XS
SM
MD
LG

Nikolina Dragoljević dokazala talenat u prethodnoj sezoni: Želja mi je uhvatiti olimpijsku normu

Tek punoljetna skijašica, Nikolina Dragoljević, iza sebe ima jako zapaženu godinu u kojoj je, kao još uvijek maloljetna, ušla u juniorsku i seniorsku konkurenciju.

Poslije nezgodne povrede koju je imala prošle godine, ovom sezonom može da bude zadovoljna jer je zakoračila u skijaški svijet "odraslih" i pokazala zavidan talenat.

U razgovoru za naš portal ova mlada Paljanka kaže da je zadovoljna urađenim jer je izašla iz povrede, a istovremeno je zbog pandemije koronavirusa odradila slabije pripreme.

- S obzirom na to da sam sezonu prije imala povredu skočnog zgloba i da nisam bila u mogućnosti da treniram i takmičim se, mogu reći da sam zadovoljna rezultatima u ovoj sezoni. Situacija sa koronaviursom je bila takva da nisam uspjela odraditi kvalitetan pripremni period, pa ni u takmičenja nisam ušla u punoj formi, počinje naš razgovor Nikolina Dragoljević.

Njene prve FIS trke bile su u januaru ove godine na Kolašinu, a već u prvoj trci zauzela je peto mjesto u slalomu. Nakon toga je nastavila sa trkama, a prvi podijum je stigao na domaćem terenu na Jahorini, da bi prvu pobjedu ostvarila 21. marta, ponovo na Kolašinu.

- Ova sezona je za mene bila nešto sasvim novo u skijaškoj karijeri. Faktički, tek sam ušla u juniorsku i seniorsku kategoriju. Na ovom nivou konkurencija je dosta jaka i kalendar takmičenja je veoma gust. Mada, i pored toga ja sam uspjela da ostvarim nekoliko značajnih rezultata. Izdvojila bih pobjedu na državnom prvenstvu Crne Gore u slalomu, zatim treće mjesto na juniorskom prvenstvu Crne Gore u slalomu, prvo mjesto na juniorskom prvenstvu Bugarske i mogu naglasiti još drugo mjesto na Jahorini, i drugo i treće mjesto na trkama na Kolašinu.

Iako tada sedamnestogodišnjakinja ostavila je izuzetno dobar utisak na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Kortini d' Ampeco, a pored toga nastupila je i na juniorskom Svjetskom prvenstvo u Banskom.

- Kada govorimo o mojim učešćima ta dva Svjetska prvenstva mogu reći da sam zadovoljna svojim nastupima i ostvarenim plasmanima. Kao što znate, za ovako velika takmičenja potrebno je mnogo treninga, iskustva i maksimalna posvećenost sportu. Sa samo sedamnaest godina uspjela sam ući u drugu vožnju na seniorskom Svjetskom prvenstvu, te plasiram se na 44. mjesto, a na juniorskom Svjetskom prvenstvu sam osvojila 32. i 35. mjesto.

Za narednu sezonu želi još bolje da se spremi, pa je već u pripremama za nju, a krajem maja slijedi i prvi odlazak na glečer.

- Sezona je iza mene. Uveliko već nastavljam sa pripremama i treninzima za narednu sezonu i želja mi je da u narednoj sezoni potvrdim dobre rezultate i spustim bodove na svjetskoj FIS listi. Već krajem mjeseca bih trebala da idem na prvi trening skijanja u Austriju, gdje ću testirati opremu za narednu sezonu. Poslije toga u planu je da se odradi još 4-5 kampova u Austriji da bi se uspjela postići željena forma. Neophodno je da se treninzi vrše u kontinuitetu da bih podigla veći nivo skijanja. Veoma sam motivisana i istrajna u tome što radim, samo se nadam da me neće spriječiti nedostatak finansijskih sredstava, jer su odlasci na pripreme i oprema veoma skupi.

A, kada je riječ o ciljevima jasno je da je želja da se dohvati norma za Olimpijske igre 2022. godine.

- Jedan od ciljeva je da se proba uhvatiti norma za Olimpijske igre. Zasigurno, želim i što bolje da se pripremim za Svjetsko juniorsko prvenstvo koje se održava u Kanadi, i da se u nastavku sezone potvrde ostvareni bodovi sa FIS liste.