XS
SM
MD
LG

Zvezdina odbrana nije mogla ponovo prikriti loš šut za tri

Foto: ABA liga

Košarkaši Budućnosti sinoć su savladali Zvezdu sa 75-71 i tako su smanjili vodstvo Zvezde u finalu ABA lige na 2-1.

Dejan Milojević napravio je jednu promjenu pa je Dela Vale startao umjesto Žugića u ovom susretu. Od samoga starta vodila se velika borba i odbrane su dominirale. Zvezda je dobila na ritmu kada su ušli Davidovac i Dobrić i tu su preuzeli vodstvo. Treba reći da se Simonović od starta mučio u šutu (na kraju će trojke šutirati 0/7). Na kraju je Zvezda trojkom Davidovca dobili prvi period sa 19-15.

U drugom periodu Zvezda se dosta mučila ali je odbrana Zvezdu držala u igri. Međutim, u ovom dijelu igre razigrao se Dela Vale pa je Budućnost došla do preokreta. Sa druge strane, Kuzmić je išao iz greške u grešku, Volden je već u prvom periodu zaradio dva jeftina faula. Na kraju je Budućnost bolju igru krunisala vodstvom 35-32 na poluvremenu.

Zvezda je odlično otvorila drugo poluvrijeme. Kroz odličnu odbranu, došli su do preokreta. Dobar posao radili su Dobrić i Lendri Noko koji su kreirali preokret. Međutim, na 44-41 za Zvezdu, Budućnost je napravila 10-0. U tom periodu, Melvin Edžam odradio je sjajan posao. Poentirao, hvatao skokove i davao sjajnu energiju. U završnici je Zvezda uhvatila ritam i smanjila na -4.

Na startu poslednjeg perioda, Lojd i Lazić donijeli su Zvezdi egal. Međutim, Budućnost nije dozvoljavala Zvezdi da povede. Bitnu dvojku dao je Nikolić a onda i Dela Vale bacanja. Budućnost je par puta odlazila na sedam poena prednosti ali se Zvezda vraćala uvijek. Na kraju će se ispostaviti ključna trojka Dela Valea za 73-69 kojom je Budućnost potvrdila pobjedu.

I u ovoj utakmici Zvezda je katastrofalno šutirala trojke. Šutirali su 6/27 te u u finalu na 15/75. Pravo je čudo i da vode sa tim procentima pogotovo jer je Lojdova trojka u finalu na mizernih 2/17. Međutim, Zvezdu kroz seriju vuče sjajna odbrana koja radi pravi posao cijelo vrijeme i nivo agresivnosti i koncentracije je na pravom nivou.

Vidjelo se i sinoć. Motrili su Danila Nikolića i njegov šut za tri skoro cijelo vrijeme jer nisu htjeli da im se ponovi drugi meč kad je bio nevjerovatan. Kobsa fantastično brane kroz cijelu seriju i potpuno je van ritma a dosta dobro brane i Ivanovića ako uzmemo u obzir o kvakom se igraču radi. Takođe, skakački su odlični kroz cijelu seriju i sinoć su imali dosta ofanzivnih skokova a Noko je radio fantastičan posao u skoku.

Taj skok i odbrana razlog su što su bili u igri do kraja i pored očajnog šuta za tri poena. Na sve to moramo dodati još nešto. Zvezda sa šutem 15/75 nije zaslužila da završi finale u tri utakmice. Ali je činjenica da je suđenje u ''Morači'' bilo tendenciozno i sa različitim kriterijumom što govori i nevjerovatnih 20 bacanja više koje je Budućnost izvela.

Nekada bacanja čak nisu mjerilo jer imate ekipe koje se odluče faulovima razbiti ritam protivnika. Džikić je to radio dok je vodio Partizan u nekoliko derbija i čak je polufinale kupa i dobio dijelom radi toga. Međutim, sinoć nije bio takav slučaj. I jedni i drugi su imali isti nivo agresivnosti a sudije definitivno nisu imale isti kriterijum.

Što se tiče Zvezde, i dalje je jedna stvar nejasna. Simonović je odigrao dobro završnicu drugog meča ali generalno igra užasan plej of. Radonjić mu vjeruje i premalo pokušava sa Duopom Ritom koji sigurno može u dobroj minutaži puniditi dobre stvari. Dobar u skoku, atletski moćan a može se čak otvarati i u šut za tri poena. Veliki problem je i to što Hol nema samopouzdanja što se vidjelo u par momenata sinoć kad je imao strah da uzme šut jer sam ne vjeruje u isti dovoljno.

Sa druge strane sinoć je veliku energiju dao Edžam. On je opet imao i onih svojih loših poteza ali njegova serija i energija donijeli su preokret Budućnosti u trećem periodu i od tada pa do kraja nisu ispustili vodstvo. Takođe, Dela Vale odigrao je fantastičan meč i možda i najbolji otkako je u Podgorici.

Ono što može Milojevića radovati je sledeća činjenica. Dobili su meč u kome je Rid odigrao možda najlošiji meč u finalu a Kobs i Ivanović nisu bili na svom nivou, pogotovo Kobs. No za njih je najbitnije da su dobili.

Nekako je Budućnost negdje zaslužila da dobije jedan meč svakako. A da li će dobiti još jedan i odvesti seriju u majstoricu, pokazaće meč broj četiri u ponedeljak.