XS
SM
MD
LG

Podjela bodova u dobroj utakmici na Koševu

Foto: Amar Đulović

U posljednjem meču 28. kola m-tel Premijer lige BiH, na stadionu "Asim Ferhatović Hase" sastali su se domaći Olimpik i gosti iz Tuzla Sitija. Meč koji je sigurno više značio domaćima, koji jure opstanak u ligi, te su na ovoj utakmici tražili veoma značajnu pobjedu. Ipak, na kraju nisu uspjeli da dođu do željene pobjede, ali svakako ne mogu biti nezadovoljni konačnim ishodom utakmice i osvajanjem jednog boda. U dobroj i sadržajnoj fudbalskoj predstavi na Košovu krajnji rezultat glasio je 1-1, što je i najrealniji ishod ove utakmice.

Nešto bolje otvaranje utakmice imala je ekipa Tuzla Sitija. U 5. min. Dofo pravi pritisak na odbranu domaćih, a odbijanac koji je išao pod prečku, uz dosta problema, brani Hadžić. Dvije minute kasnije još jedna smušena intervencija Olimpikove odbrane, ali nakon šuta Hadžić je opet bio na visini zadatka. Džafić je u 9. min. odlično probio lijevu stranu, ušao u kazneni prostor a tu ga je oborio Nebojša Gavrić. Ermin Sivac bez razmišljanja pokazao je na bijelu tačku, a Goran Brkić jakim udarcem zakucava loptu u gornji desni ugao. Bilo je 0-1 od 10. min. Olimpik je potom napravio blagu  inicijativu, ali nisu stvarali izglednije prilike. Jedna takva stigla je ipak ponovno na drugoj strani. Džafić je uposlio Brkića u 21. min, a loptu je nakon šuta sa gol linije izbio Horić. U narednom napadu i domaći konačno dolaze do bolje prilike, ali šut Handžića sa 20-ak metara je bez problema uhvatio Fejzić. Uslijedio je period mirnije igre, a do odlaska na odmor izdvajamo još jednu dobru priliku za Olimpik. Čurjurić je u 29. min. izveo korner, a loptu je odlično glavom udario stoper Horić, no šut je završio tik pored lijeve stative gola Tuzle Sitija. Prvi dio završen je slobodnjakom za domaće, šut Osmanovića sa 23 metra bio je neprecizan, a odmah potom se otišlo na pauzu.

Drugo poluvrijeme otvara danas odlični Džafić, čiji šut iz daljine nije bio loš, ali ipak za malo neprecizan. Olimpik odgovara na isti način samo 2 min. kasnije. Fantastičan udarac Čurjurića sa 25 metara, prvo pronalazi stativu, a potom i terveniše Fejzić. Gosti su imali sreće da su zadržali prednost. Nakon toga ponovno gosti prijete. Prvo je nakon solo akcije u 49. min. izblokiran udarac Dofa, da bi u 55. sa distance pokušao i Ubiparip, ali je lopta otišla visoko preko gola. Ponovno je Čurjurić kreirao jednu priliku za Olimpik u 58. min, doduše više zaslugom golmana gostiju. Centrirao je sa 40 metara od gola, a pogrešna procjena Fejzića mogla je ovaj loš ubačaj pretvoriti u gol. Do gola Olimpik dolazi u 61. min. Kao preslikana situacija iz prvog dijela. Dobar nabačaj iz kornera Čurjurića, i sjajan skok Horića, ovoga puta silovitim šutem glavom pogađa mrežu. Mogli su domaći do ekspresnog preokreta tri minute kasnije. Presječena lopta i dobra kontra, preko Osmanovića do lopte je došao Šišić, koji sa 10 metara pogađa vanjski dio mreže. Tuzla Siti uzvraća u 68. min. Tek što je ušao u igru Badara Bađi dobro skače i hvata centaršut iz kornera, no bio je malo neprecizan. Četiri minute kasnije lijep šut Mišića sa vrha šesnaesterca, ovoga puta Hadžić interveniše. Uslijedio je period zatišja i tvrde igre, sve do 80. min. Tada u jednoj kontri Bađi jako lijepo povlači loptu do vrha šesnaesterca, odakle rezantno gađa donji desni ugao, ali Hadžić jako dobro brani. Senegalac je inače nakon ulaska ostavio sjajan utisak. Na drugoj strani, zbog ofsajda poništen je gol Osmanovića u 82. min. Ništa značajnije nije se dešavalo do kraja. Tek u 2. min nadoknade, iz slobodnjaka loptu u gužvu peterca šalje Čurjurić, ali Olimpik ne uspjeva doći do gola i pobjede.

FK Olimpik Sarajevo - FK Tuzla Siti 1-1 (0-1) Brkić 10', Horić 61'.

Olimpik: Hadžić, Milović, Horić, Osmanović, Čurjurić, Isić, Perišić, Gavrić, Hadžanović, Handžić, Šišić.

Klupa: Kačavenda, Ojdanić, Barjaktarević, Karić, Mahmutović, Krepaldi, Imamović, Lekanić, Dujmović.

Žuti kartoni: Gavrić 9', Isić 40'.

Tuzla: Fejzić, Brkić,Karjašević, Džafić, Mišić, Mehidić, Dofo, Lučić, Ubiparip, Moris, Đerić.

Klupa: Brajlović, Duraković, Ramić, Džaferović, Bađi, Hasanović, Maksimović, Mešinović.

Žuti karton: Džafić 37'.

 

Foto: A. Đulović

 


Velež : Zvijezda 09
Sloga : Zrinjski
Sarajevo : Borac
Posušje : Željezničar
Široki Brijeg : Igman
GOŠK 0 : 0 Tuzla City
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 26 19 5 2 62
2 Zrinjski 26 17 4 5 55
3 Velež 26 11 10 5 43
4 Sarajevo (-3) 26 13 5 8 41
5 Posušje 26 10 8 8 38
6 Sloga 26 12 2 12 38
7 Široki Brijeg 26 9 5 12 32
8 GOŠK 26 7 7 12 28
9 Tuzla City 26 7 6 13 27
10 Željezničar 26 8 3 15 27
11 Igman 26 8 3 15 27
12 Zvijezda 09 26 5 2 19 17