i zato što trava nije dobro pokošena pa takvi uslovi više odgovaraju Borcu. Jer pobogu, kako prihvatiti realnost da je Borac trenutno najbolja ekipa u Bosni i Hercegovini ? Lakše je tražiti alibi nego gledati u vlastito dvorište.

A bolje bi bilo i Sarajevu i Veležu i svima da gledaju svoje dvorište umjesto što prave cirkus i pripremaju teren za alibi priču. Nije Sarajevu kriv ni Borac ni Vico Zeljković što su prodali dva najbolja igrača a nisu doveli adekvatne zamjene. Nije Veležu niko kriv što su sinoć skrivili čist jedanesterac i što nisu na 1-0 iskoristili dvije jako dobre šanse da riješe meč.

Do kraja sezone je ostalo još pet kola i biće sigurno zanimljivo jer su faktički četiri ekipe uključene u borbu za titulu. Za sve bi bilo idealno da se gleda samo teren i da se samo o tome priča. Ali s obzirom da mnoge boli glava i sve živo kada vide da je Borac lider, vjerovatno će biti više priče o svemu nego samom fudbalu......


Željezničar 3 : 0 Krupa
Tuzla City 1 : 2 Zrinjski
Sloboda 0 : 0 Borac
Mladost 0 : 1 Velež
Radnik 0 : 2 Široki Brijeg
Olimpik 0 : 3 Sarajevo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 33 21 4 8 67
2 Sarajevo 33 18 11 4 65
3 Velež 33 16 13 4 61
4 Zrinjski 33 18 5 10 59
5 Široki Brijeg 33 17 8 8 59
6 Tuzla City 33 13 9 11 48
7 Željezničar 33 12 8 13 44
8 Sloboda 33 10 7 16 37
9 Mladost 33 8 6 19 30
10 Krupa 33 7 7 19 28
11 Radnik 33 5 10 18 25
12 Olimpik 33 7 4 22 25