XS
SM
MD
LG

Poraz za prolaz na Evro

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je danas poraz u Austriji u posljednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo rezultatom 27:23, ali svejedno se plasirala na Euro.

U današnjem meču Zmajevi su bili svjesni da ih ni poraz ne eliminiše sa prvenstva, s obzirom na to da su četiri najbolje trećeplasirane selekcije imale zagarantovano mjesto na Evropskom prvenstvu. Sa pobjedom bi bh tim sigurno bio drugi, ali bilo je sasvim evidentno da bi i poraz mogao tek malo odmoći da ostvari takav plasman, s obzirom na to da su imali dva boda u poretku trećeplasiranih selekcija, jer se brišu bodovi protiv ekipa koje su završile na posljednjem mjestu. Većini ekipa sa trećeg mjesta tako su se brisale po dvije pobjede, a bh  samo jedna, jer su jednom izgubili od Estonije, a istu su jednom pobijedili, dok su svoj drugi trijumf ostvarili u domaćoj utakmici sa Austrijom.

 Današnji domaćin odigrao  je jako dobar meč, a bilo je evidentno da Austriji pobjeda mnogo više znač reprezentaciji BiH. Da je kojim slučajem Austrija danas poražena njene šanse za plasman na Euro bile bi puno manje nego bh tima, jer bi joj se brisali rezultati protiv Estonije i ne bi imala nijedan bod. Stoga ne čudi da je želja domaćih bila ogromna, a u takvom ambijentu već su na poluvremenu imali sigurnih 15:11. 

Austrijanci su bili bolji i u drugom dijelu i došli su do šest golova razlike prvi put kod skora 25:19, a 

Visokom pobjedom Francuske nad Grčkom, Grčka je ostala jedna od lošijih trećeplasiranih reprezentacija. Grčka nije imala niti jedan bod u poretku trećeplasiranih. Iz grupe 3, trećeplasirana je na kraju bila Ukrajina, a samo sa bodom osvojenim protiv Rusije, Ukrajinci su bili također lošiji od nas. 

Portugal je dobio Litvaniju, koja je na kraju ostala trećeplasirana sa dva boda, baš kao i Bosna i Hercegovina, ali sa puno lošijom gol razlikom. Poljska je kvalifikacije okončala također sa dva boda, te sa gol razlikom minus šest, te je i ona ostala iza Bosne i Hercegovine. Iza  je na kraju kvalifikacije okončala i selekcija Švicarske, te selekcije Italije i Kosovo je Srbija . Zmajevi su tako na Euro otišli kao najbolja trećeplasirana reprezentacija.