XS
SM
MD
LG

Titula blizu

Marko Maksimović


Marko Maksimović

Obezbijedili smo plasman u Evropu, što je bio glavni cilj ove sezone. Dobrim igrama smo došli u situaciju da se borimo za duplu krunu. Sve držimo u svojim rukama i došli smo u situaciju koja se prije četiri mjeseca činila nerealnom i nemogućom.

Rekao je ovo za "Nezavisne" Marko Maksimović, trener FK Borac, nakon još jedne velike pobjede u derbijima ove sezone. Banjalučani su u utorak savladali Zrinjski na svom terenu 2:1 i tako su na najbolji mogući način iskoristili kiks Sarajeva protiv Slobode (0:0) i sada tri kola prije kraja M:tel Premijer lige BiH imaju dva boda više od "bordo tima".

Od 2011. Borac čeka na titulu prvaka BiH, a ove sezone je na pragu osvajanja duple krune (igra finale Kupa protiv Sarajeva), što bi bez dileme bio veliki uspjeh za "crveno-plave".

Sve ovo bilo je na dugom štapu jer su na polusezoni imali 13 bodova manje od lidera Sarajeva, a u tom trenutku bili su četvrti na tabeli. Na polusezoni je uslijedila promjena trenera pa je umjesto Vlade Jagodića došao Maksimović. Mladom stručnjaku nisu cvjetale ruže tokom priprema jer ekipa nije mogla da postigne pogodak.

Ipak, bivši fudbaler je u zvaničnim utakmicama na najbolji mogući način iskoristio povjerenje čelnika kluba i u 14 utakmica u prvenstvu i Kupu ostvario je 12 pobjeda, te po jedan poraz i remi.

"Možda će to nekom zvučiti kao nemoguće, ali mi stvarno ne osjećamo pritisak borbe za titulu. Glavni cilj nam je bio da izborimo plasman na međunarodnu scenu, što smo matematički ostvarili pobjedom nad Zrinjskim, a sve što preko toga uradimo je veliki plus. Evo, ispostavilo se da se sad borimo za duplu krunu", izjavio je Maksimović.

NN: Šta se promijenilo od priprema na kojima Borac nije mogao da postigne pogodak?

MAKSIMOVIĆ: To je fudbal i svako ko je u ovom sportu zna kako to ide, stvari se mijenjaju. Tada nije išlo dobro i svi smo bili pod velikim pritiskom, ali sve smo izdržali i sada smo na pravom putu. Međutim, kako tada nismo padali, tako ni sada nećemo letjeti.

NN: U trenutku kada ste preuzeli Borac, da li ste vjerovali u borbu za duplu krunu?

MAKSIMOVIĆ: Ja sam po prirodi optimista, ali stvarno nisam  mislio da možemo da dođemo u ovu situaciju. Moj cilj je bio borba za trofej u Kupu BiH i drugo mjesto na tabeli. Pokazalo se da i kada postavite cilj visoko, možete to i da preskočite. Ono što je najbitnije, držimo sve u svojim rukama i treba nam sedam bodova za titulu.

NN: Nakon pobjede protiv Zrinjskog, uslijedilo je veliko slavlje u svlačionici, čini se da je atmosfera među igračima na najvećem mogućem nivou?

MAKSIMOVIĆ: Momci su od samog početka pokazali da su posvećeni jednom cilju, a to je uspjesima Borca. Atmosfera u ekipi je na vrhunskom nivou. Svi znamo da je atmosfera pola posla i kada je ona u ekipi dobra kao što je kod nas, to ne može da se sakrije.

NN: Naredni korak ka tituli možete da napravite na "Grbavici", gdje gostujete Željezničaru, koji nije baš u najboljoj formi?

MAKSIMOVIĆ: Željo je Željo bez obzira na formu. Ne možemo i ne želimo da im prijetimo, ali imamo svoje ambicije i potrudićemo se da sa se iz Sarajeva vratimo sa nova tri boda.

NN: Ovo je možda i idealna prilika da ove sezone u Sarajevu slavite kod oba ljuta rivala - Željezničara i Sarajeva?

MAKSIMOVIĆ: To bi bilo lijepo. Mi smo ove sezone srušili mnoge negativne tradicije, dok smo pozitivne produžili. Vidjećemo. Kažem, daćemo sve od sebe da pobijedimo.

NN: Kako ste se osjećali nakon što je Borac protiv Zrinjskog dobio još jedan derbi ove sezone (padali Sarajevo, Željezničar, Zrinjski, Velež, Široki Brijeg...)?

MAKSIMOVIĆ: Bio sam veoma srećan što smo dobili novi derbi. I kao igrač i sada kao trener mnogo volim da igram derbije. Borac uvijek mora da bude u vrhu bh. fudbala. Velika nam je želja da nakon 10 godina titulu prvaka donesemo u Banjaluku. Borac mora da igra u Evropi svake godine, taj cilj smo već ostvarili i sada ćemo vidjeti da li nam je suđeno da igramo kvalifikacije za Ligu šampiona.

Još dvije ili tri sezone na vrhunskom nivou

NN: Jedan od najboljih igrača Borca ove sezone bez dileme je Stojan Vranješ, a to je potvrdio i protiv Zrinjskog sa dva gola? Na kontu ima 14 golova i najbolji je strijelac lige.

MAKSIMOVIĆ: Stole ima toliki žar i volju za igrom i u 35. godini. Vjerujete da je u boljoj formi nego mnogi fudbaleri u dvadesetim godinama. Ukoliko nastavi ovako, siguran sam da još dvije ili tri sezone može da igra na vrhunskom nivou. Suvišno je da govorim koliko nam znači.


Željezničar 3 : 0 Krupa
Tuzla City 1 : 2 Zrinjski
Sloboda 0 : 0 Borac
Mladost 0 : 1 Velež
Radnik 0 : 2 Široki Brijeg
Olimpik 0 : 3 Sarajevo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 33 21 4 8 67
2 Sarajevo 33 18 11 4 65
3 Velež 33 16 13 4 61
4 Zrinjski 33 18 5 10 59
5 Široki Brijeg 33 17 8 8 59
6 Tuzla City 33 13 9 11 48
7 Željezničar 33 12 8 13 44
8 Sloboda 33 10 7 16 37
9 Mladost 33 8 6 19 30
10 Krupa 33 7 7 19 28
11 Radnik 33 5 10 18 25
12 Olimpik 33 7 4 22 25