XS
SM
MD
LG

Šta nas čeka u preostala tri kola PŽL BiH: Fortuna ima sve u svojim rukama, ali Banja Luka se ne predaje

Fortuna Živinice

Premijer ženska liga Bosne i Hercegovine polako ulazi u završnicu, a do kraja sezone ostala su da se odigraju još tri kola. Prvak je poznat, to je SFK 2000 Sarajevo koji je još jednom odbranio titulu i došao do ukupno 19. titule prvaka države. Modriča će se preseliti u niži rang, a jedina nedoumica ostaje koja će biti druga ekipa koja ispada iz lige.

Fortuna je, barem za sada u najboljem položaju. Nakon 18 odigranih utakmica tim iz Živinica ima pet bodova više od zone ispadanja, gdje se nalazi ekipa Banja Luka, koja se takođe bori da zadrži status premijerligaša.

Borba za opstanak u Premijer ženskoj ligi BiH zna da bude zanimljivija i uzbudljivija i od same borbe za prvaka, a u prošlosti je bilo nekoliko dramatičnih scenarija, koji se pamte i dan danas, a nešto slično možemo očekivati i sada

Niko ne želi ispasti iz lige, to je oduvijek bio najvažniji cilj većeg dijela klubova u Bosni i Hercegovini. Ponekad se u takvoj situaciji nađu i oni s većom tradicijom, istorijskim značajem u okvirima regionalnog fudbala, a napuštanje najvišeg ranga takmičenja u BiH često znači i potpuni kolaps.

Kakav je raspored oba tima?

Već u narednom kolu sve može biti riješeno, jer se direktno u Živinicama sastaju Fortuna i Banja Luka. Ukoliko domaćin pobjedi ili odigra neriješeno, onda će vjerovatno neke stvari biti riješene. U prethodna dva duela ove sezone Banja Luka je ostala neporažena. U Živinicama je bilo 0:5, a u Banja Luci 0:0.

Fortuna nakon utakmice sa Banja Lukom, ide na gostovanje SFK 2000 Sarajevo i na kraju u posljednjem kolu na domaćem terenu dočekuje drugoplasiranu Eminu iz Mostara.

Kada je u pitanju Banja Luka, već smo spomenuli da gostuju Fortuni, a nakon toga idu na još jedno gostovanje posljednjeplasiranoj Modriči i u posljednjoj utakmici biće domaćini aktuelnom prvaku SFK 2000 Sarajevu.

Šta kaže istorija?

Kako postoje porazi koji se nikada neće i ne mogu prežaliti, tako postoje i pobjede koje se ne zaboravljaju. Sva ligaška takmičenja imaju neke istorijske mečeve, pa tako i Premijer ženska liga BiH ima svoje klasike, susrete koji se jednostavno ne zaboravljaju i koji se prepričavaju i dan danas.

Jedan od tih je definitivno duel posljednjeg kola lige za opstanak krajem maja 2018. godine koji su odigrali u Živinicama domaća Fortuna i Gradina iz Srebrenika. I tada je bla indetična situacija, Fortuna je imala pet bodova, ali i dva meča su ostala do kraja, no nisu uspjeli sačuvati status premijerligaša.

Naime prije početka plej auta, Fortuna je imala 19 osvojenih bodova, Banja Luka 15, Gradina 14 i Sloga Petrovo 0 bodova. Međutim kada su odigrane prve utakmice, Fortuna je ostvarila pobjedu protiv Sloge 2:0, a Banja Luka istim rezultatom protiv Gradine, pa su oba tima pobjegli bodovno ekipi iz Srebrenika.

Kada su ostala tri kola do kraja, Banja Luka je očekivano obezbjedila opstanak, a samo je bilo pitanje koja će biti druga ekipa koja napušta društvo najboljih, da li Fortuna ili Gradina. Fortuni je bila potrebna samo jedna jedina pobjeda u preostala tri kola da osigura opstanak u Premijer ženskoj ligi, te su imali sve u svojim rukama, dok je Gradini trebalo nevjerovatno čudo.

Došao je 5. maj, duel u Petrovu između Sloge i Fortune Živinica. Svi oni koji prate ženski fudbal u Bosni i Hercegovini smatrali su da je Fortuna favorit u toj utakmici i da će ostvariti sigurnu pobjedu. Ipak, tako nisu mislile igračice Sloge, te su ostvarile prvu i istorijsku pobjedu u najvišem rangu takmičenja. Gradina je dan kasnije izgubila od Banja Luke kod kuće rezultatom 2:6, pa je razlika između Fortune i Gradine dva kola prije kraja bila 5 bodova.

U petom kolu Gradina je kod kuće pobjedila Slogu Petrovo rezultatom 9:0, a Banja Luka je bila bolja od Fortune sa 5:1, te ostavila ekipu iz Živinica u neizvjesnosti posljednjih 90. minuta.

Subota, 19. maj sezona za obe ekipe staje 90. minuta. Meč je sudio Elvis Mujić iz Banovića, a utakmica bolje nije mogla početi za Gradinu, koja je povela već u prvoj minuti susreta golom Samine Hodžić. U razmaku od sedam minuta, dva gola postigla je Dejana Ćosić, a nakon nje mrežu je zatresla i Milica Jović. Nakon prvih 45. minuta u Živinicama Gradina je imala četiri gola prednosti i tada je već gotovo svima bilo jasno da će senzacija izaći na vidjelo. Na kraju utakmica je završila rezultatom 0:5 za Gradinu, a do kraja meča u listu strijelaca se još jednom upisala Samina Hodžić.

Banja Luka


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6